Ga naar de inhoud

Geld besparen met herbruikbare wattenschijfjes

Update:
herbruikbare wattenschijfjes

Ben je het zat om geld uit te geven aan wegwerp wattenschijfjes? Wil je je milieu-impact verminderen en minder afval creëren? Dan is het tijd om wasbare wattenschijfjes te proberen.

“Maar die dingen krijg je toch nooit goed schoon?”, horen we net iets te vaak mensen roepen. Klopt dat wel? Ons Startpaginatestpanel zocht het voor je uit. 

Wat zijn herbruikbare wattenschijfjes?

Herbruikbare katoenen oogwatjes zijn van die zachte kleine stoffen pads die je gebruikt voor je gezichtsverzorging. Ze zijn meestal rond en je stopt ze na gebruik in een waszakje en laat ze meedraaien in de was. Je maakt er je gezicht mee schoon en je haalt er je make-up mee af. Ze zijn veelal gemaakt van zacht en mild materiaal dat perfect is voor gebruik op het gezicht. Wasbare wattenschijfjes gebruik je steeds opnieuw en gooi je niet weg. Door geen wegwerp-pads meer te gebruiken bespaar je niet alleen geld, het is minder vervuilend, dus beter voor het milieu.

De tekst gaat verder onder de afbeelding >>

In plaats van wegwerpwattenschijfjes te kopen, kun je investeren in een set wasbare wattenschijfjes die maanden of zelfs jaren meegaan. Dit bespaart niet alleen geld, het vermindert ook de hoeveelheid afval die je produceert.

1. Herbruikbare wattenschijfjes zijn goedkoper in gebruik

Een zakje met 10 watjes kost ergens tussen de 2 en 10 euro per 10 stuks. Je moet dus wel een flink aantal wegwerpwatjes verslijten voordat je aan dat bedrag komt. Je bespaart er geen honderden euro’s mee, wel een paar tientjes per jaar. Op de lange termijn is het wel echt goedkoper als je de juiste watjes in huis hebt.

2. De pads zijn minder belastend voor het milieu

Wegwerp wattenschijfjes zijn vaak gemaakt van niet-hernieuwbare bronnen en kunnen honderden jaren duren om af te breken in vuilnisbelten. Watjes van katoen zijn gebleekt. Katoen is sowieso een grote vervuiler. Het is 1 van de meest vervuilende landbouwproducten op aarde. 

Doe zelf de thuistest en vergelijk de verschillende merken

Het gebruik van wegwerpwattenschijfjes is handig en toch zien we niet veel verschil met de herbruikbare. Of je nu je watje in de prullenbak gooit of in een waszakje? Toch horen we steevast het commentaar dat ze niet goed schoon worden in de was.

Het gebruik van watervaste mascara kan daar de oorzaak van zijn. Het gebruik van verschillende wasmiddelen maakte in het onderzoek van het testpanel weinig verschil. Met de 5 verschillende merken wasmiddel kreeg het testpanel alle keren de watjes schoon. Ook bij een lage temperatuur van 40 graden. 

Een paar tips voor als je overstapt:

  1. Investeer in voldoende herbruikbare wattenschijfjes. Dan grijp je nooit mis. Met voldoende schijfjes hoef je niet terug te vallen op wegwerp wattenschijfjes.
  2. Stop ze in de machine bij de witte of gekleurde was, afhankelijk van de kleur watjes.
  3. Gebruik altijd een waszakje. Dit kan ook een waszakje voor bh’s zijn. Hierdoor blijven ze netjes bij elkaar en zwerven ze niet door de hele trommel.
  4. Door de wattenschijfjes na gebruik direct in het waszakje te stoppen en deze vervolgens regelmatig te wassen, wordt het een routine en hoef je er niet meer bij na te denken.
  5. Investeer in kwalitatief goede wasbare wattenschijfjes die lang meegaan en niet snel verslijten. Dit zijn trouwens niet per se altijd de duurste watjes.

Laat je hier niet overtuigen door het Startpagina testpanel, maar ga zelf onderzoeken of het voor jou ook werkt. Zo heb je niet van ons – of van horen en zeggen – dat de watjes wel of niet handig en schoon zijn voor jouw gezichtsverzorging.

Ons panel heeft zelf een jaar lang allerlei watjes getest en de groene pads die je heel makkelijk online bestelt, komen steeds als nieuw uit de was. Geen zin in thuistesten? Gebruik dan deze watjes. Dit merk kwam bij ons als beste uit de test.

Meer over: