Ga naar de inhoud

Wateroverlast: nu in Frankrijk pompen in plaats van straks in Nederland verzuipen

Update:

Zondag 19 november vertrok een deskundig team met 4 noodpompen naar Frankrijk, nadat het land een beroep deed op de EU vanwege hevige regenval in Noord-Frankrijk. Straten en huizen staan onder water, en de nood is hoog. Dit gaan onze Nederlandse experts doen:

Waterpompen en Nederlandse experts onderweg

De Europese Unie staat garant en financiert 75% van deze reddingsoperatie. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voert de actie uit en draagt 25% van de kosten, die afhangen van de duur van de inzet van de pompen.

Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat benadrukt de urgentie: “Elke druppel maakt de situatie in Frankrijk nijpender. Het regenwater wordt daar nu niet adequaat afgevoerd. Het is dan ook terecht dat Nederland ondersteunt. De Nederlandse noodpompen en experts zijn cruciaal om de getroffen gebieden zo snel mogelijk te ontlasten.”

De 4 noodpompen, vergezeld van een kraan, zijn met 3 vrachtwagens naar Duinkerke vervoerd. De Nederlandse experts, waaronder chauffeurs en pompexperts, reisden mee.

Staat Nederland binnenkort ook onder water?

De kans bestaat dat Nederland over een paar jaar onder water staat. Door de klimaatverandering en de stijgende zeespiegel kruipt het water langzaam het land binnen. Als er niets aan wordt gedaan, kan Nederland binnen een eeuw volledig onder water staan. Hoe groot is deze kans?

Stijgende zeespiegel

Veel Nederlanders denken dat we over 100 jaar onder water staan: hoe reëel is dat? Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de bewering dat Nederlanders denken dat we over 100 jaar onder water staan. Sommige mensen in Nederland geloven echter dat dit waar is. Er is geen manier om zeker te weten of dit geloof juist is, het is wel mogelijk dat de stijgende zeespiegel uiteindelijk leidt tot overstromingen in delen van Nederland. De gemiddelde zeespiegelstijging langs de Nederlandse kust is in de afgelopen 100 jaar circa 2 mm per jaar. 

Op de website overstroomik kun je je postcode invoeren en meteen zien hoeveel gevaar jouw woning loopt bij een dijkdoorbraak. Ook vind je hier alle informatie hoe te handelen bij een overstroming en hoe je je nu al kunt voorbereiden.

Evacuatie

Anno 2022 ligt 26 procent van Nederland onder zeeniveau. Bij een mega storm op zee, of door extreem hoge afvoer van de grote rivieren die in onze delta uitmonden, loopt 59 procent van ons land het risico op overstroming. Als de dijken onverhoopt toch doorbreken en mensen moeten vluchten weten veel Nederlanders volgens onderzoek niet wat ze moeten doen. Dit gebeurde ook 25 jaar geleden, tijdens de hoge waterstand in het rivierengebied, toen moesten 250.000 Nederlanders evacueren wegens dreigende dijkdoorbraken. 

Kan er iets gedaan worden aan wateroverlast door stijging zeespiegel?

Als je het huidige klimaat vergelijkt met andere klimaten in het geologische verleden, zie je dat er een zeespiegel was die minstens zes meter hoger lag. Als de geschiedenis zich herhaalt en de kust niet beter beschermd wordt in de nabije toekomst, dan zijn Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland overstroomd en weggevaagd door water. Ook de westelijke helft van de provincie Utrecht, delen van Zeeland, Friesland en Groningen en het westen van Brabant bestaan dan simpelweg niet meer.

Weetje: Volgens een peiling die onder andere Rijkswaterstaat onder 1.364 Nederlanders liet uitvoeren, overweegt 11 procent te verhuizen naar een plek die niet kan overstromen. 

Is de zeespiegelsteiging te stoppen?

Kan dit rampscenario voorkomen worden? De oplossing is niet eenvoudig en gevoelige onderwerpen spelen een rol hierbij; grootschalige reductie van CO2-emissies, opwarming van de aarde. We zouden de temperatuurstijging moeten stoppen of aanzienlijk vertragen. De zeespiegelstijging kun je niet stoppen, deze blijft altijd doorgaan. Het tempo waarmee de stijging plaats vindt kunnen we wel beïnvloeden, alleen hiervoor dient de mensheid wel samen te werken. 

Kan het ook zoveel regenen dat de dijken overstromen?

Ja, het is mogelijk dat het in Nederland zoveel kan regenen dat de dijken overstromen. Volgens Rijksoverheid zijn er meerdere factoren die bijdragen aan het risico van overstromingen in Nederland. Enkele van deze factoren zijn:

  1. Klimaatverandering: Door de opwarming van de aarde wordt het klimaat onvoorspelbaarder en kunnen er zich extremere weersomstandigheden voordoen, waaronder hevige regenbuien.
  2. Stijging van de zeespiegel: De zeespiegel stijgt als gevolg van klimaatverandering, wat leidt tot een groter risico op overstromingen langs de kustlijn.
  3. Bodemdaling: Delen van Nederland ervaren bodemdaling, wat betekent dat het land lager wordt. Dit vergroot het verschil tussen de zeespiegel en de bodem, waardoor overstromingen waarschijnlijker worden.
  4. Verstedelijking: Meer bebouwing en verharding van oppervlakken betekent dat water minder goed wordt opgenomen in de grond. Hierdoor stroomt overtollig water niet efficiënt weg en dat geeft weer wateroverlast.

Maatregelen tegen overstromingen

Om Nederland te beschermen tegen overstromingen en wateroverlast worden verschillende maatregelen genomen. Dijken, duinen en dammen spelen een cruciale rol in de bescherming van Nederland tegen overstromingen. Deze waterkeringen worden regelmatig gecontroleerd en versterkt om aan nieuwe veiligheidsnormen te voldoen.

Daarnaast worden er maatregelen genomen om overtollig water vast te houden of af te voeren. Ruimtes worden gereserveerd om water op te vangen, en er worden retentiegebieden aangewezen om overtollig water op te vangen. Het Deltaprogramma is een belangrijk initiatief om Nederland te beschermen tegen overstromingen en klimaatverandering. Er worden voortdurend inspanningen geleverd om Nederland waterrobuust te maken en voor te bereiden op de gevolgen van extreme neerslag.

Samenvattend, ja, Nederland kan worden getroffen door hevige regenval en overstromingen, maar er worden uitgebreide maatregelen genomen om de waterveiligheid te waarborgen en de gevolgen van deze risico’s te minimaliseren.

Bron: Rijksoverheid.

Meer over: