Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Huizenruil - Goedkoop op vakantie, wat moet je regelen?

Geniet jij deze vakantie van een gezellig appartement in de stad, terwijl de eigenaren van dat appartement vakantie vieren in jullie huis in de natuur? Huizenruil is populair de laatste tijd, een systeem waarbij je voor de vakantie kosteloos van woning ruilt met andere mensen. Wat moet je regelen voor de allereerste huizenruil? We geven acht tips.

Wees eerlijk over je huis

Het heeft geen zin om een appartement aan te prijzen als een luxe penthouse, terwijl het eigenlijk drie hoog in een portiekflat is. Wees eerlijk over je huis, dat voorkomt teleurstellingen. Natuurlijk maak je mooie foto’s om te laten zien wat je huis de ruilers te bieden heeft, maar overdrijven heeft geen zin. Maak je een beschrijving van je huis, let dan ook op wat er bij jou in de buurt is: ben je op de fiets zo in een natuurgebied, zitten jullie vlakbij een gezellige binnenstad of reis je in een kwartier naar een grote stad – allemaal redenen voor huizenruilers om voor jouw huis te kiezen.

Mien Dobbelsteen maakt een extra rondje schoon

Uiteraard maak je je huis goed schoon voordat je gaat ruilen. Je hoeft natuurlijk niet de muren opnieuw te witten. Maar geef wel de badkamer en de keuken bijvoorbeeld een grote beurt, trek de stofzuiger door het hele huis en langs alle randjes, en lucht het lekker door. Maak ruimte in kasten, zodat de vakantiegangers niet uit de koffer hoeven te leven. Zorg ook voor een lege plank in de badkamer waar alle flesjes en crèmes kunnen staan en maak de koelkast zo leeg mogelijk. Eventueel kun je wat desinfecterende spray of wegwerpdoekjes klaarzetten, zodat de huizenruilers bij binnenkomst de deurklinken nog even kunnen afnemen, voor hun eigen gemoedsrust. Dat kun je ook zelf doen: neem een desinfecterende gel mee en loop bij aankomst de deurklinken en de lichtknopjes even na.

Schoon bed, schone handdoeken

Verschoon het bed en leg een extra setje lakens klaar. Er zijn ook huizenruilers die hun eigen beddengoed meenemen, of sommige mensen zijn erg gehecht aan hun eigen hoofdkussen of hun ideale dekbed. Spreek dat van tevoren goed af, om teleurstellingen te voorkomen.

De bankafschriften achter slot en grendel

De bankafschriften, correspondentie, de foto-albums: misschien vind je het een vervelend idee dat die onbeheerd in je huis achterblijven. Doe ze dan in een kast en draai die op slot. Daar kun je ook andere waardevolle spullen opbergen tijdens de vakantie. Over het algemeen zijn huizenruilers discreet en erg voorzichtig met de spullen van de ander, maar als je er ongerust over bent, kun je de spullen natuurlijk buiten bereik leggen.

Hoe werkt de wasmachine?

Waar ruimen jullie in huis de strijkplank op? Hoe werkt de afstandsbediening? Waar liggen de vaatwastabletten? En hoe stel je de vloerverwarming in? Wanneer wordt de grijze bak geleegd en hoe wordt het afval gescheiden in jullie gemeente? Maak een handleiding van je huis met antwoorden op dit soort praktische vragen. Ook klemmende raampjes en de herrie van het centrifugeer-programma van de wasmachine kun je in die handleiding benoemen, zodat je niet in het hele huis gele plakbriefjes hoeft te hangen met aanwijzingen.

Toeristische tips in je eigen buurt

Maak een map met folders van bezienswaardigheden en attracties in de buurt. Sommige huizenruilers leggen ook hun bibliotheekpas en jaarkaarten voor het museum of het zwembadabonnement neer voor de gasten. Persoonlijke tips maken het verblijf leuker: welk restaurant in de buurt is jouw favoriet? Waar kun je echt leuk winkelen? Wat is een mooie fietsroute? Tips van kenners zijn veel leuker dan de algemene toeristische tips.

Stel de buren op de hoogte

Laat de buren weten dat jullie op vakantie gaan en dat er mensen logeren in jullie huis. Sommige huizenruilers worden spontaan uitgenodigd voor een barbecue bij de buren, en het is sowieso goed als de buren een oogje in het zeil houden.

Een flesje wijn als welkom

Zet op tafel een vrolijke bos bloemen, een flesje wijn of iets lekkers voor de gasten in jullie huis. Dat is een fijn begin van de vakantie! Ook is het prettig om in de koelkast alvast iets te eten klaar te zetten, zodat het eerste uitstapje van jullie bezoek niet een noodgedwongen expeditie naar de supermarkt wordt. Meestal gebruiken huizenruilers elkaars voorraad, maar vullen ze ook aan wat ze gebruikt hebben. Dus is de pepermolen leeg, de laatste rol wc-papier aangebroken en de voorraad koffiefilters bijna op? Vul dat dan bij voordat je weer naar huis gaat. Een aardig gebaar: laat als bedankje een klein cadeautje achter voordat je weer naar huis gaat.

Doe je dit jaar niet aan huizenruil maar vier je je vakantie in je eigen huis? Op deze manier haal je het vakantiegevoel in huis.

Auteur: Sabina Posthumus