Draai voor klassieke weergave

Vakantiebestemmingen in het najaar

De dagen worden korter, de temperatuur daalt en het aantal regendagen neemt toe. Voor een heerlijke vakantie in het najaar kun je beter je blik richten op andere regio’s van de wereld. We vertellen je graag welke droombestemmingen je in het najaar niet mag missen. Wil je actief zijn, volledige rust, genieten van cultuur of natuur? Met onze tips vind je jouw droombestemming!

Actieve vakantiebestemmingen

De Schotse hooglanden zijn in oktober op zijn mooist. Zeker in de ochtend, als het glooiende landschap steeds beter zichtbaar wordt door de optrekkende mist. De bronstige mannetjes herten burlen en klappen met machtige geweien tegen elkaar, strijdend voor het mooiste vrouwtje. Het landschap is indrukwekkend, met de vele meren, valleien en imposante kastelen. Ideaal voor mooie wandeltochten door een, in deze tijd van het jaar, rustig gebied. Mocht het toch eens regenen: doe je dan lekker tegoed aan een glas whisky en een heerlijk wildgerecht.

Wandelvakantie op Hawaii

Bij de naam van de eilandengroep Hawaii denkt iedereen aan prachtige, witte zandstranden met kokospalmen, en aan surfers die de meest hoge golven berijden. Maar Hawaii is daarnaast een waar wandelparadijs. Ons favoriete eiland is Kauai, ook wel bekend als het tuineiland. Hier kun je fantastische wandeltochten maken. Onderweg geniet je van een ruig landschap met steile kliffen, regenwouden, rivieren, grote watervallen en groene valleien. Niet voor niets heeft dit landschap in vele films gefigureerd, zoals King Kong en Jurassic Parc. Nieuwsgierig geworden? Hier vind je de de mooiste wandelingen op Kauai.

Cultuurvakanties najaar

Lyon was in de Romeinse tijd al een belangrijke stad. Dankzij de vele bewaarde bezienswaardigheden uit de geschiedenis, zijn diverse stadsdelen erkend als Unesco werelderfgoed. Vieux Lyon, Presqu'ile en Croix-Rousse zijn wijken die je niet mag overslaan tijdens een bezoek aan Lyon. De stad is daarnaast een waar culinair paradijs. Lyon heeft de meeste restaurants - per vierkante kilometer - ter wereld. Zo kun je kiezen uit maar liefst meer dan 4000 eetgelegenheden. Dat wordt genieten! En een goed glas wijn uit de Rhônevallei mag natuurlijk niet ontbreken bij je maaltijd.

Cultureel seizoen Boedapest

In de herfst is de Hongaarse hoofdstad Boedapest op zijn mooist. Het culturele seizoen begint met; veel opera, ballet, muziek en film. De naam van de stad komt van de twee stadsdelen die ieder aan een oever van de Donau liggen. Op de rechteroever vind je Boeda, op de linkeroever Pest. Boedapest is een sfeervolle stad met tal van bezienswaardigheden die als verzameling op de werelderfgoedlijst van Unesco staan. De stad heeft prachtige barokke gebouwen, zoals de Staatsopera. Een bezoek aan een van de vele badhuizen, waar de inwoners een partijtje schaak spelen in bad, mag niet ontbreken.

Natuurvakanties najaar

Bolivia is minder bekend dan andere landen in Zuid-Amerika en dat is onterecht. Qua natuurschoon is het land onovertroffen. Een van de absolute hoogtepunten is een vierdaagse jeeptocht van Tupiza naar de immense zoutvlaktes van Uyuni. Prachtige natuur, kleurrijke rotsformaties, rode meren vol flamingo’s, het is een geweldig mooie tocht. In het rustige plaatsje Samaipata kun je prachtige wandeltochten maken om condors te spotten. Ook het geweldige Titicacameer aan de grens met Peru, is zeer bijzonder om te ervaren. Deze tijd van het jaar is ideaal, omdat de wegen overal goed begaanbaar zijn.

Halong Bay in Vietnam is een prachtige baai in de Golf van Tonkin, met rimpelloos blauwgroen water. Uit de zee doemen honderden eilandjes op met karstgebergte. Sommige zijn groot, sommige heel klein. Je ziet dat er veel grotten zijn in de grotere eilanden. In de verte varen een paar traditionele Chinese jonks, met hun bruinrode zeilen. Sinds 1994 is dit gebied Unesco-werelderfgoed. Met een cruise van een paar dagen kun je Halong Bay het beste ontdekken. In oktober heb je een grote kans op helder weer met fenomenale uitzichten. Ondertussen geniet je van alle heerlijke Vietnamese gerechten.

Meer vakantie inspiratie nodig?
Het platform grijsopreis.nl is voor actieve 50-plussers die veel van de wereld willen zien. Naast inspirerende verhalen over vele bestemmingen en de hoogtepunten die je niet mag missen, vind je hier veel praktische informatie.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Grijsopreis.nl