Draai voor klassieke weergave

Energie besparen: weg met deze energieslurpers

Energie besparen kan op verschillende manieren. Tegenwoordig zijn er allerlei apparaten en technieken die op een handige manier jouw energieverbruik aanzienlijk verlagen. Energie besparen? Haal dan deze slimme apparaten in huis. De energieslurpers breng je naar de kringloop, bespaar je daar ook weer op.

1. Een slimme thermostaat  

Met een slimme thermostaat bedien je een verwarming op afstand. Ben je onderweg naar huis? Zet dan via je telefoon de verwarming alvast aan. Zo is je huis altijd warm als je thuis komt. Met zo’n thermostaat bespaar je tot wel honderden euro’s per jaar.

2. Een stand-by killer

Sluipverbruik is het stroomverbruik van apparaten die uit of in de stand-by modus staan, maar waarvan de stekker nog in het stopcontact zit. Volgens Milieu Centraal is een huishouden hier zo’n 450 kWh (€100) per jaar aan kwijt. Het is best een gedoe om deze stekkers telkens uit het stopcontact te halen. Met een stand-by killer is dit niet meer nodig, die schakelt automatisch al je apparaten uit die stand-by staan. 

3. Een energiebesparende douchekop 

Een energiebesparende douchekop verbruikt minder water omdat er een begrenzer is ingebouwd. Zo bespaar je al snel tienduizenden liters water en gas per jaar! Korter en kouder douchen kan natuurlijk ook, maar daar zit niemand op te wachten.

4. Energiebesparende lampen  

Wil je op een makkelijke en snelle manier energie besparen? Vervang dan al je gloeilampen door LED-lampen. Wanneer je tien lampen vervangt, kan dit al jaarlijks 170 kWh schelen. Wil je nog meer energie besparen? Ga dan voor fluorescerende compactlampen en buitenverlichting op zonne-energie. 

5. Een dure droger 

Goedkoop is vaak duurkoop. Zo ook bij wasdrogers. Wist je dat de goedkoopste drogers de hoogste energiekosten hebben? Een duurdere warmtepompdroger met A++ verbruikt maar een derde van de stroom die een wasdroger met label B nodig heeft. Zo kun je per jaar wel 200 kWh aan elektriciteit besparen. Dit is bijna één tiende van het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden.

6. Een slimme boiler 

De traditionele boiler zorgt ervoor dat je ieder moment van de dag gebruik kan maken van warm water. De boiler houdt het water op een constante temperatuur van 85 graden. Maar eigenlijk is dit helemaal niet nodig. Kies daarom voor slimme boiler, die alleen verwarmt wanneer er vraag is naar warm water. Dit scheelt enorm aan energie (kosten) omdat zijn constante temperatuur 55 graden is. Het is een investering, maar met een energiebesparing van ongeveer 10% verdient de boiler zichzelf in ongeveer negen jaar terug.

7. Een nieuwe koelkast

Hoe nieuwer je koelkast, hoe minder energie hij verbruikt. Het is daarom verstandig om je koelkast regelmatig te vervangen, ook als hij het nog doet. Bedenk voordat je op zoek gaat naar een nieuwe koelkast hoe groot die moet zijn. Een te grote koelkast gebruikt onnodig veel stroom en met een te kleine koelkast is het verleidelijk om er een tweede koelkast bij te nemen. Als je weet welk model je wilt, kies dan het zuinigste model dat je kunt vinden. Die zijn meestal duurder, maar daar staat tegenover dat je lagere stroomkosten hebt. Met een nieuwe koelkast bespaar je al snel 280 kWh per jaar.

8. Gebruik een laptop in plaats van een computer 

Een laptop verbruikt veel minder energie dan een gewone computer. Het opladen kost maar een paar euro per jaar, in tegenstelling tot een desktopcomputer die 75 euro per jaar kost aan elektriciteit. Ga daarom na of je zonder desktop zou kunnen. Is dat het geval, dan kun je aanzienlijk veel energie besparen. Een tablet is zelfs nog zuiniger.

9. Maak handig gebruik van de vaatwasser

Een vaatwasmachine verbruikt ontzettend veel stroom. In huishoudens met een vaatwasser gaat ongeveer 8 procent van het stroomverbruik naar dat apparaat. Maar gebruik je ‘m slim, dan kun je wel een kwart besparen op het stroomverbruik. Draai de vaatwasser niet halfvol, spoel niet voor met warm water en kies altijd voor het eco-programma.

10. Zuinig met een wasmachine

Hoe meer wassen je draait, hoe duurder de wasmachine is. Verlaag deze kosten door een machine te kopen die bij jouw huishouden past, was pas als de trommel vol is en was op een zo laag mogelijke temperatuur. Heeft je machine een eco-programma? Gebruik die dan! Als je slim omgaat met je wasmachine, bespaar je minimaal 7% van je stroomverbruik.

Deze apparaten zijn de grootste energieslurpers: 

Wasdroger

Een gemiddelde wasdroger die twee wasjes per week droogt, kost je gauw zo’n 65 tot 70 euro extra per jaar. En het is verleidelijk om de droger vaker aan te zetten als ‘ie eenmaal naast de wasmachine staat: lekker snel, zachte handdoeken en eigenlijk wil je die spijkerbroek morgen weer aan … Toch is het beter voor je stroomrekening (en het milieu) om de droger spaarzaam te gebruiken.

Vloerverwarming 

Technisch verhaal: als je vloerverwarming hebt met een oudere pomp, dan zit er waarschijnlijk geen schakelaar tussen de pomp en het stopcontact. Dat betekent dat de pomp de hele tijd aan staat. Zo’n voortdurend draaiende pomp kost je ongeveer 130 euro per jaar. Vervang je die pomp door een nieuw exemplaar mét schakelaar, of laat je een monteur een schakelaar plaatsen, dan kun je flink besparen. Gemiddeld kost zo’n pomp met schakelaar gebruikt maar 160 kWh per jaar, en dat kost ongeveer 40 euro. Zo’n nieuwe pomp heb je dus snel terugverdiend! 

Waterbed 

Lekker warm, een matras dat zich perfect naar je lichaam vormt en anti-allergeen: er zijn veel voordelen aan een waterbed. Nadeel is het elektriciteitsverbruik. Om het water van het waterbed op temperatuur te houden verbruikt het bed ongeveer 750 en 1.600 kWh per jaar, dat betekent ongeveer 170 tot 325 euro extra op de rekening. Hardside waterbedden gebruiken over het algemeen meer stroom dan softside waterbedden: er zit namelijk meer water in.

Pomp voor de vijver 

Met een pomp in de vijver zorg je voor genoeg zuurstof in het water. Handig als je vissen wilt houden in de vijver en minder wilt schoonmaken. Maar zo’n pomp kost ook veel energie, vooral als hij de hele tijd aan staat. Een kleine pomp verbruikt jaarlijks 175 kWh, dus 40 euro op de rekening, en bij een grotere pomp kan dat oplopen tot meer dan 1.800 kWh, en dan kun je rekenen op 400 euro extra stroomkosten. 

Thuistap 

Heb je zo’n beertender in huis? Als je die veel gebruikt, staat hij vast de hele tijd aan om het bier lekker koud te houden. En dat tikt aan: 500 kWh per jaar, dus 110 euro. Weet je zeker dat je niet beter wat bier in de koelkast kunt houden? Want dat verbruik kun je vergelijken met twee koelkasten, of één grote Amerikaanse koelkast. 

Airconditioner 

De afgelopen jaren waren ze in de warme zomers niet aan te slepen: airconditioners. Terwijl buiten de mussen uit de dakgoot vielen, was het huis van geluksvogels met een airconditioner lekker koel. Maar zijn ze nog zo blij als ze de jaarafrekening van het elektriciteitsbedrijf zien? Het hangt af van hoe groot en hoe energiezuinig de airco is, maar reken toch op een verbruik van 160 tot 430 kWh per jaar, en dat kost 35 tot 95 euro stroom. Het kan zuiniger: een ventilator zorgt ook voor verkoeling, en die gebruikt maar een fractie van de stroom, ongeveer 15 kWh. 

Lees ook: