Ga naar de inhoud

Geld besparen als je de droger anders gebruikt

Update:

Als je de droger minder of helemaal niet meer gebruikt, bespaar je geld. Je betaalt namelijk voor elk uur dat je de droger aanzet. Als je de was buiten hangt of in een andere ruimte, bespaar je direct op de stroomrekening. Lees de tips hoe je dit kunt aanpakken. 

Geld en energie besparen met je wasdroger?

Wanneer je droger minder energie verbruikt start je met geld besparen op je energierekening. Het jaarlijks energieverbruik van een droger in een gemiddeld Nederlands huishouden is ongeveer 400 kWh. Een wasrek gebruiken levert direct besparing op. Als je hem toch gebruikt doe dan je voordeel met deze 9 handige bespaartips:

  1. Vul je de wasdroger volledig met wasgoed. Zo duurt de droogtijd iets langer. Een aantal droogsessies van kleine wassen duren bij elkaar langer én kosten meer dan 1 volle trommel. Let wel op dat je de droogtrommel niet té vol stopt, want dan komt de was er extra gekreukt uit.
  2. Kies voor een zuiniger programma zoals kastdroog of strijkdroog. De meeste drogers hebben deze verschillende instellingen. Gebruik niet de instelling extra droog! Het extra droog programma is bedoeld voor dikker wasgoed. Bij het strijkdroog programma is het wasgoed nog een beetje vochtig zodat je het makkelijk kunt strijken. Kies je voor het droogprogramma kastdroog, dan is het wasgoed niet helemaal kurkdroog, wel droog genoeg om in de kast op te bergen.
  3. Zet je hem in een verwarmde ruimte of een ruimte op kamertemperatuur. Hij verbruikt namelijk minder energie in een verwarmde ruimte dan in een koude omdat hij de lucht uit de omgeving verwarmt. In een onverwarmde ruimte, zoals de schuur of de garage, gebruikt hij dus altijd meer energie.
  4. Houd je wasdroger stofvrij! Wanneer het stof ophoopt, heeft dit gevolgen voor het energieverbruik. Je kunt eenvoudig energie besparen door het pluizenfilter in de deur of deuropening van je wasdroger na elke droogbeurt schoon te maken. Denk ook aan het condensfilter wanneer je een warmtepompdroger hebt. 
  5. Laat de was in je wasmachine wat langer centrifugeren voordat je de was in de droger stopt. Dan verdwijnt er al meer vocht uit de was. Hij hoeft dan minder lang te draaien. Centrifugeren van een wasmachine kost veel minder energie dan drogen.
  6. Haal je gedroogde was direct uit de droger wanneer het droogprogramma klaar is. Zo voorkom je overbodig energieverbruik in de antikreukstand of standby stand.
  7. Stop een schone droge handdoek bij je natte was in de droogtrommel. Je natte was wordt hiermee sneller droog in de droger. Het scheelt tot wel een derde van de tijd! Dit kan zomaar meer dan een halfuur schelen. Met die kortere droogtijd bespaar je geld.
  8. Gebruik het automatische programma. Hiermee wordt de droogtijd automatisch aangepast aan de vochtigheid van de was in de machine en zo draait de droger niet onnodig lang. 
  9. Gebruik je droger de helft minder dan normaal! Hiermee kun je zo´n 30 euro per jaar besparen op je energierekening volgens cijfers van NIBUD. Probeer als het mooi weer is je was buiten te laten drogen. Of hang je was binnen op aan een waslijn of wasrek. 

Wat is de zuinigste droger?

Volgens de Consumentenbond zijn warmtepompdrogers de zuinigste drogers. Met ons standaardverbruik ben je met een warmtepompdroger zo’n €83 per jaar aan energiekosten kwijt. Met een condensdroger of luchtafvoerdroger zo’n €214 (op basis van de stroomprijs van juli 2022). Heb je een oude machine? Probeer deze dan te vernieuwen voor een energiezuinige warmtepompdroger met het energielabel A+++. Of wanneer je echt super veel wilt besparen dan kun je ervoor kiezen om 1 jaar lang helemaal geen droger te gebruiken. Voor het bedrag dat je hiermee bespaart kun je behoorlijk veel andere leuken dingen doen. 

Meer over: