Ga naar de inhoud

Hoge energierekening blijft tot 2032 toont onderzoek

Update:
Stijgende energierekening

Nederlandse huishoudens krijgen de komende jaren te maken met een stijgende energierekening. Met name huishoudens met een laag inkomen, de kwetsbare groepen en degenen in oude rijtjeshuizen of huurhuizen wonen. Huizen waar geen verduurzaming mogelijk is, worden het hardst getroffen. Dit blijkt uit onderzoek van Berenschot in opdracht van energiebedrijf Essent.

Waarom is gas en stroom zo duur?

Uit het onderzoek van Essent blijkt dat de consumentenprijs van gas en stroom naar verwachting boven het niveau van vóór de energiecrisis blijft. Vooral mensen die nog steeds aardgas gebruiken, zullen meer betalen.

Daarnaast wordt ook het vaste deel van de energierekening, dat onder andere de netbeheerkosten omvat, duurder. Berenschot verwacht hier een stijging van tussen de 5 en 15 procent. Het blijkt dat huishoudens die alleen een cv-ketel hebben, naar verwachting de hoogste energierekening krijgen.

Voordelen voor huishoudens met warmtepomp en zonnepanelen

Er is echter wel goed nieuws voor huishoudens die al stappen hebben gezet in de energietransitie. Degenen die een warmtepomp en zonnepanelen hebben, zijn relatief voordeliger uit. Zij profiteren namelijk van de lagere belasting op elektriciteit, terwijl huishoudens met een cv-ketel lijden onder de hogere belasting op gas.

Reactie van Resi Becker van Essent

Ook Resi Becker, topvrouw van Essent, heeft gereageerd op de onderzoeksresultaten. Ze dringt aan op scherpe keuzes tussen de kosten van de energietransitie en een betaalbare energierekening. Volgens haar moet de stijging van de belasting op gas en de netbeheerkosten beperkt worden. Op die manier is het nog steeds de moeite waard om huizen te verduurzamen en hebben huishoudens maximale controle over het verlagen van hun energierekening.

Energieplafond in 2024: vrees voor hoge energieprijzen

Door het wegvallen van het prijsplafond kunnen de energieprijzen dit jaar weer omhoog gaan. ‘De zakken van de overheid zitten niet meer zo vol’ volgens Minister Kaag minister van Financiën. Dat betekent dat de rekeningen weer volledig betaald moeten worden, tenzij de gebruiker aanspraak maakt op het nieuwe noodfonds.

Stijgende energieprijzen tot 2032 blijkt uit onderzoek, prijsplafond per 2024 vervallen

Bron: nd

Meer over: