Ga naar de inhoud

Prijzen zonnepanelen: is dit het ideale moment om te investeren?

Update:
Zonnepanelen prijzen

Uit recent onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat investeren in zonnepanelen steeds attractiever wordt, met zowel financiële als milieutechnische voordelen. De dalende aankoopprijzen en de aanzienlijke levensduur van zonnepanelen maken het een slimme en duurzame keuze voor particulieren en bedrijven.

Verhoogde aantrekkelijkheid van zonnepanelen

Volgens Mariken Stolk, expert duurzame energie bij Milieu Centraal, hebben zonnepanelen een minimale levensduur van 25 jaar. Daarnaast is de terugverdientijd van zonnepanelen door de daling van de prijzen nu gedaald naar 6 jaar. Dat is 2 jaar minder dan aan het begin van dit jaar.

Milieu Centraal schat het rendement van een investering in zonnepanelen op 6%, al werden geen verdere details gegeven over hoe dit rendement berekend werd.

Bereken hier de terugverdientijd en rendement voor jou van zonnepanelen.

Positieve impact op het milieu

Niet alleen de financiële voordelen maken zonnepanelen een aantrekkelijke keuze. Milieu Centraal benadrukt dat zonnepanelen ook aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Een gemiddeld Nederlands huishouden is verantwoordelijk voor 2,4 ton CO2-uitstoot per jaar. Door zonnepanelen te installeren wordt deze uitstoot met maar liefst 715 kg per jaar verminderd, wat gelijk staat aan de hoeveelheid CO2-uitstoot die een auto produceert bij het rijden van 4.500 km.

Subsidies en advies voor de aankoop

In Nederland is er momenteel een subsidie beschikbaar voor het installeren van zonnepanelen, die ongeveer 25% van de investeringskosten dekt. Deze subsidie is beschikbaar tot en met 2023.

Naast de dalende prijs van zonnepanelen verklaart dit de stijgende vraag naar zonnepanelen. Daarnaast verdwijnt in 2024 het prijsplafond, waardoor de vraag naar zonnepanelen ook weer zal toenemen.

Verder adviseert Milieu Centraal om te kiezen voor panelen met het Zonnekeur keurmerk en om deze te laten installeren door een erkende installateur.

De huidige staat van zonne-energie in Nederland

Aan het einde van de studie merkt Milieu Centraal op dat er momenteel ongeveer 2 miljoen huizen zijn voorzien van zonnepanelen, wat neerkomt op ongeveer 15% van alle huizen in Nederland.

Ondanks dit indrukwekkende aantal zorgt zonne-energie nog maar voor 5% van de opgewekte elektriciteit in Nederland. Gezien de stijgende populariteit en aantrekkelijkheid van zonnepanelen als investering, is de verwachting dat dit percentage in de toekomst nog groeit.

Bron: nd

Meer over: