Ga naar de inhoud

Prijsplafond verdwijnt, nieuw noodfonds energieleveranciers verzacht pijn

Update:
Prijsplafond noodfonds

Het prijsplafond verdwijnt 1 januari  2024. De gasprijzen stijgen weer als het straks kouder wordt. Met een nieuw noodfonds willen energieleveranciers huishoudens met een laag inkomen alvast tegemoet komen. Lees in dit artikel wie er in aanmerking komt.

De leveranciers hopen wel dat de rijksoverheid ook een bijdrage levert. Energieleveranciers maken alvast 20 miljoen euro vrij voor het voortzetten van het eerder dit jaar ingestelde Tijdelijk Noodfonds Energie. Daarmee willen ze het demissionaire kabinet bewegen om de portemonnee te trekken voor een rijksbijdrage, zodat er komende winter opnieuw een vangnet is voor mensen die hun energierekening niet kunnen betalen.

Geen recordhoogtes energieprijzen

Het prijsplafond werd vorig jaar ingesteld toen de energiemarkt de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de daarop volgende sancties richting Rusland voelde. In de maanden daarvoor kregen Nederlanders een compensatie van 190 euro per maand. Recordhoogtes van energieprijzen worden komende winter niet zoals afgelopen jaar, neemt men aan.

Het water komt veel Nederlandse huishoudens desalniettemin aan de lippen te staan, zo wordt verwacht.

Maak je energiecontract winterklaar

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) roept mensen op om sowieso voor de wintermaanden bijtijds naar hun energiecontract te kijken. ‘Omdat het nieuwe stookseizoen weer voor de deur staat, is dit een goed moment om te controleren of je energiecontract ‘winterklaar’ is’, laat directeur Consumenten Edwin van Houten weten.

Dat voorkomt dat we opeens veel meer geld kwijt zijn, zodra het prijsplafond verdwijnt. Want dat gebeurt op 1 januari 2024, op een moment dat meer energie verbruikt wordt dan in de zomer. Besparen op energie is dan lastiger, doordat de centrale verwarming meer stookt dan in de zomer.

Steun kwetsbare huishoudens hard nodig

De energiebranche dringt al langer aan op voortzetting van het noodfonds, dat eerder dit jaar stopte. Voorzitter Cora van Nieuwenhuizen van brancheorganisatie Energie-Nederland zegt dat de betalingsachterstanden voor energierekeningen nog altijd oplopen. Die kunnen nog eens extra oplopen als het prijsplafond verdwijnt.

‘We ervaren dagelijks de zorgen bij een groot aantal klanten als het gaat om het kunnen betalen van de energierekening, zeker met de winter in aantocht’, zegt Van Nieuwenhuizen. ‘De energieprijzen zullen, zo is de verwachting, niet op het niveau van voor de crisis terugkomen en daarom is gerichte ondersteuning van de meest kwetsbare huishoudens in deze situatie hard nodig.”

TIP: Het kan lonen om regelmatig te kijken naar energie-aanbiedingen.

Verantwoordelijkheid van de overheid

De 20 miljoen euro is toegezegd door Budget Energie, Eneco, Engie, Essent, Innova Energie, Greenchoice en Vattenfall. Ze benadrukken dat het om een eenmalige bijdrage gaat, want bestaanszekerheid is volgens hen de verantwoordelijkheid van de overheid. Mogelijk doen andere energieleveranciers later ook een toezegging, waardoor het bedrag uit de sector kan oplopen.

41 miljoen euro uitgekeerd

In mei dit jaar sloot het noodfonds met ruim 165.000 aanvragen. Het fonds was specifiek bedoeld voor het compenseren van huishoudens met een laag inkomen, van wie de energierekening een relatief groot deel opmaakt van de maandelijkse inkomsten. Volgens Energie-Nederland zijn ruim 45.000 huishoudens al geholpen met steun uit het fonds. Bij elkaar is inmiddels ongeveer 41 miljoen euro uitgekeerd. 

Aanvragen noodfonds binnenkort weer beschikbaar

Bronnen: Energie Nederland, MAX

Meer over: