Ga naar de inhoud

Belastingaangifte 2023, deadlines en tips

Update:
belastingaangifte doen

Ben je al aan het worstelen met je belastingaangifte? Hier behandelen we de belangrijkste deadlines en geven we tips om verrassingen te voorkomen. Wacht niet tot het laatste moment. Begin op tijd zodat je voldoende tijd hebt om alle benodigde informatie te verzamelen en eventuele vragen te stellen.

Aangifte inkomstenbelasting

In Nederland is het indienen van de inkomstenbelasting verplicht voor personen die aan bepaalde criteria voldoen. Het omvat het rapporteren van inkomsten, uitgaven en bezittingen over een specifiek belastingjaar. 

Voor veel belastingplichtigen lijkt het invullen van de aangifte inkomstenbelasting een uitdagende taak. Verschillende factoren, zoals wijzigingen in het belastingstelsel, persoonlijke omstandigheden en complexe fiscale regelgeving, dragen bij aan de complexiteit van dit proces. Het is echter van groot belang om de aangifte nauwkeurig en tijdig in te dienen om onnodige boetes en rentekosten te vermijden.

Dit zijn de criteria om aangifte te doen bij de Belastingdienst

Moet ik aangifte doen? In de meeste gevallen moet je aangifte doen als je een aangifte brief van de Belastingdienst hebt ontvangen. Als je geen brief hebt gekregen, controleer dan zelf of je aangifte moet doen. Situaties waarin aangifte verplicht is, omvatten onder andere een teruggaaf van €16 of meer en een betaling van €51 of meer.

In Nederland zijn de meeste mensen verplicht om aangifte inkomstenbelasting te doen. Hier zijn enkele situaties waarin het verplicht is:

  1. Je hebt een belastbaar inkomen: als je in Nederland woont en een belastbaar inkomen hebt, ben je over het algemeen verplicht om aangifte inkomstenbelasting te doen. Het belastbaar inkomen omvat onder andere salaris, winst uit onderneming, uitkeringen en inkomsten uit sparen en beleggen.
  2. Ontvangen aangiftebrief: als je een aangiftebrief van de Belastingdienst ontvangt, ben je verplicht om aangifte te doen. In deze brief staat vermeld voor welk belastingjaar je aangifte moet doen en wat de deadline is.
  3. Specifieke situaties en criteria: er zijn specifieke situaties waarin je ook verplicht bent om aangifte te doen, zelfs als je geen aangiftebrief hebt ontvangen. Bijvoorbeeld:
  • Als je meer dan 1 werkgever hebt.
  • Als je buitenlands inkomen hebt.
  • Als je bepaalde aftrekposten wilt claimen.
  • Als je vermogen boven de vrijstellingsgrens in box 3 valt.

Als je twijfelt over je situatie of niet zeker weet of je verplicht bent aangifte te doen, is het raadzaam contact op te nemen met de Belastingdienst of een belastingadviseur voor specifiek advies op basis van jouw omstandigheden.

Tekst gaat onder de afbeelding verder >>

Belastingaangifte 2023 datum en boetes

Aangifte voor 2023 kan vanaf 1 maart 2024 worden ingediend. Als je een aangiftebrief hebt, moet deze vóór de vermelde datum in de brief zijn ingediend, meestal vóór 1 mei 2024. Uitstel tot 1 september 2024 is mogelijk, maar belastingrente van 7,5% kan worden berekend als de aangifte na 1 mei wordt ontvangen.

Om boetes te vermijden, moet de aangifte in elk geval vóór 14 juli 2024 binnen zijn. Na deze datum kan een verzuimboete worden opgelegd, variërend van 385 tot 5.514 euro bij herhaling.

Hoe hoog zijn vergrijpboetes?

Vergrijpboetes kunnen worden opgelegd als aangifte met opzet onjuist of onvolledig is ingevuld. De hoogte van vergrijpboetes bij de belastingaangifte hangt af van de ernst van de overtreding en of er sprake is van opzet of grove schuld.

Vergrijpboetes bij belastingaangifte kunnen oplopen, afhankelijk van de ernst van de overtreding en de mate van verwijtbaarheid. In geval van opzet, waarbij bewust foutieve informatie wordt verstrekt, kan een boete van 50% van het verzwegen belastingbedrag worden opgelegd.

Bij grove schuld, waarbij de fout niet bewust is maar wel aan nalatigheid grenst, bedraagt de boete 25% van het verzwegen belastingbedrag. Voor specifieke situaties zoals inkomen uit sparen en beleggen (Box 3), gelden andere percentages. Bij opzet in Box 3 kan de boete oplopen tot 150% van het verzwegen belastingbedrag, terwijl bij grove schuld een boete van 75% van het verzwegen bedrag aan belasting kan worden opgelegd.

Het is essentieel om nauwkeurig en eerlijk te zijn bij het invullen van de belastingaangifte om dergelijke boetes te voorkomen. Win in geval van twijfel professioneel advies in.

Waarom tijdig aangifte doen belangrijk is

Als je deze afspraak op tijd nakomt, zijn er geen extra kosten. Maar als je te laat bent, komen er 2 soorten kosten om de hoek kijken: belastingrente en invorderingsrente.

Belastingrente (7,5%):

  • Dit is als het ware een extra bedrag dat je moet betalen als je aangifte te laat is ingediend.
  • Het tarief voor belastingrente is 7,5%, en dit geldt sinds 1 januari 2024.
  • Dit percentage wordt berekend op basis van de periode vanaf 1 juli nadat je de aangifte had moeten indienen, tot maximaal 19 weken na ontvangst van de aangifte door de Belastingdienst.

Invorderingsrente (4%):

  • Dit is een extra kostenpost als je het verschuldigde belastingbedrag te laat betaalt.
  • Het tarief voor invorderingsrente is 4% en is van toepassing als je na de uiterste betaaldatum nog niet hebt betaald.
  • Deze rente loopt vanaf de dag na de uiterste betaaldatum tot de dag waarop het bedrag daadwerkelijk op de rekening van de Belastingdienst staat.

In beide gevallen geldt dat het belangrijk is om tijdig je verplichtingen na te komen om extra kosten te vermijden. Het exacte bedrag aan rente hangt af van het verschuldigde bedrag en de duur van de vertraging. Door op tijd te handelen, kun je deze extra kosten minimaliseren of vermijden.

Tekst gaat onder de video verder >>

Belangrijke wijzigingen in 2023

In 2023 zijn er enkele belastingmaatregelen gewijzigd, met voordelen voor werkenden. De arbeidskorting is verhoogd, waardoor je een bedrag mag aftrekken van de te betalen belasting. In het jaar 2023 bedroeg de maximale arbeidskorting die je kon ontvangen 5.052 euro per jaar. Indien je een bruto jaarinkomen van meer dan 37.626 euro hebt, vermindert de omvang van de loonheffingskorting.

Daarnaast is het tarief in de eerste schijf van de inkomstenbelasting licht gedaald van 37,07% naar 36,93%. Deze maatregel resulteert in een netto voordeel van maximaal 102 euro per jaar. Bovendien is de arbeidskorting verhoogd voor mensen met een inkomen tussen 37.697 en 115.301 euro, wat een extra voordeel van ongeveer 500 euro per jaar oplevert. Het is echter belangrijk op te merken dat de arbeidskorting sneller wordt afgebouwd bij inkomens boven 37.697 euro. Deze wijzigingen weerspiegelen het streven van het kabinet om de financiële situatie van werkenden te verbeteren en belastingvoordelen rechtvaardiger te verdelen.

Reiskostenvergoeding

Een andere gunstige verandering is de verhoging van de onbelaste reiskostenvergoeding van 19 cent naar 21 cent per kilometer vanaf 1 januari. Hierdoor kun je nu een hoger bedrag (onbelast) vergoed krijgen voor je reiskosten, wat bijdraagt aan de algehele financiële voordelen voor werkenden.

Periodieke giften

De aftrek van periodieke giften is nu beperkt tot 250.000 euro per kalenderjaar voor zowel de schenker als de fiscale partner samen. Voorheen was het mogelijk om onbeperkt periodieke giften aan goede doelen af te trekken, wat het belastbaar inkomen sterk kon verminderen.

Woningmarkt

Om de woningmarkt te verbeteren en vermogensongelijkheid te verminderen, is de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning vanaf 1 januari 2023 verlaagd naar 28.947 euro. Per 1 januari 2024 wordt deze vrijstelling zelfs volledig afgeschaft.

Voor starters en doorstromers op de woningmarkt heeft het kabinet ook wijzigingen doorgevoerd. De woningwaarde-grens voor de startersvrijstelling is per 1 januari 2023 verhoogd van 400.000 naar 440.000 euro. Hierdoor betalen huizenkopers jonger dan 35 jaar eenmalig geen overdrachtsbelasting bij de aankoop van een woning waarin ze zelf gaan wonen. Tegelijkertijd heeft het kabinet het tarief voor de overdrachtsbelasting verhoogd van 8% naar 10,4% voor kopers die de woning niet zelf gaan bewonen.

Aanpassingen in aftrekposten en box 3 vermogen

Andere relevante veranderingen omvatten de verdere afbouw van de zelfstandigenaftrek voor zzp’ers, van 6.310 in 2022 naar 5.030 euro in 2023. Bovendien werd 2023 het eerste jaar waarin het niet meer mogelijk was om een oudedagsreserve op te bouwen in een bv, wat betekent dat een deel van de winst niet meer als oudedagsvoorziening kon worden gereserveerd.

In Box 3 werd de berekening voor de belasting op vermogen aangepast. Het belastingvrije vermogen werd verhoogd naar 57.000 euro, maar het belastingtarief steeg van 31% naar 32%.

Auto van de zaak

De verlaging van de catalogusprijs voor korting op de bijtelling van elektrische auto’s van 35.000 naar 30.000 euro betekent dat de maximale korting nu 1.800 euro is. Als je een elektrische auto van de zaak hebt, kan dit invloed hebben op je belastingaangifte. Het bedrag dat bij je inkomen wordt opgeteld vanwege het privégebruik van de zakelijke auto is nu beperkt tot maximaal 1.800 euro, wat kan leiden tot een wijziging in de inkomstenbelasting die je moet betalen. Voor specifieke informatie over jouw situatie kun je het beste advies vragen aan een belastingadviseur of de Belastingdienst.

Eigenwoningforfait-verlaging

Het basispercentage van het eigenwoningforfait voor woningen met een WOZ-waarde tussen 75.000 en 1.200.000 euro is in 2023 verlaagd naar 0,35%, wat effect kan hebben op de belasting die je moet betalen over het bezit van je eigen woning.

Vervallen voordeel aflosboete:

Het voordeel voor eigenaar-bewoners met geen of een lage eigenwoning­schuld, bekend als “de wet Hillen,” wordt sinds 2019 afgebouwd. In 2023 is dit voordeel verder verminderd naar 83 1/3%, wat betekent dat eigenaren met weinig of geen hypotheekschuld mogelijk meer belasting moeten betalen over hun inkomsten uit eigen woning.

Btw-nultarief voor zonnepanelen

Voor de levering en installatie van zonnepanelen op en in de nabijheid van woningen geldt vanaf 1 januari 2023 het btw-nultarief. Dit betekent dat je geen btw betaalt over de aanschaf en installatie van zonnepanelen, waardoor de kosten mogelijk lager zijn.

Voorlopige/definitieve aanslag en betaling 

Na het indienen van aangifte ontvang je meestal direct een definitieve aanslag. In sommige gevallen ontvang je eerst een voorlopige aanslag, gevolgd door een definitieve aanslag. Voor het betalen of terugkrijgen van belasting geldt een grens van respectievelijk 51 en 16.

Het is van essentieel belang om op tijd te betalen om invorderingsrente te vermijden. Blijf op de hoogte van berichten van de Belastingdienst om boetes en extra kosten te voorkomen.

Hoe kun je aangifte doen?

  • Online via mijn Belastingdienst: vul de aangifte in op de website van de Belastingdienst met je DigiD.
  • Via de aangifte-app: gebruik de officiële Belastingdienst-app om de aangifte te doen.
  • Op papier: vraag een aangifteformulier aan via de Belastingtelefoon en stuur het ingevuld terug.

Zorg ervoor dat je de aangifte vóór de deadline indient om eventuele boetes te voorkomen. Als je vragen hebt of hulp nodig hebt, kun je contact opnemen met de Belastingdienst of gebruikmaken van belastingadviseurs.

Bron: Rijksoverheid.nl

Dit artikel biedt een overzicht van de belangrijkste aspecten met betrekking tot belastingwijzigingen en aangifte inkomstenbelasting in 2023. Startpagina geeft geen financieel advies. Het is raadzaam om specifieke omstandigheden te bespreken met een belastingadviseur of de Belastingdienst voor nauwkeurige en actuele informatie.

Meer over: