Ga naar de inhoud

Je huisdier is overleden: dit is wat je kan én mag doen


Een overleden huisdier zorgt voor een ongekend gemis bij het thuisfront. Voor je tijd hebt om te rouwen, moet je over een aantal zaken nadenken. Wat doe je met het lichaam van je trouwe dierenvriend? Dit zijn de mogelijkheden om jouw huisdier een geschikte rustplaats te geven.

Mag ik mijn huisdier begraven?

Ja, je mag huisdieren begraven. Oók in je eigen tuin, mits je de grond van de tuin hebt gekocht, en niet hebt gehuurd. Het geldt alleen voor gezelschapsdieren zoals honden, katten, cavia’s, hamsters en fretten. Volgens de regels van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is er een minimale diepte van 75 centimeter vereist. En er moet genoeg ruimte zijn om je dier te begraven. Het is niet toegestaan om je huisdier in het bos of een andere openbare plek te begraven.

Wil je je huisdier begraven op een speciale dierenbegraafplaats? Een graf wordt minimaal voor een aantal jaren verhuurd en kost zo’n honderd euro. 

Kan ik mijn huisdier cremeren?

Ja, je kunt huisdieren ook laten cremeren. Dit kan bij een huisdierencrematorium of door je overleden huisdier ter destructie aan te bieden. Het laatste houdt in dat je je huisdier bij de dierenarts afgeeft of achterlaat, waarna een destructiebedrijf wordt benaderd. Je hoeft hier zelf niets meer voor te doen. Destructie is niet voor niets de meest voorkomende en makkelijkste mogelijkheid. 

Hoe zit het bij een overleden goudvis?

Hoewel het veel wordt gedaan, kun je een overleden goudvis beter niet door het toilet spoelen. Dode vissen kunnen allerlei bacteriën en virussen verspreiden in het water, waardoor levende vissen gevaar lopen. Zeker wanneer de goudvis voor zijn dood niet meer gezond was. Volgens de dierenbescherming is het wel toegestaan om een dode vis in de vuilnisbak te deponeren. Je kunt er ook voor kiezen om je goudvis te begraven. 

Overleden-huisdieren

Vind hier alles voor honden, katten, konijnen, knaagdieren, vissen, vogels en kippen

Kan ik mijn huisdier opzetten?

Dit is zeker een andere mogelijkheid. Hoewel dierenarts Piet Hellemans geen voorstander is, staat de verwerking van het baasje centraal. Mocht je je er beter bij voelen om je huisdier op te zetten, is het in ieder geval toegestaan. Houd er wel rekening mee dat je minimaal honderd euro betaalt voor het opzetten van een dier. Hoe kleiner je huisdier, hoe minder het kost.

Hoe zit het bij overleden landbouwhuisdieren?

Voor landbouwhuisdieren zoals kippen, paarden, schapen en hangbuikzwijntjes gelden andere regels. Als je de eigenaar bent van een overleden landbouwhuisdier, moet je zelf een melding doen bij een destructiebedrijf. Bij reguliere transport is het belangrijk dat het lichaam afgedekt langs de openbare weg ligt. Meestal wordt het dier de eerstvolgende werkdag na de melding opgehaald. Voor een individuele ophaalservice komt een trailer: zo wordt het lichaam van een paard of pony bijvoorbeeld uit de weide of stalingang opgehaald. Houd er rekening mee dat de kosten van deze individuele ophaalservice hoger liggen. Sinds kort is het ook mogelijk om paarden en pony’s te cremeren.

Kan ik mijn huisdier doneren?

Ja, via het dierdonorcodicil kun je jouw overleden huisdier doneren. Het dier wordt dan volledig proefdiervrij en wordt voor universitaire opleidingen gebruikt. Volgens Hellemans is het bij een opleiding tot dierenarts noodzakelijk om echte dieren te bestuderen. Op deze manier is het niet meer nodig om andere dieren te fokken (en doden) als proefdieren. Als eigenaar kun je jouw overleden huisdier kosteloos aanbieden bij verschillende dierenartspraktijken. 

Lees ook.

Meer over: