Ga naar de inhoud

Mijn huisdier verhaart, wat kan ik daaraan doen?

Update:

Twee keer per jaar, als het warmer of juist kouder wordt, laten veel honden en katten plotseling veel haar los. Deze ruiperiode duurt meestal drie tot vier weken en kan voor veel irritatie bij het dier én het baasje zorgen. Als het katten- of hondenhaar door je woonkamer dwarrelt, terwijl je nét klaar bent met stofzuigen, kun je je wanhopig afvragen: is hier nou echt niks aan te doen?

Je aait de kat en de plukken pluis blijven achter in je hand. Komt de hond van zijn kussen af, dan blijft een afdruk van hondenhaar liggen. Huisdieren verharen altijd wel, tijdens de ruiperiode kan het verlies van haren indrukwekkend meer zijn. Bij sommige rassen lijkt het of het dier het hele jaar door verhaart en van wolken dierenhaar in huis wordt niemand echt vrolijk, hoe lief je je dierenvriend ook vindt. 

Buitenhonden verharen meer

Niet alle honden verharen even veel. Honden met een dikke, pluizige vacht verliezen extra veel haar, denk aan de akita en husky. Ook Duitse herders, corgi’s en labradors kunnen flink wat haren laten vallen in de rui. Bijzonder is dat de bergamasco, de zogenaamde dreadlockhond, bijna geen haar verliest. En dat geldt ook voor terriërs zoals de Cairns terriër en de Tibetaanse terriër: die verharen het hele jaar door een beetje, maar verliezen niet zoveel haar als de grotere honden. Honden die veel buiten komen verharen trouwens sterker dan ‘binnenhonden’. Dit komt omdat het binnen door de centrale verwarming altijd ongeveer even warm is, waardoor honden die veel thuis zijn geen dikke wintervacht krijgen.

Allergisch voor hondenhaar en toch een hond?

Wil je gezelschap van een huisdier zonder hondenharen in huis of ben je allergisch voor hondenharen? De vacht van een Australian Labradoodle hoort niet te verharen, geeft geen typische hondengeur af en zou geen allergische reacties moeten geven. Een Australian Labradoodle kent geen ruiperiode, maar verliest wel haar.

Niet alle katten verharen even veel

Katten: hier geldt hetzelfde verhaal. De Oosterse korthaar, de blauwe Rus en de Siberische kat verharen bijna niet, terwijl je met langharige katten zoals een Pers of een Heilige Birmaan kussentjes kunt vullen met wat zij allemaal aan haar loslaten. De enige kat die niet verhaart is een naaktkat, die moet je wel regelmatig met een washandje wassen.

Extra borstelen heeft geen zin

Je zou denken dat een stevige borstelbeurt het probleem oplost. Dan ben je in één klap van al die losse haren af. Helaas, zo werkt het niet. Hoe vaker je borstelt, hoe meer haar er uitvalt. In theorie zou je zo vaak kunnen kammen en borstelen totdat je een kale hond of kat overhoudt. Borstel je je hond of kat normaal gesproken ook, dat kan helemaal geen kwaad, maar het heeft geen zin om de reguliere vachtverzorging op te voeren om sneller van het verharen af te zijn.

Het borstelen in de ruiperiode kan de dieren wel wat verlichting geven. Regelmatig borstelen verwijdert de losse haren. Zorg dat je dit met een juiste honden- of kattenborstel doet zoals een rubberen borstel of borstel met haren. Voor honden en katten met een langere, klittende, vacht kun je een kam of slickerborstel gebruiken. Druk niet te hard in de vacht om huidirritatie te voorkomen.  

Weg met die ondervacht

Ook het plukken van de ondervacht is niet altijd een goed idee. De ondervacht zijn pluizige haren, een stuk korter dan de gewone haren. Ze vormen een dikke onderlaag onder de gewone vacht. Gek maar waar, ook in de zomer hebben honden en katten die ondervacht gewoon nodig. Het extra laagje pluis houdt de warmte buiten. Bovendien beschermt het tegen takjes, doorns en eventuele scherpe nagels of tanden van andere huisdieren. Denk je dat de ondervacht het probleem is bij jouw hond of kat? Laat er eens een professionele dierentrimmer naar kijken. Mocht het nodig zijn, dan kunnen zij de vacht zo uitdunnen dat het geen pijn doet.

Eten ze goed?

De voeding van een kat of hond heeft invloed op de conditie van hun vacht. Als je huisdier ineens veel haar verliest, kan dat ook aan de voeding liggen. Juist tijdens de periode dat een dier veel haar verliest, kan een beetje extra visolie, lijnzaadolie of gewone olijfolie in de brokjes zorgen dat de vacht toch mooi blijft. Ook moeten dieren die verharen extra drinken, zorg ervoor dat het waterbakje altijd gevuld is. Verliest je hond of kat erg veel haar, zodat er kale plekken ontstaan? Of merk je dat ze veel jeuk hebben? Neem dan contact op met de dierenarts. Er is misschien iets anders aan de hand, zoals een huidirritatie, ontsteking of allergie.

Haarbal van je kat

Katten spugen af en toe een haarbal uit. De haren die ze van hun vacht aflikken, blijven in hun maag zitten en vormen daar een bal. Ze eten dan een beetje gras waar ze van moeten spugen, en gooien de haarbal zo naar buiten. Een beetje haarbalpasta kan je kat helpen om makkelijker van die haarbal af te komen, of zet een schaaltje kattengras neer voor je kat.

Onmisbaar: stofzuiger én plakroller

Dat verharen is onvermijdelijk, als dierenliefhebber zit je in het voorjaar en najaar nou eenmaal in de haren. Regelmatig stofzuigen is de enige remedie, koop bijvoorbeeld een stofzuiger met een hepa-filter om echt van alle dierenharen af te komen. Met een plakroller kun je de katten- of hondenharen van je kleding verwijderen. Heb je geen plakroller in huis? Een ballon of rubberen handschoen geeft hetzelfde resultaat. Gelukkig duurt de ruiperiode maximaal een week of acht, dan ben je er weer vanaf. 

Lees ook

Meer over: