Draai voor klassieke weergave

Ontdek en kies jouw favoriete Waddeneiland

Voor het echte eilandgevoel – haren in de wind, zeelucht op de wangen – hoef je niet ver weg. Wat dacht je van een bezoek aan onze eigen Wadden? De eilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog zijn stuk voor stuk pareltjes, boordevol natuurschoon. Elk Waddeneiland heeft een eigen karakter en eigen sfeer. Zo hebben we wat te kiezen. Maar welk van deze Waddeneilanden past het best bij jou?

Bruisend Texel

Texel, het grootste Nederlandse Waddeneiland, staat vooral bekend om zijn levendigheid en fijne fietsroutes langs dorpen en terrassen. Houd je ervan om na een dagje zonnebaden bij een strandtent lekker te dineren? Dan zit je hier gebakken: ga bijvoorbeeld naar De Koog of Den Burg. Voor de fijnproever is het goed toeven. Texel is verrassend culinair, met veel lokale specialiteiten, elk met hun eigen unieke verhaal. Vergeet niet om naast al dat fijnproeven en bijbruinen natuurgebied De Slufter te bezoeken. Dit is een kwelder die aan de Noordzee ligt, tussen de Muy en de Eierlandse Duinen. Het zuidelijke gedeelte is voor bezoekers toegankelijk. Je zult versteld staan van de rijke flora en fauna. Zeker in juli en augustus als de lamsoor volop in bloei staat en de vlakte fraai paars kleurt.

Vlieland: vol van rust en ruimte

Na de hit-serie Dokter Deen is Vlieland populairder dan ooit. Opeens willen we allemaal wel in Harlingen op de boot stappen om op het autovrije Vlieland aan wal te gaan en te genieten van de rust en ruimte die het eiland biedt. Het strand van Vlieland lijkt ervoor gemaakt om uit te waaien of sportieve activiteiten als surfen, powerkiten, paardrijden of yoga te beoefenen. Maar ook voor andersoortig vertier kom je prima aan je trekken op dit gastvrije eiland. Vlieland heeft maar een dorp, maar er is genoeg te doen om het de toerist naar de zin te maken. Een zeehondentocht, de vuurtoren beklimmen, een avontuurlijke rit met de Vliehors Expres. Vlieland heeft zelfs z’n eigen escaperoom! En heb je het wel gezien? In de zomermaanden kun je vanaf Vlieland ook een dagvaart maken naar een buureiland.

Leerzaam Terschelling

Op Terschelling, het eiland dat vooral bekend is vanwege het jaarlijkse Oerolfestival, kun je volop op verkenning gaan. In de buitenlucht welteverstaan. Aangezien de zon op Terschelling gemiddeld twee keer zo vaak schijnt als op het vasteland, is dat vaak prima te doen. Op het eiland zijn bijvoorbeeld verschillende bezoekboerderijen te vinden, waar je het boerenleven van dichtbij kunt meemaken. Wat verder bijzonder is, zijn de vele bunkers, verspreid over het hele eiland: stille getuigen van de belangrijke rol die het eiland tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde. Voor de historieliefhebber is een bezoek aan 'Tigerstelling'; een bunkercomplex van zo'n vijfentachtig bunkers, dan ook zeker de moeite waard. Onderweg pik je vast ook nog wat bijzonder ‘eilandpraat’ op: op Terschelling spreekt men wel drie verschillende dialecten.

Adellijk Ameland

Ameland, met zijn prachtige, slaperige dorpen, heeft een rijke historie. In het dorp Ballum bijvoorbeeld stond vroeger een groot slot, in bezit van de familie Van Cammingha. Het beeld van twee paarden dat voor het gemeentehuis staat, herinnert aan de tijd dat dekhengsten van de Koninklijke stoeterij zomers op Ameland graasden. En ook nu nog lopen er opmerkelijk veel edele viervoeters rond. Deze dieren hebben jarenlang een grote rol gespeeld bij het redden van drenkelingen die voor de kust in nood verkeerden. Geregeld wordt er op het eiland een demonstratie gegeven van de paardenreddingsboot, een operatie waarbij tien paarden een reddingsboot over het strand en door de branding trekken. Houd je camera in de aanslag voor dit spetterende schouwspel!

Schiermonnikoog: dé plek om te vogelen

Sommige mensen beweren dat Schiermonnikoog het eiland der Waddeneilanden is. Niet in de laatste plaats omdat het een rustig eiland is, waar bijna geen auto’s rijden en meer dan 300 vogelsoorten hun thuisoord vinden. Dit eiland is dan ook een walhalla voor de vogelspotter. Zo kun je vanuit de speciale vogeluitkijkposten lepelaars en steltlopers bekijken. Het mooie van vogels spotten is dat het nooit verveelt, want elk seizoen geeft weer nieuwe gevleugelde bezoekers. Een vogelexcursie, waarbij je uitleg krijgt, is niet alleen geschikt voor de nog niet geoefende vogelspotter, maar ook voor kinderen. Net als natuurexcursies met schelpen zoeken en strandjutten.

Auteur: Sarah Saarberg