Ga naar de inhoud

Wandelgebieden in de Benelux: dit zijn de 6 mooiste

In samenwerking met:

Wandelen is ontspannend en gezond, en onderweg geniet je van de meest prachtige landschappen. Wij zetten de mooiste wandelroutes in de Benelux voor je op een rijtje. Van het platte landschap in eigen land lopen we de heuvels in bij België en Luxemburg. Want daar liggen prachtige wandelgebieden. Trek je wandelschoenen maar alvast aan!

1. Utrechtse Heuvelrug

Net buiten de drukke randstad is de Utrechtse Heuvelrug een oase van rust. In het Nationale Park is de verscheidenheid in landschappen groot. Je wandelt langs de mooiste landgoederen en kastelen, door eeuwenoude bossen, uitgestrekte heidevelden en langs zandverstuivingen. Elke bocht levert weer een verrassend uitzicht op. 

De keuze is reuze als het gaat om mooie wandelingen op de Utrechtse Heuvelrug. De wandeling bij Rhenen hoort daar zeker bij. Op zoek naar een wandeling met ultieme variatie, en beklimmingen schrikken je niet af? Dan is deze bergwandeling bij Rhenen de wandeling die je beslist moet maken!

2. Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg waant de wandelaar zich al een beetje in het buitenland. Het glooiende heuvellandschap en de bourgondische gezelligheid maken dit tot een prachtig wandelgebied. Het Geuldal is niet voor niets uitgekozen tot een van de meest bijzondere wandelregio’s van Nederland. Tussen de natuurgebieden liggen pittoreske dorpen met vakwerkhuizen. Ook de vele kastelen in het mergellandschap maken iedere wandeltocht tot een belevenis.

Een fantastische manier om het prachtige Zuid-Limburgse landschap te ervaren, is de meerdaagse wandeling Dutch Mountain Trail. Vanuit Eygelshoven gaat de route via prachtige natuurgebieden naar Maastricht. Onderweg bedwing je maar liefst zeven heuveltoppen. 

3. Nationaal Park Hoge Kempen – een van de mooiste wandelgebieden

België kent maar één Nationaal Park. Maar de Hoge Kempen draagt die titel met verve. Een ongelooflijk mooi wandelgebied door uitgestrekte naaldbossen en grote heidegebieden wacht om ontdekt te worden. De absolute parel in de regio is de Mechelse Heide in Maasmechelen. Hier maak je de mooiste en meest afwisselende wandeltochten van het gebied. Van midden augustus tot midden september tovert de bloeiende heide dit landschap om in een paars schilderij. Maar ook in de andere seizoenen wandel je er met plezier. De weidse vergezichten zorgen voor de meest fraaie panorama’s. 

4. Belgische Ardennen

Kort over de grens liggen de Belgische Ardennen. Dit is het wandelwalhalla bij uitstek. Langs de kronkelende rivieren als de Lesse en de Ourthe kun je de mooiste wandelingen maken. Maar onze favoriet is de vallei bij de rivier de Semois. Een minder bekend deel van de Ardennen. Iedere wandelaar geniet hier met volle teugen van het ongerepte landschap bij de meanderende rivier.

Onderweg passeer je bijzondere burchten. Zo vind je in het charmante plaatsje Bouillon een imposant kasteel. Kasteelheer Godfried verpachtte het ooit om de leider te kunnen zijn van de eerste kruistocht naar Jeruzalem. Maar op de route liggen ook diverse tabaksschuren. Heel Europa had een voorkeur voor tabak uit deze streek.

5. Müllerthal Trail in Luxemburg

Wil je ontdekken waarom ze deze streek Klein Zwitserland noemen? Loop de Müllerthal Trail en je weet direct het antwoord. Wat een prachtige route is dit door een heuvelachtig landschap met veel afwisseling. De Müllerthal Trail is de mooiste route die je in Luxemburg kunt vinden. Je loopt hier door de meest schilderachtige streek van het land. De rivier de Sûre is altijd nabij.

De trail is 110 kilometer lang en bestaat uit drie met elkaar in verbinding staande wandellussen. Ieder pad brengt je langs de meest bijzondere plekken rondom de leuke stad Echternach. De oude patriciërshuizen, de nauwe straatjes en de stadswallen geven de stad een Middeleeuws karakter.

6. Natuurpark Obersauer

Het gezellige dorpje Esch-sur Sûre is het startpunt voor de mooiste wandelingen door het natuurpark Obersauer. Langs de rivier de Sûre lopen wandelpaden door de prachtige dalen.  Onderweg passeer je steile afgronden. Omringd door het heuvellandschap ligt in het midden van het natuurgebied een groot stuwmeer. Maak ook zeker een wandeling door het schilderachtige Esch-sur-Sûre. Niet voor niets is dit een van de fraaiste dorpen van Luxemburg. 

Wegdromen over meer bestemmingen?

Bezoek dan eens grijsopreis.nl, de meest uitgebreide en informatieve website voor de zilveren generatie die van reizen houdt. Zin in een dagtrip in Nederland, mooie wandeling, heerlijke stedentrip of een verre reis? Op grijsopreis.nl vind je de beste reistips. 

In samenwerking met:

Meer over: