Draai voor klassieke weergave

Dit zijn de de mooiste wandelgebieden in de Benelux

In samenwerking met:

Wandelen is gezond en onderweg geniet je van de mooiste landschappen. Wij zetten de vijf mooiste wandelroutes in de Benelux voor je op een rijtje. Van het platte landschap in eigen land lopen we de heuvels in bij België en Luxemburg. Want ook daar wachten de mooiste gebieden om ontdekt te worden. Trek je wandelschoenen maar alvast aan!

Nederlandse Kustpad

Wandelen langs de Nederlandse kust verveelt nooit. De echte liefhebber kan bij het Nederlandse Kustpad maar liefst 725 kilometer lang genieten van al het moois dat waterland Nederland te bieden heeft. Daarmee is dit het langste Lange-Afstands-Wandelpad van ons land. De totale route is opgeknipt in korte etappes die je van Sluis in Zeeland naar Uithuizen in Groningen brengen.

Zo kun je gemakkelijk een deel van het Kustpad lopen in de regio die jou het meest aanspreekt. Bijvoorbeeld de prachtige Zeeuwse kust, waarbij je onderweg geniet van de Deltawerken. Of het Noord-Hollands duinlandschap, waar het wild welig tiert.

Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg waant de wandelaar zich al een beetje in het buitenland. Het glooiende heuvellandschap en de bourgondische gezelligheid maken dit tot een prachtig wandelgebied. Het Geuldal is niet voor niets uitgekozen tot een van de mooiste regio’s van Nederland. Tussen de fraaie natuurgebieden liggen pittoreske dorpen met vakwerkhuizen. Maar ook de vele kastelen in het mergellandschap maken iedere wandeltocht tot een belevenis.

Naast het Geuldal is het Gerendal een fantastisch wandelgebied. Dit langgerekte dal ten zuiden van Schin op Geul is een van de meest geliefde wandelgebieden van Zuid-Limburg. In de graslanden kom je veel zeldzame soorten wilde orchideeën tegen.

Vlaanderen

In het zuidwesten van Vlaanderen ligt het mooie Vlaamse Heuvelland. Vlakbij de Franse grens liggen prachtige heuvels in de bossen. Daar heb je de mooiste uitzichten over een fraai landschap. De wandelingen lopen langs boerenvelden, verwilderde weilanden en heuveltoppen in de bossen.

Dit is ook de regio waar de Eerste Wereldoorlog diepe sporen heeft achtergelaten. In de regio rond Ieper zijn hier tal van herinneringen aan deze verschrikkelijke periode. Een wandelvakantie in deze streek biedt je prachtige landschappen in een historische omgeving. Zo kun je in Ieper nog iedere avond om stipt acht uur de "Last Post" horen, ter herdenking aan de duizenden slachtoffers.

Ardennen

Kort over de grens liggen de Belgische Ardennen. Dit is het wandelwalhalla bij uitstek. Langs de kronkelende rivieren als de Lesse en de Ourthe kun je de mooiste wandelingen maken. Maar onze favoriet is de vallei bij de rivier de Semois. Een minder bekend deel van de Ardennen. Maar iedere wandelaar geniet hier met volle teugen van het ongerepte landschap bij de meanderende rivier.

Onderweg passeer je bijzondere burchten. Zo vind je in het charmante plaatsje Bouillon een imposant kasteel. Kasteelheer Godfried verpachtte het ooit om de leider te kunnen zijn van de eerste kruistocht naar Jeruzalem. Maar op de route liggen ook diverse tabaksschuren. De tabaksteelt was in de eerste helft van de 20e eeuw belangrijk voor de regio. Heel Europa had een voorkeur voor tabak uit Semois.

Müllerthal Trail in Luxemburg

Wil je ontdekken waarom ze deze streek Klein Zwitserland noemen? Loop de Müllerthal Trail en je weet direct het antwoord. Wat een prachtige route is dit door een heuvelachtig landschap met veel afwisseling. De Müllerthal Trail is de mooiste route die je in Luxemburg kunt vinden. Je loopt hier door de meest schilderachtige streek van het land. De rivier de Sûre is altijd nabij.

De trail is ruim 110 kilometer lang en bestaat uit drie grote, met elkaar in verbinding staande wandellussen. Ieder pad brengt je langs de meest bijzondere plekken rondom de leuke stad Echternach. De oude patriciërshuizen, de nauwe straatjes en de stadswallen geven de stad een Middeleeuws karakter.

Meer reisinspiratie nodig?

Het platform grijsopreis.nl is een blog voor actieve 50-plussers die veel van de wereld willen zien. Naast inspirerende verhalen over vele bestemmingen en de hoogtepunten die je niet mag missen, vind je er veel praktische informatie. Zoals de mooiste coronaproof wandelingen in Nederland.

In samenwerking met: