Ga naar de inhoud

Dagje Alkmaar? Deze 6 dingen mag je absoluut niet overslaan


Denk je aan een uitstapje naar Alkmaar, dan denk je al snel aan de wereldberoemde Kaasmarkt. Maar wist je dat Alkmaar je nog veel meer te bieden heeft? Alkmaar heeft een prachtige historische binnenstad, mooie grachten, unieke hofjes en tot slot een groot aantal winkels. 6 redenen voor een dagje Alkmaar! 

1. Ga naar de onvergetelijke kaasmarkt

Wat je eigenlijk écht niet mag missen als je tussen april en september in Alkmaar bent, is de beroemde kaasmarkt van Alkmaar op vrijdagochtend. De kaasmarkt vindt plaats op het Waagplein. De kaasdragers, de kaasmeisjes en de kaasmeesters maken je dag uit onvergetelijk. Alkmaar staat niet voor niets bekend als Kaasstad.

Tip: stap het oude VVV-kantoor binnen en neem de lift helemaal naar boven. We verklappen nog niets, laat je verrassen!

2. Heerlijk terrassen doe je op het Waagplein: must tijdens een dagje Alkmaar

Kom tot rust, of juist tot leven op het Waagplein. Overdag geniet je er van een heerlijke kop koffie of een verrassend lunchgerecht. In de avond kun je hier terecht voor het bruisende nachtleven van Alkmaar. De lekkerste cocktails haal je bij Mr. Gold.

3. Bezoek een van de unieke musea

Naast de kaasmarkt heeft Alkmaar nog veel meer te bieden. Alkmaar een schat aan musea. Te beginnen met het Stedelijk Museum Alkmaar, een museum vol kunst en geschiedenis. Kon je na het bezoeken van de kaasmarkt nog steeds geen genoeg krijgen van kaas? Loop dan naar het Waaggebouw waar je het Hollands Kaasmuseum vindt. Meer een bierliefhebber? Neem dan een bezoekje aan het Biermuseum – de naam spreekt voor zich. Ook is in Alkmaar het Beatles Museum te vinden. Dit museum is een walhalla voor de fans van The Fab Four. In dit unieke museum vind je de grootste privécollectie over The Beatles ter wereld. 

4. Breng een bezoekje aan het historisch stadscentrum

Alkmaar heeft een prachtig historisch stadscentrum. In Alkmaar vind je maar liefst 400 monumenten, dus je kijkt gegarandeerd je ogen uit. De Alkmaarse grachten zijn zo mooi, dat het lijkt alsof ze van een schilderij gesprongen zijn. Zorg dat je de grachten van het Verdronkenoord en Luttik Oudorp zeker niet overslaat. En als je dan toch bezig bent, bezoek ook één van de vele verborgen hofjes, zoals Het Hofje van Splinter, het bekendste hofje van Alkmaar. Het Hofje van Sonoy is ook een aanrader. Hier kun je heerlijk een terrasje pakken.

5. Vaar door de grachten met een rondvaartboot: must tijdens een dagje Alkmaar

Een andere goede manier om de binnenstad te ontdekken is aan boord van een rondvaartboot. Deze rondvaartboten varen het hele jaar door. Ieder heel uur vaart de rondvaartboot af en voert passagiers in drie kwartier over de grachten van de stad. Tijdens de rondvaart vaar je onder 22 bruggen door, zie je hoe Alkmaar er nu uitziet en krijg je tegelijkertijd te horen hoe Alkmaar vroeger was. Wedden dat de stad vanaf het water gezien nog mooier is?

6. Ga winkelen in de Oude Stad

Al heel lang staat Alkmaar in de top 10 van de beste winkelsteden van Nederland. In de Langestraat en de Laat vind je bijna alle bekende winkelketens en kun je heerlijk winkelen. Deze 2 straten zijn leuk te combineren met de Oude Stad. In de monumentale panden van dit historische stukje van de stad zitten allerlei kleine, knusse boetiekjes. Gaat hier je hart sneller van kloppen? Neem dan een bezoekje aan het Fnidsen of de Hekelstraat. Ook fijn om te weten: de winkels in Alkmaar zijn 7 dagen per week geopend.

Tip: ieder jaar op 8 oktober wordt Alkmaars Ontzet gevierd, met een optocht en veel activiteiten in de stad. Een feestje om de overwinning op de Spanjaarden in 1573 te vieren!

Meer over: