Ga naar de inhoud

Amsterdam Spanish Film Festival 2022: de vrouw in de hoofdrol

Update:

Voor alle liefhebbers van Spanje, filmliefhebbers en liefhebbers van de Spaanse cultuur is de kassa van het Amsterdams Spaanse Filmfestival weer geopend. De 8e editie van het Amsterdam Spanish Film Festival vindt plaats van 5 t/m 9 oktober.

Het festival presenteert een grote diversiteit aan films, gastronomisch en culturele evenementen. Ook speciale gasten Paco Léon, Dora Dostigo, Rapha?lle Perez, Adrián Silvestre, Alauda Ruiz de Azúa, Dana Linssen, Jan Piet Ekker en Isaki Lacuestare zijn aanwezig.

Openingsfilm en première

Na Rainbow, de openingsfilm en première, is er een V&A met de regisseur Paco Léon en de Spaanse zangeres en actrice Dora Postigo. Zij speelt de hoofdrol speelt in deze moderne versie van het klassieke verhaal Wizard of Ox. 

Vrouwelijke hoofdrol

Postigo is niet de enige die een hoofdrol heeft bij het Amsterdam Spanish Film Festival dit jaar. Het programma staat in het teken van vrouwelijke kracht en inclusiviteit. De meeste geselecteerde films zijn geregisseerd door vrouwen en ondersteunen vrouwelijk Spaans talent. Artistiek directeur en oprichtster Virginia Pablos legt uit dat dit op organische wijze tot stand is gekomen. “Pas bij het selecteren van de films realiseerden we ons dat 80% van de films door vrouwen geregisseerd is. Overigens hebben we die tendens de laatste jaren vaker gezien. Het vrouwelijke oogpunt is zo krachtig omdat het verschillende invalshoeken belicht die vaak over het hoofd gezien wordt. Wanneer films, maar ook boeken en songs het verhaal vanuit vrouwelijk perspectief vertellen wordt het publiek geïntroduceerd in een wereld met ideeën die ze normaal niet te zien krijgen.”

Virgina Pablos

Voordat Pablos in 2015 het Amsterdam Spaans Filmfestival oprichtte, het grootste Spaanse filmfestival, was ze oprichter van Sin Fin Cinema. Dit is een in Londen en Amsterdam gevestigd filmbedrijf dat zich bezighoudt met filmtentoonstellingen en -distributie. Met speciale aandacht voor Spaanstalige cinema. Ze heeft filmprogramma’s samengesteld en geproduceerd in samenwerking met gerenommeerde instellingen. Zoals Tate Gallery, Barbican Art Centre, Scotland National Gallery, Eye Filmmuseum, Hackney Picture House, Rijksmuseum, Batalha film center onder andere in Amsterdam, Londen, Edinburgh en Porto. Ze was ook jurylid voor de officiële wedstrijden in Festival de Cine Ibero americano de Huelva en Festival de Cine Global de Santo Domingo. 

Breed scala genres

Wat is haar favoriete film dit jaar bij het Amsterdam Spanish Filmfestival? Pablos: “Dat is een lastige keuze. Allemaal hebben ze iets speciaals en unieks. We zijn trots op het programma dat voornamelijk bestaat uit Nederlandse premières die zijn geselecteerd voor de meest prestigieuze filmfestivals en waarin ook het talent van vrouwelijke regisseurs wordt belicht. De selectie toont films uit verschillende genres, en laat de boeiende verscheidenheid en rijkdom zien van de Spaanse film. Van indrukwekkende thrillers tot vermakelijke komedies, van ontroerende drama’s en actiefilms tot documentaires.”

Nieuwe locatie

Het festival heeft dit jaar een nieuwe locatie: Lab111, als aanvulling op de bestaande: Pathé Tuschinski, Eye Filmmuseum en OBA-bibliotheek van Amsterdam. 

Ticket verkoop

Tickets zijn te koop via de website:toegangskaarten Spaans Filmfestival in Oktobe of via bovenstaande locaties   

Meer over: