Ga naar de inhoud

Happy stones duiken overal op in Nederland

Update:

De happy stones veroveren Nederland. Dit zijn stenen die op plekken liggen waar ze van oorsprong niet vandaan komen. In Drenthe liggen ze ook. Al eeuwen, die liggen er al alleen sinds de voorlaatste ijstijd. Zij werden 150.000 jaar geleden meegevoerd door het ijs uit Scandinavië. Dat zijn niet de stenen die tegenwoordig in heel Nederland opduiken. Deze zijn veel kleiner, kleurrijker en komen overgewaaid uit de Verenigde Staten en maken mensen blij. 

Steeds vaker kom je ze tegen, op straat, in een plantsoen of in het bos. Van die vrolijk beschilderde steentjes. De meeste zijn eenvoudig beschilderd met een lieveheersbeestje of een bloemetje. Er zitten soms ook hele kunstwerken tussen. Ze worden neergelegd als verrassingssteentjes en maken mensen blij. Ze worden al een decennium gemaakt maar sinds corona zijn ze helemaal populair geworden. Je komt ze overal tegen.

Happy stones: je vindt ze overal

De eerste keer dat wij zo’n vrolijk steentje vonden meerden we met de boot aan bij een klein eilandje bij de Friese meren. Wat is dat? Tussen het riet en de steiger zagen we een klein keitje liggen. Bij het oppakken bleek het een hondje te zijn. Op zijn buik stond de tekst ‘Happy Stones’ met een verwijzing naar Facebook. Terug aan boord hebben we meteen de pagina opgezocht. Er ging een wereld voor ons open: de wereld van de happy stones. 

Happy stones: iedereen kan ze maken 

Happy stones zijn populair omdat iedereen ze kan maken. Jong en oud. Het is vooral ook een geliefde bezigheid van opa’s en oma’s die ze samen met hun kleinkinderen maken en verstoppen. Je hoeft er geen kunstenaar voor te zijn. Met wat kleurtjes verf en een paar penselen kun je al snel een eenvoudige afbeelding op een steentje maken. En zo’n grijs steentjes ziet er al gauw leuk uit met een likje verf of een pakkende tekst erop.

Waar komen happy stones vandaan?

Vermoedelijk was Megan Murphy de eerste die een happy stone maakte. Ze startte in de Verenigde Staten in 2005 het project ‘The Kindness Rocks’. Murphy beschilderde een steen met de tekst ‘You’ve got this’ en liet de steen achter op het strand bij Cape Cod. Het sprak veel mensen aan en nu 20 jaar later maken duizenden over de hele wereld deze zwerfsteentjes. In Nederland zijn dat er ook honderden die in groepen met meer dan 5000 leden stenen produceren en door het hele land uitstrooien. Er zijn ook kleine communities met maar een handjevol volgers uit de eigen regio.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Happy Stone

De stenen maken mensen blij

De regel is: vind je een steentje dan mag je die mee naar huis nemen. Je mag ermee doen wat je wil. Er zijn mensen die ze sparen en in een letterbak bewaren. Ben je zo’n steentje na een tijdje zat kun je het gewoon weer laten zwerven. Het liefst natuurlijk vanaf een hele andere plek dan waar je het had gevonden. 

Het positieve aan deze stenen is dat het mensen blij maakt en dat is ook het doel van de makers. Sommigen doen een verzoek aan de vinder om een foto te maken van de steen en die dan te delen op social media. Makers vinden het leuk om te zien waar hun kunstwerkjes zoal rondzwerft.

Zelf happy stones maken, hier moet je op letten

Om zelf happy stones te maken heb je niet veel nodig. Kleine stenen, verf, stiften, penselen en een sterke lak. Let op: gebruik voor het aflakken altijd een vernis op waterbasis of gebruik kindvriendelijke vernis. Zou hou je rekening met de natuur. Zorg er te allen tijde voor dat de verf niet gaat lekken en maak ze niet te klein want dan zien dieren het aan voor voer. 

5 tips voor het maken van happy stones:

  1. Als je niet weet wat je moet schilderen doe dan vooraf inspiratie op bij de andere makers   
  2. Koop stenen bij een bouwmarkt of tuincentrum. Zij hebben zakken vol in alle soorten en maten  
  3. Leg ze op een plekje waar ze droog blijven en geen schade aanbrengen aan de natuur  
  4. Verstop ze niet te goed, dan vinden mensen ze niet, dat is zonde van je werk  
  5. Vind je het leuk als jouw zwerfkeitjes gevolgd worden? Maak dan een eigen Facebook-pagina of Instagram-account aan of plaats je foto op een van de bestaande pagina’s met een oproepje.

Wil je op internet een happy stone pagina volgen bij jou in de buurt? Je kunt ze zoeken op plaatsnaam: Happy Stones Terschelling, Happy Stones Amstelveen, Happy Stones Utrecht, Happy Stones Limburg. Of zoek naar variaties zoals: Keitof, Zwerfkei, Be inspired by Happy stones. 

Ook interessant om te lezen:

Meer over: