Draai voor klassieke weergave

De tuin in! Deze 7 bijzondere tuinen zijn een bezoekje waard

Het is heerlijk om door een grote, groene tuin te dwalen en dat hoeft echt niet je eigen achtertuin te zijn. Zoek deze 7 tuinen maar eens op, dat zijn groene oases. In de stilte van de tuin, met alleen het geluid van de vogels, kom je echt tot rust.

Groen is goed voor mensen, dat is zelfs wetenschappelijk onderzocht. De Amerikaanse arts Roger Ullrich toonde in de jaren tachtig aan dat mensen sneller herstelden van een operatie als hun ziekenhuiskamer uitzicht had op een groene omgeving. Uit Nederlands onderzoek blijkt: mensen die in een groene omgeving wonen, voelen zich gezonder en zijn minder vaak ziek. In Japan zijn ze zo overtuigd van de gezonde kracht van bomen en planten, dat het daar gewoonte is om een ‘bosbad’ te nemen: in een hangmat tussen de bomen niks doen en mediteren tussen de takken en de blaadjes. Ben je ook toe aan groene verfrissing? Van een bezoekje aan een van deze 7 tuinen bloei je helemaal op.

Boeken over inspiratie voor tuinen

7 bijzondere tuinen om te bezoeken

1. Landgoed Elswout

In 1633 liet de succesvolle koopman Carl Jansz. Du Moulin een landhuis bouwen in de buurt van het Noord-Hollandse Overveen. Rondom het prachtige huis is een grote tuin aangelegd, met inheemse planten. Eind zeventiende eeuw kreeg het landgoed van een nieuwe eigenaar de naam Elswout, en het bestaat nog steeds. Je kunt het gratis bezoeken en wandelen door de tuinen en landschappen, bij elkaar bijna 85 hectare. Boslandschap met oude eiken, grote open graslanden met in het voorjaar uitbundig bloeiende bloemen, mooie doorkijkjes naar het kasteel. Als je een tafel reserveert, kun je op zondag in de deftige Orangerie genieten van een high tea.
Elswoutlaan 14, Overveen – staatsbosbeheer.nl

2. Tuinen van Appeltern

Hou je van tuinieren? Bezoek dan een keer de Tuinen van Appeltern. Meer dan 200 voorbeeldtuinen geven inspiratie voor planten en inrichting van je eigen groene oase. Een groot deel van de tuinen zijn aangelegd volgens de duurzame principes van de Wilde Weelde. Interessant! Gaan je groene vingers kriebelen? Dan kun je bij de plantenmarkt meteen plantjes kopen voor thuis.
Walstraat 2A, Appeltern – www.appeltern.nl

3. Museumtuin en park Voorlinden

Misschien ken je Voorlinden als kunstmuseum, maar het park en de omgeving van het museum heeft natuurliefhebbers ook van alles te bieden. De tuinen rond het museum zijn aangelegd door de wereldberoemde tuinontwerper Piet Oudolf. Hij gebruikt veel inheemse planten, en hij heeft de tuin zo vormgegeven dat hij in elk seizoen het bewonderen waard is. Vanuit de tuin loop je zo de Wassenaarse duinen in, waar je ook prachtig kunt wandelen. Meer kunst? Vlakbij Voorlinden ligt beeldentuin Clingenbosch, waar in de open lucht meer dan 60 moderne kunstwerken te zien zijn.
Museum Voorlinden, Buurtweg 90, Wassenaar – www.voorlinden.nl

4. Hortus Leiden

In het centrum van de stad Leiden stap je een groene oase binnen: de Hortus, de oudste heemtuin van Nederland. De tuin is aangelegd in 1590, tijdens de tulpenkoorts werden hier unieke tulpen gekweekt. Wereldreiziger Von Siebold plantte hier bomen en struiken die hij uit China en Japan had meegenomen. Valt er een spat regen, geen probleem: de Hortus heeft tropische kassen en een wintertuin. In de historische Victoriakas groeit en bloeit de Victoria Amazonica, een enorme waterplant met bladeren van meer dan een meter doorsnee. Spectaculair!
Rapenburg 73, Leiden – www.hortusleiden.nl

5. Kasteeltuinen Arcen

Rond het zeventiende-eeuwse kasteel is een schitterende tuin aangelegd, waar je uren kunt dwalen over – of net naast – de mooi aangelegde paden. In de kasteeltuin, met 15 verschillende sfeertuinen, worden regelmatig interessante evenementen georganiseerd, zoals kunstexposities, lichtkunst en een fantasy festival. De kasteeltuinen zijn ook leuk voor kinderen, zij kunnen meedoen met de speurtocht die ze door de hele tuin stuurt.
Lingsforterweg 26, Arcen – www.kasteeltuinen.nl

6. Rosenhaege Living Gardens

In Rosenhaege kun je 4 seizoenen per jaar genieten van de prachtige tuinen van ontwerper Will Grijsen. Fruitbomen bloeien in het voorjaar, in de zomer is de lavendelheuvel knalpaars en geurig, in het najaar trekken de siergrassen de aandacht en in de winter vallen vooral de contouren en de hagen op. Een echte tuin voor tuinliefhebbers, en in het bijzonder mensen die houden van rozen, want daar is Rosenhaeg in gespecialiseerd. Het Celtic Koffiehuis is een attractie op zich, met heerlijk appelgebak!
Rosenhaeg, Bekeringweg 8, Winterswijk – www.rosenhaege.nl

Soorten rozenstruiken voor in de tuin

7. Pinetum Blijdenstein

Dit park is gespecialiseerd in coniferen, dennen, de Japanse notenboom ginko biloba, jeneverbessen en taxus. Alles bij elkaar staan er meer dan 400 verschillende soorten bomen in Blijdenstein. De tuin biedt een speciale route voor mensen met een visuele handicap, de zogenaamde ‘geur-, kunst- en bomenroute.’ Bezoek je dit park met een groep, boek dan een rondleiding met een gids, om nog meer van de bomentuin te genieten.
Pinetum Blijdenstein, Van der Lindenlaan 125, Hilversum, www.pinetum.nl

Bron: Wageningen University & Research
Auteur: Sabina Posthumus