Ga naar de inhoud

Tuinen kijken is een uitje, dit zijn de 7 tuinen die het bezoeken waard zijn

Update:
Tuinen erop uit

Jij vindt het heerlijk om door grote tuinen te dwalen, maar kan dat niet bij jou thuis? Dat hoeft ook niet. De tuinmannen en -vrouwen hebben het zware werk voor jou gedaan in deze 7 bijzondere tuinen. Zoek ze op. Het zijn stuk voor stuk groene oases. In de stilte en met alleen het geluid van de vogels om je heen kom je hier echt tot rust. Rij er een keer voor om en trek erop uit met deze uit tips.

Kom tot rust in een groene omgeving

Groen is goed voor mensen, dat is zelfs wetenschappelijk onderzocht. De Amerikaanse arts Roger Ullrich toonde in de jaren tachtig aan dat mensen zelfs sneller herstelden na een operatie, wanneer hun ziekenhuiskamer uitzicht had op groen. Uit Nederlands onderzoek blijkt ook dat mensen die in een groene omgeving wonen zich gezonder voelen. Ze zijn ook minder vaak ziek. In Japan zijn ze zo overtuigd van de gezonde kracht van bomen en planten, dat het daar gewoonte is om een ‘bosbad’ te nemen: in een hangmat tussen de bomen niks doen en mediteren tussen de takken en de blaadjes. Ben je ook toe aan groene verfrissing? Van een bezoekje aan een van deze 7 tuinen bloei je helemaal op.

7 bijzondere tuinen om te bezoeken

1. Ontdek Buitenplaats Elswout van Staatsbosbeheer

In 1633 liet de succesvolle koopman Carl Jansz. Du Moulin een landhuis bouwen in de buurt van het Noord-Hollandse Overveen. Rondom het prachtige huis is een grote tuin aangelegd, met inheemse planten. Eind zeventiende eeuw kreeg het landgoed van een nieuwe eigenaar de naam Elswout, en het bestaat nog steeds. Je kunt het gratis bezoeken en wandelen door de tuinen en landschappen, bij elkaar bijna 85 hectare. Boslandschap met oude eiken, grote open graslanden met in het voorjaar uitbundig bloeiende bloemen, mooie doorkijkjes naar het kasteel. Als je een tafel reserveert, kun je op zondag in de deftige Orangerie genieten van een high tea.
Adres: Elswoutlaan 14, Overveen – staatsbosbeheer.nl

2. De Tuinen van Appeltern

Hou je van tuinieren? Bezoek dan een keer de Tuinen van Appeltern. Meer dan 200 voorbeeldtuinen geven inspiratie voor planten en inrichting van je eigen groene oase. Een groot deel van de tuinen zijn aangelegd volgens de duurzame principes van de Wilde Weelde. Interessant! Gaan je groene vingers kriebelen? Dan kun je bij de plantenmarkt meteen plantjes kopen voor thuis. Je kunt ook deelnemen aan workshops en er zijn regelmatig exposities.
Adres: Walstraat 2A, Appeltern – www.appeltern.nl

3. Museumtuin en park Voorlinden

Misschien ken je Voorlinden als kunstmuseum, maar het park en de omgeving van het museum heeft natuurliefhebbers ook van alles te bieden. De tuinen rond het museum zijn aangelegd door de wereldberoemde tuinontwerper Piet Oudolf. Hij gebruikt veel inheemse planten, en hij heeft de tuin zo vormgegeven dat hij in elk seizoen het bewonderen waard is. Vanuit de tuin loop je zo de Wassenaarse duinen in, waar je ook prachtig kunt wandelen. Meer kunst? Vlakbij Voorlinden ligt beeldentuin Clingenbosch, waar in de open lucht meer dan 60 moderne kunstwerken te zien zijn.
Adres: Buurtweg 90, Wassenaar – www.voorlinden.nl

4. Hortus Botanicus Leiden

In het centrum van de stad Leiden stap je een groene oase binnen: de Hortus Botanicus Leiden is de oudste heemtuin van Nederland. De tuin is aangelegd in 1590. Tijdens de tulpenkoorts werden hier unieke tulpen gekweekt. Wereldreiziger Von Siebold plantte hier bomen en struiken die hij uit China en Japan had meegenomen. Valt er een spat regen, geen probleem: de Hortus heeft tropische kassen en een wintertuin. In de historische Victoriakas groeit en bloeit de Victoria Amazonica, een enorme waterplant met bladeren van meer dan een meter doorsnee. Spectaculair!
Adres: Rapenburg 73, Leiden – www.hortusleiden.nl

5. Kasteeltuinen Arcen

Rond het zeventiende-eeuwse kasteel in Noord-Limburg is een schitterende tuin aangelegd, waar je uren kunt dwalen over – of net naast – de mooi aangelegde paden. In de kasteeltuin, met 15 verschillende sfeertuinen, worden regelmatig interessante evenementen georganiseerd, zoals kunstexposities, lichtkunst en een fantasy festival. De kasteeltuinen zijn ook leuk voor kinderen, zij kunnen meedoen met de speurtocht die ze door de hele tuin stuurt.
Adres: Lingsforterweg 26, Arcen – www.kasteeltuinen.nl

6. Rosenhaege Living Gardens

In Rosenhaege kun je 4 seizoenen per jaar genieten van de prachtige tuinen van ontwerper Will Grijsen. Fruitbomen bloeien in het voorjaar, in de zomer is de lavendelheuvel knalpaars en geurig, in het najaar trekken de siergrassen de aandacht en in de winter vallen vooral de contouren en de hagen op. Een echte tuin voor tuinliefhebbers, en in het bijzonder mensen die houden van rozen, want daar is Rosenhaeg in gespecialiseerd. Het Celtic Koffiehuis is een attractie op zich, met heerlijk appelgebak!

De tekst loopt door onder de video >>

Adres: Rosenhaeg, Bekeringweg 8, Winterswijk – www.rosenhaege.nl

7. Botanische tuin Pinetum Blijdenstein

Dit park is gespecialiseerd in coniferen, dennen, de Japanse notenboom ginko biloba, jeneverbessen en taxus. Alles bij elkaar staan er meer dan 400 verschillende soorten bomen in Blijdenstein. De tuin biedt een speciale route voor mensen met een visuele handicap, de zogenaamde ‘geur-, kunst- en bomenroute.’ Bezoek je dit park met een groep, boek dan een rondleiding met een gids, om nog meer van de bomentuin te genieten. Er zijn ook regelmatig plantenmarkten in de botanische tuin.
Pinetum Blijdenstein, Van der Lindenlaan 125, Hilversum, www.pinetum.nl

Dit zijn natuurlijk niet de enige tuinen die je kunt bezoeken. Zoek je liever een botanische tuin op of stuk natuur in jou buurt kijk dan hier.

Bronnen: Wageningen University & Research, Staatsbosbeheer.
co-auteur: Sabina Posthumus

Meer over: