Ga naar de inhoud

Koningsdag 2023, Rotterdam kleurt Oranje tijdens 10-jarig jubileum van Willem Alexander

Update:
10-jaar-Koning-Willem-Alexander

Dit jaar viert de koninklijke familie Koningsdag in Rotterdam, op donderdag 27 april. Dan kleurt heel Nederland Oranje en is het in de stad Rotterdam extra feest. Niet alleen voor Rotterdam is het extra feest, ook voor Koning Willem Alexander zelf. Dit jaar is hij namelijk al 10 jaar koning van ons land.

Iedereen is welkom om het te komen vieren in de stad aan de Maas, of op elke andere plaats in Nederland. Weten waar je de koninklijke familie kunt zien? Hieronder vindt je een korte routebeschrijving van het bezoek door de leden van het koningshuis.

Ook jij bent van harte welkom in Rotterdam

De koninklijke familie maakt dit jaar tijdens Koningsdag een mooie wandeling langs de mooiste spots van Rotterdam. Ze ontmoeten de culturen van over de hele wereld en ontdekken alle mooie rijkdommen die deze stad heeft.

Natuurlijk gaan de leden van het koningshuis ook varen door de Maashaven. Met een grote bocht vaart de stoet naar de beroemde Erasmusbrug. Daar varen ze onderdoor. Een bijzonder overzichtelijke plek om naar ze te zwaaien. De watertaxi meert aan bij Plein 1940. Daar brengen ze een bezoek aan het beeld van ‘De verwoeste stad’ van de kunstenaar Ossip Zadkine (uit 1953). Het beeld is gemaakt ter nagedachtenis aan de verwoesting van Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog. 

De beroemde Erasmusbrug van Rotterdam

De stoet vervolgt hun route wandelend via de Blaak, om via de Markthal bij de oorsprong van Rotterdam uit te komen, bij de Dam bij de Rotte. De wandelroute eindigt bij wat nu de Binnenrotte heet en hier vindt het grote feest plaats.

Koning Willem Alexander 10 jaar op de troon

De verjaardag van de koning en zijn jubileum wordt uitbundig gevierd. En het wordt een tinnen jubileum: Koning Willem Alexander zit dit jaar 10 jaar op de troon. Dubbel feest! “Het is voorbijgevlogen met hoogte- en dieptepunten”. Zo vat koning Willem-Alexander zijn eerste 10 jaar als staatshoofd samen, een jubileum dat hij eind deze maand bereikt.

Liever Koningsdag vieren in je eigen dorp of stad?

Reis je liever je niet af naar 010 en blijf je lekker in je eigen stad of dorp, onthoud dit goed: Jij bent deze dag ook een koning of koningin. Dit is ook het thema van dit jaar: ‘We zijn allemaal Kings & Queens!’ Ook op je kleedje, bij het plaatselijke café. Ja zelfs thuis voor de buis met een lekkere oranje tompouce

Maak er een geweldig feest van!

Koningsdagconcert in Rotterdam Ahoy, met Gerard Cox

Koningsdag is niet alleen donderdag 27 april. Rotterdam komt woensdag 19 april al in de stemming met het Koningsdagconcert in Rotterdam Ahoy. Een vol programma met bekende Rotterdamse artiesten. Onder andere Gerard Cox en Lee Towers laten zien wat de stad zoal populair maakt. Het concert wordt ook tijdens Koningsdag zelf, in de avond om 20.25 uur, uitgezonden door de NTR op NPO2.

Bron: Gemeente Rotterdam, NOS

Meer over: