Ga naar de inhoud

Vrijmarkt tips: tussen kunst & kitsch de parels vinden – zo pak je dat aan!

Update:

Het zal je maar gebeuren: je koopt een schattig schilderijtje dat later duizenden euro’s waard blijkt te zijn. De kans is héél klein, maar wie niet waagt – wie niet wint.

Met koningsdag en zijn vele vrijmarkten voor de deur is het hoogste tijd om je alvast in te lezen. Vrijmarkten zijn een uitstekende plek om koopjes te vinden en unieke stukken op de kop te tikken. Van vintage kleding of meubelen tot antiek speelgoed en alles daartussenin, er zijn talloze verborgen schatten te ontdekken op de vrijmarkt. Lees hier naar wat voor items je het beste kunt zoeken en eerdere succesverhalen.

Geluk ligt in een klein hoekje, of moeten we zeggen kleedje?

Liefhebbers van het tv-programma kunst en kitsch weten dat je vaak nietsvermoedend spullen kan kopen op een markt die achteraf heel veel geld waard bleken te zijn. Een paar voorbeelden.

  • Te beginnen met een jong stel uit Alkmaar, die een paar jaar geleden bij kunstkenner Jeroen Zoetmulder op bezoek kwam met de vraag hoeveel hun kleine schilderijtje waard was. Het werkje van slechts 12 bij 5 centimeter was voor 5 euro gekocht op Koningsdag in Alkmaar. “Bam, raak!”, wist Jeroen. Het bleek namelijk een 17e-eeuws schilderij uit de Haarlemse school te zijn, wat door een conservator van het Rijksmuseum werd bevestigd. Het schilderij leverde uiteindelijk ruim 20.000 euro op.
  • In 1951 werd een schilderij van Renoir gestolen uit een Amerikaans museum. Na tientallen jaren dook het op op een rommelmarkt en werd het voor slechts 8 euro gekocht door een nietsvermoedende vrouw. Nadat haar moeder haar aanraadde om het werk te laten onderzoeken, ontdekte ze dat ze in het bezit was van de vermiste Renoir, met een waarde van maar liefst 90.000 euro.
  • Tot slot bleek ene Norma onbewust een sieraad ter waarde van meer dan 2 ton in haar bezit te hebben. Het sieraad had ze voor slechts 15 euro gekocht op een rommelmarkt. Haar vermoeden dat het iets bijzonders was, werd bevestigd toen ze een expositie bezocht met werk van de ontwerper.

Tips bij het zoeken naar waardevolle spullen

Volgens Tussen Kunst en Kitsch-taxateur Frank Welkenhuysen is het lastig om tips te geven, die altijd van toepassing zijn bij het kopen van spullen op de vrijmarkt of een tweedehands website. Wel raadt hij aan om op zoek te gaan naar iets wat je persoonlijk mooi vindt en te letten op eventuele beschadigingen. Taxateur Jeroen adviseert ook om te beginnen met het kopen van iets moois en vervolgens te kijken naar eventuele signaturen op het object. Door de naam van de maker te googelen, kun je er snel achter komen of het object waardevol is. Ook als iemand beweert dat een oud glas veel geld waard is, kijk dan aan de onderkant naar eventuele kleine beschadigingen. Dit kan aangeven dat het glas oud en gebruikt is. Hetzelfde geldt voor borden en schoteltjes; als ze wat versleten zijn, is de kans kleiner dat ze namaak zijn.

Ga naar kleinere vrijmarkten voor de echte parels

Wil je echt een grote schat vinden dit jaar? Ga dan niet naar de grote kleedjesmarkten, zoals die in Amsterdam, Groningen, Rotterdam, Nijmegen of Utrecht. Daar zijn namelijk zoveel gewiekste handelaren actief dat de kans klein is dat je per ongeluk iets waardevols tegenkomt. Het is beter om naar kleinere vrijmarkten te gaan, zoals die in Heemskerk, Heiloo of Krommenie. Of naar steden langs de Hanze-route, waar nog wel eens kunstwerkjes achterblijven! Mocht je wel naar een grote vrijmarkt willen gaan – zorg dan dat je heel vroeg aanwezig bent. Hopelijk ben je een ochtendmens!

Waardevolle spullen op de vrijmarkt tegenkomen

  1. Antieke meubels: Denk bijvoorbeeld aan een antieke kast, tafel of stoel. Het is belangrijk om de staat en de originaliteit van de meubels te beoordelen, voordat je een aankoop doet.
  2. Vintage kleding: Kleding uit de jaren 50, 60, 70 en 80 is momenteel erg populair en kan veel geld waard zijn, vooral als het nog in goede staat verkeert.
  3. Vinylplaten: Zeldzame en gewilde vinylplaten van beroemde artiesten kunnen een flinke waarde hebben.
  4. Oude boeken: Eerste drukken of speciale uitgaven van boeken kunnen veel geld waard zijn, vooral als ze in goede staat zijn.
  5. Sieraden: Oude sieraden, zoals antieke kettingen, armbanden en broches, kunnen een hoge waarde hebben, vooral als ze gemaakt zijn van goud of zilver.
  6. Schilderijen: We hoeven je niet te vertellen dat schilderijen heel veel geld waard kunnen zijn. Check altijd de achterkant en tel uit je winst. Wie weet bemachtig je wel een echte Rembrandt.

Met deze tips vind je vast wel wat waardevols óf moois op de vrijmarkt. Laat je het wel aan ons weten?

Meer over: