Ga naar de inhoud

De 10 leukste openluchtmusea om zomer 2023 te bezoeken

Update:
openluchtmusea-top10-nederland-2

Er gaat niets boven het ontdekken van bezienswaardigheden in de buitenlucht. De frisse lucht, de interactieve manier van leren en de vrijheid om niet stil te hoeven zitten of staan: dat maakt openluchtmusea zo aantrekkelijk.

Van het Archeon tot het Hunebedcentrum en het Kameleondorp: deze 10 Nederlandse openluchtmusea bieden een educatief en leuk dagje uit.

1. Zuiderzeemuseum, Enkhuizen (Noord-Holland) – Het traditionele Nederlandse leven ontdekken

Het Zuiderzeemuseum is een levendig dorp met meer dan 140 historische gebouwen. Je kunt er een kijkje nemen in een apotheek, genieten van vers gerookte vis of een mandenmaker bezoeken die manden vlecht van dunne twijgjes voor groenten, brood, turf en vis. Ervaar het buitenleven van vroeger door te spelen met stokpaardjes, hoepels en kegelbanen. Het verhalenhuis neemt je mee in oude sagen en legenden over de Zuiderzee.

In het binnen museum kun je de tentoonstelling over de Zuiderzee en de vroegere en huidige bewoners van de regio bezoeken en ontdekken of deze verhalen echt gebeurd zijn of juist verzonnen.

Leuk om te combineren met Sprookjeswonderland, het Snouck van Loosen park, Zuiderkerk of het Flessenscheepjes museum. Kom tot rust op een van de gezellige restaurants in dit schattige stadje. Kortom, in Enkhuizen is genoeg te doen.

Koop hier je kaartjes voor het Zuiderzeemuseum.

2. Kröller-Müller, Otterlo (Gelderland) – Uniek in elk seizoen

Als je tijdens je vrije dagen graag ondergedompeld wordt in kunst en cultuur, dan mag een bezoek aan het Kröller-Müller in Otterlo absoluut niet ontbreken. Het hele jaar door is er van alles te zien en te ervaren in en rondom dit museum. Bewonder wereldberoemde kunstwerken zoals Van Gogh’s “De aardappeleters”. En wat dacht je van meesterwerken van kunstenaars als Pablo Picasso en Piet Mondriaan? Deze moet je echt eens in je leven gezien hebben. Als je fan bent van futuristische kunst, dan is de tentoonstelling “Het futurisme & Europa. De esthetiek van een nieuwe wereld” deze zomer zeker een bezoek waard. Meer informatie over deze tentoonstelling vind je onderaan de pagina.

Ook voor natuurliefhebbers heeft het Kröller-Müller veel te bieden. Verken de uitgestrekte beeldentuin en ga op ontdekkingstocht. Geniet van de prachtige natuur en bewonder meer dan 160 sculpturen van toonaangevende hedendaagse kunstenaars. Wil je even ontspannen, dan kan dat in het hart van het museum bij restaurant Monsieur Jacques, met een buitenterras en een prachtig uitzicht op de tuin. Ook tussen de kunstwerken in de beeldentuin geniet je van een heerlijke maaltijd of drankje in het buitenrestaurant Monsieur Jacques. Als je klaar bent met je museumbezoek, kun je het Nationale Park De Hoge Veluwe verkennen, te voet of met een van de gratis Witte Fietsen.

Koop hier goedkoop je tickets voor het Kröller-Müller museum.

3. Archeon, Alphen aan den Rijn (Zuid-Holland) – Terug in de tijd met boogschieten en brood bakken

openluchtmusea-archeon

Bij Museumpark Archeon maak je een reis door de tijd, van de prehistorie tot de Romeinse tijd en de middeleeuwen. Het park herbergt 45 boerderijen, huizen en hutten die ooit ergens in Nederland hebben gestaan. Hier worden ze bewoond door ‘Archeotolken’ gekleed in traditionele kledij, die je van alles leren over het leven van vroeger. Je kunt in een prehistorisch kamp varen in een boomstamkano, prehistorisch brood bakken en ervaren hoe het is om hunebedstenen te verplaatsen. In het Romeinse dorp Trajectum ad Rhenum wachten de Romeinen op je voor een armmassage in een Romeins badhuis. In het middeleeuwse stadje Gravendam kunnen kinderen hun vechtkunsten oefenen, zwaardvechten als een ridder of schieten met pijl en boog. Verhalenvertellers zorgen voor de nodige sterke verhalen in de herberg.

Er is zelf zoveel te zien, dat sommige bezoekers zelfs aanraden om het park in 2 dagen te bezoeken. Een leuk museum voor jong en oud!

Scoor snel je tickets voor Archeon!

4. Museum Schokland, Schockland (Flevoland)

Schokland, gelegen in de provincie Flevoland, is een bijzondere plek met een rijke geschiedenis. Het was oorspronkelijk een eiland in de Zuiderzee, maar door de inpoldering van de Noordoostpolder in de jaren 40 van de vorige eeuw is het nu omringd door land. Het voormalige eiland Schokland staat bekend als een symbool van de Nederlandse strijd tegen het water. Eeuwenlang woonden de mensen op Schokland in constante strijd met de kracht van de zee. Het gebied werd regelmatig getroffen door overstromingen, en de bewoners moesten zich voortdurend aanpassen aan de wisselende omstandigheden.

In het openluchtmuseum op Schokland kun je een kijkje nemen in het verleden van dit unieke gebied. Het museum biedt een fascinerende ervaring, waarin je meer te weten komt over het leven op het voormalige eiland. Je kunt er historische gebouwen en reconstructies van oude huizen en boerderijen bekijken, die laten zien hoe de mensen vroeger leefden en werkten.

Daarnaast kun je ook meer te weten komen over de archeologische vondsten die op Schokland zijn gedaan. Het gebied heeft een rijke archeologische geschiedenis en heeft waardevolle artefacten blootgelegd die dateren uit verschillende periodes.

Als UNESCO Werelderfgoed is Schokland erkend vanwege de unieke combinatie van natuurlijke en culturele waarde. Het is een plek waar je niet alleen geniet van de prachtige omgeving, maar ook de geschiedenis en het erfgoed van Nederland kunt ontdekken.

5. Batavialand, Lelystad (Flevoland) – Maritieme geschiedenis en archeologie

In Batavialand ontdek je de unieke relatie tussen Nederland en de zee. Je kunt daar de samenwerking tussen de Nederlandse handelsgeest en scheepsbouw ervaren, te midden van landontginning en archeologische vondsten. Het hoogtepunt van Batavialand is de Batavia, een reconstructie van het beroemde VOC-schip uit de 17e eeuw. Aan boord kun je luisteren naar spannende verhalen van een gids over de reizen van de Batavia. Op het krappe dek kun je je misschien voorstellen hoe het moet zijn geweest voor soldaten om daar hun tijd door te brengen. Als je thuis een archeologische vondst hebt, kun je deze tijdens het archeologische spreekuur laten onderzoeken en ervaren hoe een archeoloog te werk gaat.

Voor kinderen zijn er diverse activiteiten, variërend van het leren van oude zeemansknopen en het maken van een springtouw tot het spelen van traditionele Nederlandse spellen, zoals steltenlopen en het in elkaar zetten van een scheepsgeraamte-puzzel. Zeker een aanrader voor een dagje weg met je (klein)kinderen. Heb je tijd en geld over? Rij dan nog even door naar Bataviastad, een winkelstad met heel veel mode aanbiedingen.

Haal hier goedkope tickets voor Batavialand.

6. Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Hooghalen (Drenthe) – Een aangrijpende historie

Temidden van de bossen in Drenthe bevindt zich een van de meest indrukwekkende openluchtmusea van Nederland: het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Dit centrum houdt de herinnering levend aan de honderdduizend Nederlandse Joden, Sinti en Roma die tijdens de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd werden. Het museum belicht het leven in het doorgangskamp tijdens die duistere periode. Op zo’n 3 kilometer afstand van het museum ligt het voormalige kampterrein van Westerbork, waar in 1971 de laatste barakken werden afgebroken.

Om het verleden tastbaar te maken, zijn er reconstructies geplaatst die de oorspronkelijke grootte en locatie van de barakken weergeven. Bezoekers kunnen langs diverse monumenten lopen. Zeer indrukwekkend, een museum die je een keer gezien moet hebben.

7. Het Kameleondorp, Teherne (Friesland) – De mysterieuze code ontcijferen

In het plaatsje Terherne bevindt zich het Kameleondorp, een van de leukste uitjes met kinderen. Het hele dorp staat in het teken van de bekende jeugdboeken en films uit de serie De Kameleon, waarvan 72 titels zijn verschenen. Maak een boottocht naar het Avonturen Eiland om te survivallen, te picknicken en te spelen in de natuur. Bezoek het fictieve dorp Lenten, waar de tweelingbroers Hielke en Sietse wonen, dat lijkt te zijn teruggeworpen naar de jaren 50. Los daar een dorpssituatie op met behulp van een bewoner en mysterieuze koffertjes die overal opduiken. Wie kan de code kraken en de situatie oplossen?

Op het erf van de Kameleonboerderij kunnen kinderen spelen in boomhutten en een gestrand piratenschip verkennen. Er brandt een vuurtje in de steenoven, waar zelfgemaakte pizza’s worden gebakken. Op de Kameleonboerderij is er ook een authentieke bioscoop waar je kunt genieten van de nieuwste Kameleonfilm, genaamd ‘De Kameleon op schattenjacht’.

8. GeoFort, Herwijnen (Gelderland) – Ontdek interactieve wetenschap

Bij GeoFort, een historisch fort-eiland, draait alles om onze planeet aarde. Bezoekers kunnen de weg vinden in een doolhof van klimaat en geur, rivieren creëren in de waterspeeltuin en bunkers en kazematten verkennen. Ervaar hoe ver je moet fietsen voor één dag elektriciteit thuis door te trappen op de energiefiets. Leer spelenderwijs over biodiversiteit door houten blokken te gebruiken om dierenfiguren te vormen.

De vele spellen en puzzels zetten je ook aan het denken over klimaatverandering en energietransitie. Sluit je bezoek af door GeoFort te verkennen vanaf het water, terwijl je rustig roeit door de omgeving. Leuk om te weten: GeoFort, Herwijnen heeft ooit de prijs voor beste kindermuseum ter wereld gewonnen.

9. Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem (Gelderland) – Herbeleef het verleden

openlucht-musea-museum

Bij het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem komt het verleden tot leven met de geuren van teer op de scheepswerf en gist in de bierbrouwerij. Bijna alle gebouwen in het park, zoals boerderijen, drukkerijen, naaiateliers en molens, zijn origineel en afkomstig uit verschillende delen van Nederland. Terwijl je van boerderij naar werkplaats, naar atelier, naar ijssalon, naar oud woonhuis wandelt, krijg je een kijkje in hoe het vroeger was. Er rijdt ook een ouderwetse tram door de dorpen in het park. De tentoonstelling ‘Canon van Nederland’ in het museum laat de belangrijkste hoogte- en dieptepunten uit de Nederlandse geschiedenis zien aan de hand van levensgrote filmsets.

Met behulp van filmbeelden, spellen, animaties en historische voorwerpen komen de verschillende tijdperken tot leven. In het voorjaar bloeien de tulpen en narcissen in het museumpark, typisch Hollands. Een van de leukste openluchtmusea die er is.

10. Hunebedcentrum, Borger (Drenthe) – Stenen en de tijd van de Neanderthalers

De grootste hunebedsteen van Nederland weegt meer dan 20 ton. Het is moeilijk voor te stellen dat deze zware steen 150.000 jaar geleden door de ijstijd vanuit Zuid-Finland naar hier is geschoven. Op korte afstand van het grootste hunebed van Nederland vind je het Hunebedcentrum, waar je terecht kunt voor vragen over hunebedden en hunebedbouwers. De expositie met verschillende diorama’s geeft een beeld van het leven in de nieuwe steentijd. In het Oertijdpark, dat bij het museum ligt, kun je wandelen langs een neanderthalerkamp, een rendierjagershut, een prehistorisch dorp, grafheuvels en opgravingen.

Je kunt ter plaatse vuur maken, wol verven en leren schieten met pijl en boog. Er is ook een vlindertuin die open is voor bezoek. Omdat er zoveel te zien is, is het een van de favoriete openluchtmusea van Nederlanders. Verken de omgeving van Borger met de fietsroute ‘Terug naar de oertijd’.

Scoor hier goedkope kaartjes voor het Hunebedcentrum.

Meer over: