Ga naar de inhoud

Gelderse kastelen: ideale plek om vakantieverhalen te verzamelen

Update:
Kasteel Doornenburg
In samenwerking met: Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen

Het Rijk van Nijmegen en regio Arnhem zijn prachtige gebieden om de zomer te vertoeven. Deze streek kenmerkt zich door de grote verscheidenheid aan natuur met indrukwekkende kastelen in een heuvelachtig landschap. Het is dé streek om je zelf even als een vorst of vorstin te gedragen. Ideaal om vakantieverhalen te verzamelen.

Middachten, een levend landgoed

Middachten is een landgoed met een rijke geschiedenis van meer dan 800 jaar. Gedurende al die eeuwen is het overgedragen van de ene generatie op de andere binnen dezelfde familie, waarbij het is vererfd in zowel de mannelijke als de vrouwelijke lijn. Het kasteel bevindt zich tussen Veluwezoom en IJssel vlakbij Arnhem. Het kasteel en de kasteeltuin zijn onafscheidelijk met elkaar verbonden, vergelijkbaar met een schilderij en zijn bijbehorende lijst.

De tuin vormt een levendig monument, waarin verschillende generaties bewoners veranderingen hebben aangebracht. Wat uniek is, is dat vandaag de dag nog steeds voorbeelden te zien zijn van diverse stijlen in tuinarchitectuur, die door de jaren heen zijn toegepast.

Prachtige tuinen

Je kunt de prachtige tuinen en het kasteel bezoeken, op aanvraag zijn er ook rondleidingen onder leiding van een ervaren gids mogelijk. Het is een geweldige plek om de geschiedenis en de elegante architectuur te bewonderen. De tuinen zijn te bezoeken tot en met september en van woensdag tot en met zondag van 12.30 uur tot 16.30 uur. Het kasteel is geopend op zondagen in juli en augustus van 13.00 uur tot 16.00 uur (laatste toegang om 15.00 uur).

Activiteiten en evenementen

  • Onder de titel ‘Bekend maakt bemind’ staat dit jaar een deel van de fotocollectie van landgoed Middachten centraal, met diverse activiteiten zoals lezingen en een presentatie in de oranjerie. Met opvallende portretfoto’s uit een verzameling van Victoria gravin Bentinck.
  • In juli zijn er concerten in de kasteeltuin met een gevarieerd programma en wordt er het Magische Verhalen Festival gehouden (van 11.00 tot 18.00 uur) voor jong en oud.

Kijk voor alle zomerse activiteiten en meer informatie op de website van Middachten.

Logeren op het landgoed

Logeren op het Middachten kan ook. In de 3 voormalige knechtenkamers van het koetshuis. Een ‘vorstelijke’ overnachting in deze Bed & Breakfast is prima te combineren met een wandeling, fietstocht of stadsbezoek.

Voor meer informatie en reserveren stuur een mail naar: info@middachten.nl
Adres: Landgoed Middachten 3, De Steeg.

Kasteel Doornenburg brengt verleden naar heden

Tussen de rivieren Rijn en Waal ligt Kasteel Doornenburg. Een van de grootste en best bewaarde kastelen van Nederland die deze zomer het bezoeken waard is. Dit typische familiekasteel is zo mooi dat het zelfs het toneel was voor de tv-serie Floris, met Rutger Hauer, uit de jaren 60.

De hoofdburcht is alleen met rondleiding te bezichtigen. Kies voor de begeleide variant of ga zelf op pad met de handige audiotour. Op die manier kun je je helemaal inleven in de mensen die hier vroeger rondliepen. Of waan je voor even een vorst of vorstin door een overnachting te boeken op het kasteel. Dit kan bij B&B de Doornenburg. De Bed & Breakfast heeft 6 mooie kamers met elk een eigen sfeer en luxe inrichting.

Borrelen tussen kasteelmuren

De voorburcht van kasteel Doornenburg is gratis toegankelijk en hier vind je Herberg De Doornenburg. Geniet van een heerlijk kop koffie in de koffiekamer of neem bij goed weer plaats op het terras voor een lekkere high tea of borrel.

19, 20 en 22 juli vindt in het kasteel de 16e editie van het Internationaal Euregio Rijn-Waal Studentenfestival plaats met internationale concertpianisten en is er gratis toegang. Een bezoek aan Kasteel Doornenburg is goed te combineren met vooraf (of achteraf) een heerlijke wandeling langs of kanotocht over de Linge.

Adres: Kerkstraat 27, Doornenburg.

Kasteel Wijchen, een roerige geschiedenis komt tot leven

Ondanks zijn keurig renaissance uiterlijk heeft Kasteel Wijchen een lange en roerige geschiedenis achter de rug. Door de eeuwen heen is het kasteel hét decor geweest van strijd, verbannen liefde en koninklijk leven. Emilia van Nassau, dochter van Prins Willem van Oranje, woonde er tussen 1609 tussen 1629 samen met haar echtgenoot Don Emanuel van Portugal. Tot op de dag van vandaag is het kasteel het Huis van de lokale democratie. Behalve raadhuis is het kasteel ook museum, vergader- en trouw locatie.

Nog meer vakantieverhalen: over leven in de ijstijd

De unieke collectie van Museum Kasteel Wijchen biedt een inkijkje in 6000 jaar bewoningsgeschiedenis. Wandel van de Steentijd naar de vroege middeleeuwen. In de kelders van het kasteel duik je met interactieve presentaties in het leven van de adellijke kasteelbewoners. Het kasteel heeft een kasteeltuin. Daar vind je de historische tuin ‘De Tuun’. Een bezoek aan Kasteel Wijchen is een belevenis voor jong en oud. Een leuk verhaal om bij thuiskomst over te vertellen is het verhaal over de oertijd in Wijchen. Die was koud en kaal. De tentoonstelling KOUD!, die tot januari 2024 te zien is in het museum toont het leven van mensen en dieren die overleefden bij temperaturen van min 50 graden Celsius.

Kijk voor openingstijden en meer informatie op de website van Museum Kasteel Wijchen.
Adres: Kasteellaan 9, Wijchen.

Wandelen en fietsen in de natuur

Regio Arnhem en Rijk van Nijmegen bezit naast kastelen en landgoederen ook prachtige natuurgebieden. Het is er veelzijdig met uitgestrekte bossen, schilderachtige heidevelden en kronkelende rivieren. Verken de diverse natuurgebieden, dorpen en steden te voet of huur een fiets en bepaal lekker je eigen tempo.

Op de website van de Gelderse streken vind je nog meer informatie over de bovengenoemde locaties, de vele andere kastelen, buitenplaatsen en landgoederen die Gelderland rijk is.

In samenwerking met: Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen

Meer over: