Ga naar de inhoud

Blotevoetenpaden in de natuur, dit zijn de 10 mooiste

Update:
Blotevoetenpaden

Blotevoetenwandelen wordt steeds populairder. Niet voor niets: lopen op blote voeten is gezond en het geeft een vrij gevoel. Waar doe je een blotevoetenwandeling? Dit zijn de 10 mooiste blotevoetenpaden en lees wat je ervan kunt verwachten als je nog niet eerder bent gegaan.

Waarom is op blote voeten lopen gezond?

Trek je schoenen en sokken uit, want op blote voeten lopen is gezond. Waarom? Omdat het je voetspieren sterker maakt en je tijdens deze activiteit je enkelbanden, pezen en kuiten traint. Doordat je sterker wordt, verklein je de kans op blessures rondom je enkels. Een gebruiker van GoeieVraag wil ook het antwoord weten op de vraag: Is op blote voeten lopen beter of slechter voor je rug? Er is hier niet 1 pasklaar antwoord op, het heeft goede effecten voor je rug. Zonder schoenen wordt je in elk geval gedwongen om goed te lopen en ontwikkel je gauw een gezonde loopstijl. 

Is op blote voeten lopen slecht voor je voeten?

Op blote voeten lopen is niet slecht voor je voeten. Het is een fabel dat je eelt krijgt van het lopen op blote voeten. Eelt wordt juist veroorzaakt door de constante wrijving in schoenen. Op blote voeten lopen zorgt niet voor een dikkere eeltlaag, maar voor een dikkere vetlaag in de onderhuid. Natuurlijk is op blote voeten lopen niet overal goed voor.

Laat je schoenen achter in de auto

Hoewel het gezond is, is het niet de bedoeling om bij elke willekeurige wandeling je schoenen in de auto te laten. Blotevoetenpaden houden rekening met wandelaars op blote voeten. Loop je een route die niet speciaal voor blote voeten is uitgestippeld? Grote kans dat je onderweg scherpe keien, stenen of stukken glas tegenkomt die je voeten openhalen en pijnlijke voeten veroorzaken. En met een wond aan je voet heb je kans op infecties. 

Waar zijn blotevoetenpaden?

Je kunt het hele land door op je blote voeten. Nederland kent namelijk een heleboel blotevoetenpaden die voor iedereen toegankelijk zijn. Waar je ze kunt vinden? Kijk eens tussen dit rijtje met een aantal mooie blotevoetenpaden. Van het blotevoetenpad Brunssum in Limburg tot het blotevoetenpad Gouwe Voeten in Noord-Holland. Geen auto of fiets meer nodig om het land en de natuur te ontdekken. 

Top 10 mooiste blotevoetenpaden

  1. ’t Blôde Fuottenpaad, Groningen
  2. Het BloteVoetenPark Brunssum, Limburg
  3. Blote Voeten Zeebodempad, Flevoland
  4. Het Blotevoetenpad Hof van Twello, Gelderland
  5. Toon Kortoomspark, Noord-Brabant
  6. Blotevoetenpad Gouwe Voeten, Noord-Holland
  7. Blotevoetenpad Buitencentrum Schoorlse Duinen, Noord-Holland
  8. Blotevoetenpad Drents-Friese Wold, Friesland
  9. Blotevoetenpad Engbergen, Gelderland 
  10. Blotevoetenpad Brabantse Wal, Noord-Brabant 

Wat te verwachten van een blotevoetenpad?

Reken erop dat je de natuur intenser beleeft. Je voelt zand tussen je tenen glijden, modder onder je voeten zakken en grassprietjes tegen je enkels kietelen. Natuurlijk weet je hoe dit allemaal voelt. Toch krijgt het tijdens een natuurwandeling een andere betekenis dan je eerder hebt gekend, toen je bijvoorbeeld het strand over liep van je handdoek naar de zee. Struin je op blote voeten door de modder? Vaak kan je aan het einde van een blotevoetenpad je voeten afspoelen. Handdoekje mee!

Je voeten krijgen wel wat te verduren, het is daarom belangrijk om je voeten te verzorgen.

Bronnen: Bijzonder Plekje, Blotevoetenpark.nl

Meer over: