Ga naar de inhoud

De Veluwe is op zijn mooist: ontdek deze herfstschatten

Update:
In samenwerking met:

De Veluwe staat bekend om zijn uitgestrekte natuurgebieden en kilometerslange wandel- en fietsroutes. In het najaar sieren de overvloedige herfstkleuren het landschap. Laat je daarom juist nú betoveren op de Veluwe met deze herfsttips.

Geniet volop van de rust van de natuur, terwijl je op zoek gaat naar wild in de uitgestrekte bossen en op de heidevelden. Na een dag in de natuur zoek je de gezelligheid en warmte op in de bruisende steden en pittoreske dorpjes die de Veluwe rijk is.

Breng een bezoek aan lokale musea en geniet vervolgens van de streek door de lokale specialiteiten te proeven. De herfst is het seizoen bij uitstek om te genieten van wildgerechten.

Ga mee naar dit sprookjesachtige herfstlandschap en ontdek wat je vooral moet zien en doen.

1. Op ontdekkingstocht in de natuurpracht van de Veluwe

Laat je avontuurlijke geest ontwaken en zet koers op de fiets of trek je meest comfortabele wandelschoenen aan, want het is tijd om de weelderige natuur van de Veluwe te verkennen! Hoenderloo en Ede fungeren als de ideale springplanken voor adembenemende routes die je diep in het hart van deze magische herfstomgeving brengen.

Magisch kleurenpalet

De herfst verandert de Veluwe in een waar kleurenpalet, waarbij bomen hun bladeren in tinten van goud en rood laten vallen en de heidevelden dit jaargetijde van kleur veranderen.

De toegangspoorten van Het Nationale Park De Hoge Veluwe bevinden zich op slechts een steenworp afstand van zowel Hoenderloo als Otterlo. Daarnaast vind je in de gemeente Ede ook nog andere prachtige natuurgebieden, zoals Het Wekeromse Zand, De Ginkelse Heide, Planken Wambuis en Het Deelerwoud.

Tekst gaat onder de afbeelding verder >>

Laten de beesten zich zien tijdens jouw bezoek aan de Veluwe? Ontdek het zelf!

2. Ga op zoek naar de Nederlandse Big Five

Diep op de Veluwe genieten de dieren van hun vrijheid. Het is een magische ervaring om deze prachtige wezens in hun natuurlijke habitat te aanschouwen en wat de natuur (hun) allemaal te bieden heeft.

De natuur is nooit hetzelfde! Wil je die prachtige omgeving en hopelijk een ontmoeting met wilde dieren zelf ervaren? Dan is een wandeling door de gevarieerde landschappen van de Veluwe een absolute aanrader.

Op zoek naar de Nederlandse Big Five

  1. Het edelhert
  2. Wild zwijn
  3. Ree
  4. Vos
  5. Schotse hooglander

De Veluwe herbergt deze prachtige dieren, maar hun aanwezigheid is niet altijd vanzelfsprekend. Gelukkig zijn er enkele plekken waar de kans om ze te spotten aanzienlijk groter is.

TIP: Breng een bezoek aan een wildarena, dit zijn speciale locaties waar wilde dieren grazen, of neem deel aan een wildexcursie.

Tekst gaat onder de afbeelding verder >>

Wees stil om de dieren te zien, want zelfs een zachte stem kan deze mooie beesten doen vluchten.

3. Ontdek de betovering van wildfairs op de Veluwe

Tijdens je herfstavontuur op de Veluwe mag je absoluut niet vergeten om de leuke wildfairs en activiteiten te verkennen, zoals de ‘Hoge Veluwe Wilde Weken’ en ‘Ede Goes Wild.’ Deze evenementen voegen een extra dimensie toe aan je Veluwe-ervaring. Hier draait alles om de mooiste, lekkerste en meest bijzondere producten rondom de thema’s ‘herfst’, ‘wild’, ‘Veluwe en ‘Outdoor cooking & living (het Buitenleven)’.

Activiteiten voor jong en oud

De ‘Hoge Veluwe Wilde Weken’ laten je volledig onderdompelen in de wereld van de natuur. Denk aan het spotten van wilde dieren, genieten van heerlijke wildgerechten, en deelnemen aan leuke activiteiten voor zowel jong als oud. Van wildexcursies tot klimparcoursen, foodtrucks met wildlekkernijen en knutselsessies, allemaal met het thema ‘wild’.

Een typisch wildgerecht is ‘Hertenbiefstuk met een rode wijnsaus’
Een typisch wildgerecht is ‘Hertenbiefstuk met een rode wijnsaus’

4. Proef de herfst

De herfst betekent ook de tijd van najaarsgerechten. Na een dag in de natuur verwen je je smaakpapillen bij een knisperend vuurtje met een heerlijke stoofpot en wildbraad. In veel restaurants staan uitgebreide menu’s met wildgerechten op de kaart.

Leuke suggesties voor restaurants met wildgerechten:

  • Planken Wambuis
  • Restaurant Cèpes
  • De Waldhoorn 
  • Brasserie Délicat

Liever thuis aan de slag gaan met ingrediënten? Breng dan een bezoekje aan de Wildwinkel in Ede centrum, hier haal je heerlijke producten voor thuis.

5. Betoverende Hanzesteden en een culturele ontdekkingsreis

Naast de ongerepte natuurpracht heeft de Veluwe nog een ander geheim wapen in haar arsenaal: de historische en betoverende Hanzesteden. Elburg, Harderwijk en Hattem, stuk voor stuk juweeltjes die de tand des tijds hebben doorstaan en daardoor een onweerstaanbare charme uitstralen.

Elburg

Wandel door de geplaveide straatjes van Elburg en voel de geschiedenis tot leven komen. De oude vestingwerken omarmen deze stad, terwijl de pittoreske haven je uitnodigt voor een ontspannen wandeling langs de waterkant.

Harderwijk

In Harderwijk kun je verdwalen in de smalle straatjes vol historische gebouwen. Het oude centrum straalt een warme en gastvrije sfeer uit, en de vismarkt is een ware traktatie voor de zintuigen.

Hattem

Hattem, met zijn charmante straatjes en prachtige grachten, voelt aan als een reis terug in de tijd. Bezoek het Bakkerijmuseum en ontdek de geheimen van het oude ambacht, of bewonder kunstwerken in het Anton Pieck Museum.

Wat 2023 nóg specialer maakt, is het Hanzejaar. Dit is een viering van de rijke geschiedenis en het culturele erfgoed van de Hanzesteden. Dit betekent dat je nog meer redenen hebt om deze charmante steden te bezoeken. Tijdens het Hanzejaar worden er extra speciale evenementen en activiteiten georganiseerd!

Tekst gaat onder de afbeelding verder >>

1 van de historische en betoverende Hanzesteden

6. Sfeervol overnachten

Voor een sfeervolle overnachting biedt de Veluwe tal van mogelijkheden, variërend van parken en campings tot hotels. Ze zijn allemaal prachtig gelegen te midden van groene landschappen en beloven ontspanning. Als je op zoek bent naar het comfort van een hotel, raden we je aan om te verblijven in hotel De Werelt. Hier kun je na een wandeling of fietstocht heerlijk ontspannen en genieten van een diner en alle faciliteiten van het hotel.

Voor diegenen die de voorkeur geven aan een vakantiepark, biedt Hoenderloo veel mogelijkheden, waaronder:


Op zoek naar meer inspiratie? Kijk dan op visitveluwe.nl/gezellig-in-het-groen

Beleef de herfst op de Veluwe

Of je nu op zoek bent naar een ontspannen uitje in de natuur, culturele ontdekkingen of culinaire avonturen, de Veluwe in de herfst heeft het allemaal.

In samenwerking met:

Meer over: