Ga naar de inhoud

Komend weekend vallende sterren te zien: Orioniden meteorenzwerm

Update:
Vallende sterren: Meteorenzwermen

Dit weekend verschijnt er een natuurwonder hoog in de lucht boven ons. Het betreft de beroemde meteorenzwerm Orioniden. Het wordt een show van vallende sterren, die de nachthemel betoveren met hun lichtgevend spektakel.

Je kan je opmaken voor een nacht van sterrenkijken in de nacht van zaterdag op zondag, met tot maar liefst 22 tot 33 vallende sterren per uur!

Meteorfestijn onder verraderlijke omstandigheden

De vallende sterren van de Orioniden staan bekend om hun snelheid en de opvallende, lichtende sporen die ze achterlaten.

Toch zijn de omstandigheden dit weekend niet optimaal om deze fenomenen te spotten. Het hoogtepunt van deze ervaring, met het hoogste aantal meteoren die voorbij schieten, vindt plaats op zondag om 17.00 uur. Jammer genoeg, wanneer het licht van de dag nog niet heeft toegegeven aan de duisternis van de nacht. Daardoor zijn waarschijnlijk slechts ongeveer 11 meteoren per uur zichtbaar.

Weersomstandigheden niet optimaal

Niet alleen het daglicht, maar ook de wisselvallige weersomstandigheden kunnen het sterrenspektakel verstoren. Zware bewolking heeft de potentie om de glimpen van de vallende sterren te verbergen. Desondanks is het niet allemaal zo slecht. Volgens het weerbureau is er een kans dat er opklaringen komen, wat de kans biedt om alsnog de vallende sterren te zien.

Een piek in de nacht

Voor diegenen die van plan zijn de hele nacht op te blijven, wordt het na middernacht beloont. De maan verdwijnt achter de horizon, waardoor de vallende sterren beter zichtbaar zijn. De piek van de Orioniden meteorenzwerm is in de nacht van 21 op 22 oktober. Er zijn ook genoeg vallende sterren een aantal dagen ervoor en erna te zien. Geef niet op als je ze in eerste instantie niet ziet!

Tips voor de beste sterrenkijken ervaring

  • Begeef je naar een plaats waar het licht minimaal is. Zo zit je ver van gebouwen, auto’s en andere lichtbronnen die de lichtshow kunnen storen.
  • Daarnaast begint de herfst in te zetten met dalende temperaturen in de komende weken, kleed je warm aan wanneer je besluit om (voor lange tijd) de hemel te bestuderen.
  • Zorg voor wat te eten, drinken en eventueel een kleed om op te zitten.
  • Terwijl je wacht op de vallende sterren, kun je tussendoor online speuren naar andere fascinerende natuurfenomenen of bestemmingen om lichtshows te observeren.

Weerplaza over het ontstaan van meteorenzwermen

Bron: metronieuws

Meer over: