Ga naar de inhoud

Stedentrip: ontdek Nijmegen en omgeving

Update:

Een weekend in het Rijk van Nijmegen is een echte aanrader voor iedereen die houdt van geschiedenis, cultuur, natuur en lekker eten. Deze prachtige stad aan de Waal heeft veel te bieden voor bezoekers van alle leeftijden.

Van het verkennen van de historische binnenstad tot het genieten van de omliggende natuur, er is voor ieder wat te doen. Waarom ook niet gewoon allebei? Prima te combineren met onze tips.

De vele gastvrije accommodaties in de bruisende stad of in de rustige natuur maken het je namelijk erg gemakkelijk een weekendje (of week) te verblijven. Of je nu op zoek bent naar een ontspannen uitstapje of juist een actief verblijf, Nijmegen biedt de perfecte combinatie van cultuur, natuur en vermaak. Ontdek hier het Rijk van Nijmegen.

1. Verken de historische binnenstad van Nijmegen

De binnenstad van Nijmegen heeft veel oude gebouwen, straten en steegjes die het verkennen waard zijn. Maak een wandeling langs de Waalkade en geniet van het uitzicht op de rivier. Je raakt hier niet snel uitgekeken – Nijmegen heeft namelijk een zeer interessante geschiedenis die die teruggaat tot de Romeinse tijd. Van een ‘gewone’ heuvel aan een rivier maakten de Romeinen een bruisende nederzetting: Ulpia Noviomagus Batavorum. In Berg en Dal zijn 3 dammen en 3 geulen de stille getuige van wat vroeger een 5 kilometer lang Romeins aquaduct is geweest. Samen vormen zij het grootste Romeinse monument van Nederland! Nijmegen was destijds een belangrijke stad aan de noordgrens van het Romeinse Rijk en fungeerde als handelscentrum en militaire basis.

In de middeleeuwen groeide Nijmegen uit tot een belangrijke handelsstad en bloeide de economie.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Nijmegen zwaar getroffen door bombardementen en gevechten. Na de oorlog werd de stad weer opgebouwd en groeide uit tot de moderne en levendige stad die het vandaag de dag is. Tegenwoordig herinnert de stad nog steeds aan haar rijke geschiedenis door de vele historische gebouwen en monumenten die te bezichtigen zijn.

2. Bezoek de diverse stadsparken

Nijmegen heeft verschillende stadsparken waar je kunt ontspannen en genieten van de natuur. Bezoek bijvoorbeeld het Kronenburgerpark of het Goffertpark.

In het Rijk van Nijmegen kan je heerlijk fietsen en ontspannen

3. Maak een verrassende fietstocht door de natuur 

De omgeving van Nijmegen is perfect om per fiets te verkennen. Huur een fiets en verken de omliggende natuur en dorpen. Leuk om door de stad te fietsen (wat dacht je van een historische fietstocht?) of te ontspannen in de gemeente Berg en Dal. Dit gebied ligt verscholen tussen de rivieren de Maas en de Waal. Berg en Dal kent een verbluffend landschap, een rijke geschiedenis en opmerkelijke wijngaarden die zeker een bezoekje waard zijn. De grote hoogteverschillen waar de gemeente haar naam aan te danken heeft, bieden spectaculaire panorama’s die de moeite waard zijn om te zien. Omringd door prachtige bossen, cultuur en historie valt er meer dan genoeg te genieten.

Zo ontdek je de (h)eerlijke streekproducten van Berg en Dal met 3 themaroutes: de Wijnroute, door ’t Laag en de Groente- en Fruitroute. Vergeet onderweg niet af te stappen bij de mooie horecagelegenheden en te genieten van de streekproducten die Berg en Dal te bieden heeft.

4. Ontdek het prachtige landschap van Berg en Dal te voet 

Berg en Dal is ook een perfect wandelgebied. 8 ‘bergen’ afgewisseld met dalen, is het landschap waar de gemeente Berg en Dal haar naam aan ontleend. De hoogteverschillen hier zorgen voor prachtige vergezichten. Wat Berg en Dal uniek maakt, is de combinatie van landschappen; hoewel er in Nederland veel heuvels en uiteraard polders te vinden zijn, is de samenstelling van deze landschappen zeldzaam. Wandel door bossen en uiterwaarden en ontdek de prachtige wijngaarden. Leuk om hier ook een heerlijk wijntje te nuttigen – laat dat nou eens net goed uitkomen dat je te voet bent. Het mooie is dat een lekkere lunchplek of gezellige dorpskern nooit ver weg is. De natuur in deze gemeente doet soms on-Nederlands aan. Puur genieten in dit binnenste buitenland! De leukste wandelroutes hebben we voor je op een rijtje gezet:

1. Berg en Dalse Kroegjesroute

2. Ommetje Heerlijkheid Beek

3. Wijn Wandeling Groesbeek

Breng ook een bezoekje aan het Afrika Museum. Buiten in het museumpark bewonder je de traditionele architectuur van volkeren uit Ghana, Lesotho en Mali.

5. Bezoek de musea

Het Rijk van Nijmegen heeft een aantal interessante musea, bijvoorbeeld het Afrika Museum. Hier kom je meer te weten over de geschiedenis en cultuur van de regio. Groots, actueel, kritisch, trendy, revolutionair, arty, krachtig, inspirerend. Dat, en nog zoveel meer is Afrika! Hier zie je deze diversiteit van een hedendaags Afrika met een blik op het verleden én de toekomst. Het bestaat uit een binnen- en buitenmuseum. Naast wisselende exposities vertelt het museum aan de hand van persoonlijke verhalen, unieke objecten en hedendaagse kunst hoe we verbonden zijn met het Afrikaanse continent.

Wandelend door het buitenmuseum maak je kennis met de traditionele architectuur van de verschillende volkeren. Je ontdekt dat we op de verschillen na, allemaal hetzelfde zijn: mens. Leuk om een privérondleiding te boeken, dan weet je zeker dat je niets mist. Aangezien dit museum ook in Berg en Dal ligt, is het ideaal te combineren met een fiets- of wandeltocht.

Het centrum van Nijmegen kent verschillende gezellige terrasjes.

6. Ga naar een evenement

In Nijmegen worden regelmatig evenementen georganiseerd, zoals festivals, concerten en markten. Bekijk wat er tijdens jouw verblijf gepland staat en ga erop uit!

  1. Stevenskerk Live – Maart tot en met juni: Dit is een reeks concerten in de historische Stevenskerk, waarbij verschillende muziekgenres aan bod komen, zoals klassieke muziek, jazz en wereldmuziek.
  2. Marikenloop – Juni: Dit is een hardloopwedstrijd alleen voor vrouwen, waarbij de deelnemers door de stad en het omliggende groen rennen. De loop is vernoemd naar Mariken van Nimwegen, een legendarische figuur uit de Nijmeegse geschiedenis.
  3. Nijmeegse Zomerfeesten – Begin juli: Dit is een jaarlijks festival waarbij verschillende muziekoptredens, dansvoorstellingen, theaterstukken en andere activiteiten plaatsvinden.
  4. Tentoonstelling Helende Kracht tot en met 21 mei: is een reizende tentoonstelling over eeuwenoude rituelen en tradities (naast de medische wetenschap).
  5. Nederlandse wijnfeesten – September: Dit jaar vinden de Wijnfeesten plaats bij 4 wijngaarden : De Colonjes, De Plack, Klein Amerika en van Ditshuizen. In een sfeer en ambiance die volledig toegewijd is aan wijn, kan je jezelf 2 dagen lang onderdompelen in de wereld van wijn.
  6. Gebroeders van Limburg Festival – September: Dit festival draait om de middeleeuwse geschiedenis van Nijmegen en vindt plaats in het Valkhofpark. Er zijn diverse activiteiten, zoals middeleeuwse muziek, theater, ambachten en eten en drinken.

7. Ga uit eten en blijf slapen

In en vlakbij Nijmegen zijn er talloze cafés en restaurants te vinden. Van de lekkerste burgerrestaurants tot chique bistro’s en van Hollandse kost tot wereldgerechten, voor elke smaak is er een wel iets te vinden. In Wijndorp Groesbeek kun je terecht voor een goed, lokaal en vooral heerlijk glas wijn. Neem in ieder geval goed de tijd om ergens neer te strijken en te genieten. De diverse restaurants van Nijmegen zijn de perfecte plek voor wat tijd voor elkaar – iets wat absoluut niet mag ontbreken tijdens een week(end) weg. 

Na een goede maaltijd heerlijk overnachten in de regio? Boek een hotel voor een compleet weekendje in het Rijk van Nijmegen en verplaats je in het verleden van de oudste stad van het land.

Kijk voor nog meer tips op de website visitnijmegen.

Meer over: