Draai voor klassieke weergave

5 leuke festivals voor vijftigplussers

Het festivalseizoen is weer van start gegaan en dat is niet alleen voor jongeren goed nieuws: ook mensen boven de vijftig blijken fervente festivalgangers te zijn. Al een paar jaar geleden werd dat geconstateerd en het is een trend die zich alleen maar voortzet. Hier enkele leuke tips voor festivals waar je als vijftiger zeker niet uit de toon zal vallen!

Variatie

In een lek tentje slapen hoeft niet meer zo nodig, maar naar muziek luisteren, doen we natuurlijk graag. En de sfeer op zo’n festival is altijd heel bijzonder. Het aanbod van festivals in Nederland is enorm: van hiphop tot en met klassiek, van rock tot en met blues; je kunt alle kanten op.

1. Blues Maastricht

Wanneer: vrijdag 31 mei 2019
Waar: De Koompe Maastricht

Na de succesvolle eerste indoor editie in 2018 gaat de opvolger buiten plaatsvinden: in het Hemelvaartweekend van 2019 wordt de eerste grote outdoor editie van Blues Maastricht georganiseerd. De muziekstijlen: blues natuurlijk, maar ook rhythm, rock, roots, Americana, pop en country. Voor elk wat wils dus! (Klein)kinderen kunnen gewoon mee, want er is veel entertainment, zoals steltenloperacts, bijzondere clowns, acrobaten en springkussens. Er zijn foodtrucks en er is een mooie afsluiting met vuurwerk. Kortom: in Mestreech wordt alles uit de kast gehaald voor een geweldige (muzikale) dag!

2. Bacchus Wijnfestival

Wanneer: 7 t/m 16 juni
Locatie: Amsterdamse Bos

“Over wijn moet je niet te veel praten”, zei de organisator van dit festival ooit. Weliswaar heet het een wijnfestival, maar is er ook volop muziek en zijn er lekkere hapjes. Allereerst kun je hier wijn proeven, want wijnwinkels uit Amsterdam presenteren hun mooiste wijnen per glas. Van lekkere en betaalbare slobberwijnen tot hele dure en verfijnde; je vindt het hier allemaal. Daarnaast zijn er volop eetgelegenheden waar bijpassende hapjes worden geserveerd. Ook hier dus: van een pizzapunt tot een culinair hoogstandje. En dan is er ook nog muziek en wordt er op het festival volop gedanst.

3. WoNDerFeel

Wanneer: 20 t/m 22 juli
Locatie: Landgoed Schaep en Burgh in 's-Graveland

Een driedaags klassiek zomersprookje in de Gooise natuur. Op het groene landgoed van Natuurmonumenten, letterlijk tussen de koeien, genieten bezoekers in een ongedwongen sfeer van meer dan 350 musici. ‘Van jonge honden tot oude rotten’, belooft de organisatie. Klassiek, maar wel met uitstapjes naar jazz, wereld- en popmuziek. Bovendien zijn er ook dichters en dansers op WoNDerFeel. Je kunt kijken naar muziekdocu’s, luisteren naar verhalen en tussendoor een wandeling maken in de natuur, van het ene podium naar het andere. Inclusief foodtrucks, kinderactiviteiten en een eigen festivalrestaurant.

4. Hello Festival

Wanneer: 8 & 9 juni
Locatie: Grote Rietplas, Emmen

Een festival met retropop wordt het ook wel genoemd. Dat komt mede door de geschiedenis ervan: al in 2002 werd dit festival georganiseerd onder de naam ‘Back tot the 80’s’. Het was een succes en er kwam enkele jaren later een festival bij: ‘Back to the 70’s’. Vervolgens werd het Retropop en nu dus Hello Festival, want artiesten komen liever niet op een festival waarbij de naam ‘aan vroeger doet denken’. Een mooie line-up in Emmen, met onder meer Lenny Kravitz, BLØF, Miss Montreal, Golden Earring, maar ook Lil Kleine en Kraantje Pappie. En, hoera, de Tante Joke Karaoke Band.

Uitverkocht, maar toch

En dan nog twee geweldige festivals die helaas al zijn uitverkocht. We noemen ze toch, zodat je volgend jaar op tijd kunt zijn; de kaartverkoop begint meestal in februari. Houd de websites en Facebook-pagina’s in de gaten!

Into the great wide open

Wanneer: 29 augustus t/m 1 september (uitverkocht)
Locatie: Vlieland

Tien jaar geleden ontstond een vierdaags festival op het charmante Waddeneiland Vlieland. Into The Great Wide Open – voor intimi werd dat al snel ITGWO– biedt vier dagen kunst, cultuur en muziek, in de duinen, op het strand, in de bossen. Het levert een prachtig spektakel op in de zilte buitenlucht. Wat het extra bijzonder maakt, is dat ITGWO echt een festival is voor alle generaties. Kinderen worden hier beschouwd als volwaardig festivalgangers en ook voor hen is er dus een mooie line-up en van alles te doen.

Into the Woods

Wanneer: 13 en 14 september (uitverkocht)
Locatie: Amersfoort

Ook zo fijn: Into the Woods. Het festival, dat dit najaar zijn tiende editie beleeft, was binnen drie kwartier uitverkocht. Niet verwonderlijk, want Into the Woods heeft iets magisch. Niet in de laatste plaats dankzij de locatie, midden in het bos Birkhoven bij Amersfoort. Maar het komt vooral door het concept: Into the Woods staat bekend om de bijzondere line-up en de creatieve invulling van honderden artistieke vrijwilligers. Het festival bestaat uit twee (losse) dagen, zonder overnachting. Als het je ooit lukt om een kaartje te bemachtigen, ben je spekkoper.

 

Auteur: Sarah Saarberg