Ga naar de inhoud

10 prachtige rondvaarten door steden en natuurgebieden

Update:
Rondvaarten
In samenwerking met: Grijsopreis.nl

Een rondvaart door de grachten van Amsterdam heeft iedereen wel eens gemaakt. In Nederland kun je op meer plekken in de boot stappen. Voor een prachtige tocht langs monumentale grachtenpanden of door unieke natuurgebieden.

En vanaf het water heb je een totaal andere blik op je omgeving.

Dit zijn 10 prachtige rondvaarten door stad en natuur:

1. Rondvaart over het Sneekermeer

Sneek heeft een prachtig historisch centrum met tal van bezienswaardigheden. Varend onder de iconische Waterpoort brengt de rondvaart je naar het Sneekermeer. Dit is 1 van de grootste Friese meren. In de zomermaanden zijn hier regelmatig zeilwedstrijden zoals de Sneekweek. Je kunt natuurlijk ook een grote rondvaart over de Friese meren maken vanuit Sneek.

2. IJssel en Hanzesteden

Hanzesteden waren in de middeleeuwen welvarend door de handel over het water. De prachtige monumentale gebouwen herinneren nog aan die bloeiperiode. Met een rondvaart over de IJssel ontdek je twee bijzondere Hanzesteden. De boot vertrekt vanuit Zwolle en vaart naar de historische binnenstad van Deventer. Onderweg trekt een echt Nederlands landschap aan je voorbij.

3. Oudewater

Oudewater heeft een fraai historisch centrum met veel monumenten. De beste manier om de stad te ontdekken is via het water. Varend over de grachten zie je de prachtige
gebouwen het best. Maar je geniet ook van de natuur langs de Hollandse IJssel. Vraag de schipper vooral waarom zijn boot ‘geelbuik’ heet. Dan neemt hij je gelijk mee in de
geschiedenis van de stad.

4. Haarlem

Haarlem is een gezellige stad, gelegen aan de rivier de Spaarne. En wat is er leuker om de hoogtepunten van Haarlem vanaf het water te bezichtigen? Aan de kades zie je de mooiste gebouwen, molen de Adriaan, de Waag en het Teylers Museum. Daarna gaat de route langs de natuur richting Heemstede. Onderweg passeer je woonboten, statige panden en molen de Eenhoorn.

5. Keukenhof en Bollenstreek

Elk voorjaar zijn de bloeiende tulpenvelden in de bollenstreek een grote publiekstrekker. Natuurlijk kun je wandelen of fietsen langs de bollenvelden. Maar nog mooier is het om deze vanaf het water te bewonderen. Een rondvaart vanaf de Keukenhof gaat langs de fraaiste tulpenvelden in de bollenstreek. Onderweg vertelt de schipper alles over de historie van de tulpenteelt.

6. Rotterdamse havens

De Rotterdamse haven is de grootste van Europa. Een rondvaart door de haven levert unieke uitzichten op. Niet alleen op de schepen, kades, dokken en de duizenden containers. Minstens net zo mooi is het panorama op de moderne skyline van de stad. Stuk voor stuk zijn de gebouwen architectonische hoogstandjes, net als de beroemde Erasmusbrug en de brug de Zwaan.

7. Den Bosch

Den Bosch was in de middeleeuwen een bloeiend centrum van kunst en handel. De Binnendieze, kleine riviertjes in de stad, waren belangrijk voor het transport van de
handelswaar. Een rondvaart over de Binnendieze laat zien dat men vroeger de huizen over het water heen bouwde. De route gaat onder diverse gebouwen door, zoals het stadhuis. Via de vestingwallen ervaar je de overgang van stad naar natuur.

8. Biesbosch

Het Nationaal Park De Biesbosch kun je eigenlijk maar op een manier verkennen: via een rondvaart vanuit Drimmelen. Dit zoetwater getijdengebied met eb en vloed is uniek in Europa. Deze getijden zorgen voor een bijzonder landschap van water, rietlanden en kreken. Dit natuurgebied is daarom een geliefde plek voor veel dieren. Wie weet ontdek je wel bevers, visarenden of zelfs een zeearend.

9. Maastricht

De meest bourgondische stad van ons land heeft een heerlijke sfeer. Een rondvaart op de Maas gaat langs het historisch centrum van Maastricht. Varend onder de historische Sint Servaasbrug valt de Onze Lieve Vrouwe basiliek gelijk op. De oude stadsmuren vormen een schril contrast met de moderne wijk Céramique. De route gaat verder langs de hellingen van de Sint Pietersberg en de grensstreek met België.

10. Oosterschelde

De Deltawerken zijn een uniek staaltje van Nederlandse bouwkunst. Het Deltapark Neeltje Jans is plek om meer te weten te komen over de Deltawerken. Vanaf het park vertrekt een rondvaartboot door het Nationaal Park Oosterschelde. Zo zie je de Stormvloedkering en de Zeelandbrug het best. Zeehonden en bruinvissen voelen zich thuis in de Oosterschelde. De kans is groot dat je ze ziet tijdens de rondvaart.

Reisinspiratie

Wil je nog meer reistips? De website grijsopreis.nl informeert en inspireert actieve 50-plussers die veel van de wereld willen zien. Van uitjes in Nederland tot de mooiste
stedentrips in het buitenland.

In samenwerking met: Grijsopreis.nl

Meer over: