Ga naar de inhoud

Zadelpijn voorkomen doe je zo: 10 tips


Als je denkt dat zadelpijn bij fietsen hoort dan heb je het helemaal mis. Soms moet je even wennen aan het fietsen. Heftige huidirritaties of ontstoken haarzakjes horen absoluut niet bij het fietsen. Lees hier hoe zadelpijn ontstaat en 10 tips wat je ertegen doet.

Wat is zadelpijn?

Zadelpijn beschrijft de pijn die je ervaart door het zitten op een zadel. Het ontstaat als de druk op je zitvlak te hoog is of de wrijving te groot is. Wanneer je zadelpijn tegen wil gaan, moet je die druk en wrijving verminderen. Hier is helaas geen handleiding voor. Het ideale zadel bestaat namelijk niet, omdat elk lichaam anders is. Zadelpijn heeft daarom verschillende oorzaken en oplossingen. Voorkomen is beter dan genezen, dus lees hier de 10 tips tegen zadelpijn!

10 effectieve tips tegen zadelpijn

1. Probeer een harder zadel

Heb je last van een schrale huid door wrijving? Probeer dan eens een harder fietszadel. Een schapenvachtje op je zadel klinkt misschien als muziek in de oren, het tegendeel bewijst zich. Omdat je in je zadel wegzakt, ontstaat er extra warmte en wrijving. Het resultaat? Een gevoelige of zelfs kapotte huid. Zeker bij lange fietstochten is een zacht zadel niet aan te raden.

2. Doe het rustig aan

Heb je al een tijdje niet gefietst? Zorg er dan voor dat je de kilometers rustig opbouwt en niet gelijk uren gaat fietsen. Je huid, nek en schouders moeten namelijk wennen aan het zitten op een fietszadel. Begin met een klein rondje en breid dit steeds uit. Je billen zullen je eeuwig dankbaar zijn!

3. Zorg voor geschikte kleding

Ja, ook voor kleine rondjes moet je zorgen voor geschikte kleding. Dit is belangrijker dan je denkt! Katoen wordt namelijk nat van zweet en synthetische stoffen ademen slecht. Je huid wordt hierdoor vochtig en kwetsbaar. Trek daarom een speciale fietsbroek aan, deze neemt de druk weg en voert vocht af. Dit werkt nog beter dan een goed zadel!

4. Ga op zoek naar een zadel dat bij jouw lichaam past

Zoals we al eerder schreven, elk lichaam is anders. Het is daarom best lastig om een geschikt fietszadel te vinden. Ga naar een fietsenwinkel in de buurt en laat je goed adviseren. Kijk ook goed naar de verschillen tussen een dames- en mannenzadel.

5. Gebruik chamois crème om zadelpijn voorkomen

Heb je ooit van chamois crème gehoord? Wij ook niet – maar wielrenners zijn hier zeker niet onbekend mee. Dit ‘broekenvet’ is een vettige crème die de wrijving tussen de huid en de broek vermindert. Smeer deze crème op je huid en de gevoeligheid zal een stuk minder zijn.

6. Zadelpijn voorkomen: vermijd naden en knopen

Lijkt het fietsen met zo’n fietsbroek je maar niets? Zorg dan in ieder geval dat je naden en knopen op je broek vermijdt. We hoeven je waarschijnlijk niet uit te leggen waarom je dit moet doen… Au!

7. Vergeet je ondergoed niet

Het klinkt misschien wat gek: de rand van je ondergoed kan na een tijdje bijten in je huid. Ga daarom voor fijn zittend ondergoed en vermijd strings of slips met kant en tierelantijntjes.

8. Ontlast je geslachtsdelen

Ieder mens heeft zitbotjes: deze zijn gemaakt om op te zitten. Echter lukt dit niet altijd op de fiets. Als je iets voorover leunt of als de punt van je zadel te hoog staat, heb je meer druk aan de voorkant. Hierdoor kunnen de zenuwen en bloedvaten in je kruis afknellen. Pijnlijk en slecht voor je libido. Een zadel met een uitsparing aan de voorkant kan een oplossing zijn. Koop deze niet zomaar – laat je hierover eerst goed adviseren.

9. Blijf nooit langer in je kleding zitten dan nodig is

Heb je een pittig fietsrondje achter de rug en heb je gezweet? Blijf nooit langer in je bezwete kleding zitten dan nodig. Zweet en vocht kan gaan irriteren en broeien. Verwissel je kleding en spring snel onder de douche. Wel zo fris!

10. Zadelpijn voorkomen: laat je houding checken bij een fietsenwinkel

Niet alle fietsenwinkels in de buurt bieden dit aan, tijdens een bikefit wordt er gekeken naar jouw fietshouding. Het grootste deel van zadelpijn wordt namelijk veroorzaakt door een verkeerde houding. Denk aan een te hoog zadel of een te laag stuur. Een fietsenmaker kan dit zo voor je uitstippelen.

Meer over: