Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

De 6 leukste uitjes voor als je slecht ter been bent

Als je lichamelijke gezondheid achteruitgaat, betekent dat natuurlijk niet dat je geen zin meer hebt om leuke dingen te doen. De meeste evenementen of locaties zijn een uitdaging of zelfs onmogelijk om te doen. Daarom hebben we 6 leuke uitjes op een rij gezet voor als je slecht ter been bent.

Het kan namelijk best lastig zijn om een geschikt dagje uit te vinden als je slecht ter been bent en/of in een rolstol zit, omdat niet alle locaties daarop zijn aangepast. Bij deze uitjes hoef je niet ver te lopen of kun je heel makkelijk met een rolstoel terecht.

6 uitjes slecht ter been

1. Het theater of een concert bijwonen

Theaters en concerten hebben altijd zitplaatsen en ook speciale rolstoelplaatsen. Daarom is dit een ideale dag of avond uit voor als je slecht ter been bent. Vooral omdat de opties eindeloos zijn. Je kunt naar musicals, theatervoorstellingen, ballet- of dansvoorstellingen, concerten, films, orkesten en meer. Voor ieder wat wils.

2. Rondvaart met de boot

Dingen zijn altijd mooier vanaf het water, vooral in Nederland waterland. En met de boot gaan scheelt ook een heleboel lopen. Huur daarom een keer een boot om een mooie boottocht te maken, of ga mee op een speciale rondvaartboot. Bijvoorbeeld door Utrecht, Leiden, Amsterdam of Giethoorn. Allemaal steden en dorpen die veel water hebben en waar onderweg veel moois te zien is.

3. Natuurwandeling zonder drempels

Er zijn verschillende initiatieven met ‘Natuur zonder drempels’ als uitgaanspunt. Dat betekent dat wandelroutes in de natuur getest zijn op toegankelijkheid voor iedereen, ook mensen in een scootmobiel of rolstoel. Zo kun je, ook als je slecht ter been bent, toch van de mooie omgeving genieten.

4. Museumbezoek

De meeste musea in Nederland zijn goed toegankelijk voor mensen in een rolstoel of scootmobiel. Ook als je slecht ter been bent maar niet in een rolstoel zit, kan een museum nog een leuke dag uit zijn. Er zijn in de meeste musea namelijk veel bankjes beschikbaar waar je in iedere zaal kunt zitten om uit te rusten. Het is wel handig om van te voren op de website te kijken of om even te informeren in hoeverre het museum toegankelijk is voor mensen die slecht ter been zijn.

5. Workshop volgen

Als je een workshop volgt waarbij je lekker kunt zitten, heb je er helemaal geen last van dat je slecht ter been bent. Denk hierbij aan een workshop bloemschikken, tekenen, computeren, creatief schrijven of kleien. Er zijn eindeloos veel leuke workshops bij te wonen. En als je het jezelf nog makkelijker wilt maken, kun je ook een online workshop of cursus volgen.

6. Wellnessdag

Als laatste is een wellnessdag ook een heerlijk uitje als je slecht ter been bent. Je hoeft hier niet veel te lopen, vooral veel liggen, zitten, ontspannen en dobberen. Bovendien kom je er heerlijk ontspannen en opgefrist weer uit! Als je in een rolstoel zit is het wel verstandig om van te voren even bij een wellnesslocatie bij jou in de buurt te informeren of de ruimte daarmee toegankelijk is en of ze een lift hebben als het meerdere verdiepingen zijn. 

Lees meer:

Auteur: Quirine Brouwer