Draai voor klassieke weergave

7 tips om kosten te besparen bij een dagje weg

Vijftigplussers gaan graag een dagje uit. Wij deden onderzoek naar de belangrijkste ingrediënten voor een perfect dagje weg. Wat bleek? Vijftigplussers vinden het ‘t allerbelangrijkste dat een dagje weg niet te veel geld kost. Wij geven je zeven tips om kosten te besparen, maar wel alles uit je dagje weg te halen.

60% van de ondervraagden vindt ‘redelijke prijzen’ het belangrijkst voor een geslaagde dag. De grootste groep spendeert tussen de 26 en 50 euro tijdens een dagje uit. Dit budget is best een uitdaging, als je je bedenkt dat de entree van een pretpark vaak al meer dan 30 euro per persoon kost. Hier komen nog horecakosten, reiskosten en/of parkeergeld bij. Daarom 7 tips om de kosten te besparen:

1. Neem je eigen eten mee

De meeste extra kosten bij een dagje weg, zitten ‘m vaak in het kopen van eten en drinken. Pretparken en dierentuinen vragen vaak hoge prijzen bij hun eetgelegenheden. Een stuk voordeliger is het om zelf een lekkere lunch en wat te drinken mee te nemen. Als je hier wel op wilt besparen, want uit ons onderzoek blijkt dat slechts 24% van de vijftigplussers dit doet. De meeste vijftigplussers bezoeken juist graag een horecagelegenheid op locatie en 56% sluit een dagje uit zelfs af met een etentje. Wees gerust, want we hebben nog zes andere tips om geld te besparen.

2. Koop je ticket online

Een kaartje aan de kassa kopen is vaak duurder dan vooraf een ticket online bestellen. Dit scheelt al snel een paar euro op een kaartje. Nog een voordeel hieraan is dat je niet in de rij hoeft te staan. Hoe eerder je binnen bent, hoe meer waar je voor je geld hebt.

3. Houd spaaracties in de gaten

Supermarkten hebben regelmatig spaaracties, waarbij je spaart voor korting op leuke uitjes. Er zijn ook organisaties met vaste ledenkorting, zoals de ANWB. De Postcode Loterij geeft elk jaar een voordeelagenda uit, vol met kortingsbonnen voor uitjes. Om deze te ontvangen, is een lidmaatschap bij de Postcode Loterij nodig.

4. Neem een abonnement of museumkaart

Ga je regelmatig naar een museum of vaste locatie? Kijk dan of het voordeliger is om een abonnement te nemen. Bedenk je hoe vaak per maand je zou willen gaan en hoeveel dit op jaarbasis kost. Vergelijk dit daarna met de prijs van een jaarabonnement van je favoriete dierentuin of theater. Als je een liefhebber bent van musea, kan een museumkaart je een heleboel geld besparen én je de gelegenheid bieden om héél veel musea te bezoeken. Dit scheelt ook weer in je uitgaven op andere uitjes.

5. Bespaar op de parkeerkosten

Bij pretparken en dierentuinen betaal je vaak veel parkeergeld. Ga daarom zo min mogelijk met de auto. Grote kans dat je met het openbaar vervoer voordeliger uit bent. Met de treinpakkers van de NS krijg je korting op je treinreis en soms ook in combinatie met een uitje. Ga je toch met de auto? Kijk dan of er een mogelijkheid is om iets verder weg goedkoper te parkeren of ga met meerdere personen en deel de reis- en parkeerkosten.

6. Veilingsites voor korting op uitjes

Je kan je entreekaartje ook kopen op een veilingsite zoals Vakantieveilingen.nl of Ticketveiling.nl. Door slim en snel te bieden scoor je je kaartje een stuk voordeliger. Ook Groupon.nl is een handige site waar je entreekaartjes voor uitjes kan kopen met korting. Met Social Deal kun je daarna toch voordelig(er) uiteten gaan.

7. Gratis uitjes

Er zijn natuurlijk ook genoeg uitjes die helemaal geen geld kosten. Denk aan gratis musea, de uitmarkt, bijzondere tuinen en (kinder-)boerderijen. Maar ook een dagje naar het strand, naar de stad of picknicken in het bos zijn leuke uitjes die niks hoeven kosten.

Auteur: Tara Stokdijk