Ga naar de inhoud

Fabrikant van hondenmedicijn overtreedt mogelijk de regels

Update:
Hond met gewrichtspijn

De Europese Commissie start een onderzoek naar Zoetis, de grootste fabrikant van dierenmedicijnen ter wereld. Ze vermoedt dat het bedrijf de Europese concurrentieregels heeft overtreden. Het onderzoek focust op de verkoopstrategieën van Zoetis voor Librela, een artrosemiddel voor vooral oudere honden. Dit is het enige beschikbare middel van zijn soort in de EU.

Heeft Zoetis de concurrentie uitgeschakeld?

De commissie begon het onderzoek omdat Zoetis een concurrerend middel zou hebben geblokkeerd. Zo behielden ze hun monopolie op de Europese markt voor hondengeneesmiddelen tegen gewrichtspijn. Zoetis kocht dit alternatieve middel en stopte de ontwikkeling ervan. Ze weigerden het aan een concurrent te verkopen die het in de EU op de markt wilde brengen.

Mogelijke overtreding van de concurrentieregels

Deze acties van Zoetis roepen vragen op over de naleving van de Europese concurrentieregels. Deze regels zijn essentieel voor eerlijke concurrentie in de EU. Als Zoetis deze regels heeft overtreden door concurrentie te blokkeren, kan de commissie een grote boete opleggen. Deze boete kan oplopen tot 10 procent van Zoetis’ jaarlijkse wereldwijde omzet, wat een grote financiële impact zou hebben.

Betaalbare medicatie cruciaal voor welzijn honden

Dit onderzoek is belangrijk voor Zoetis, zijn concurrenten en hondeneigenaren met dieren die gewrichtspijn hebben. De beschikbaarheid van betaalbare medicatie is cruciaal voor het welzijn van deze dieren. Een markt gedomineerd door 1 bedrijf kan leiden tot hogere prijzen en minder keuze voor consumenten. Het belemmert ook innovatie, aangezien concurrentie nieuwe ontwikkelingen stimuleert.

Het onderzoek naar Zoetis is een belangrijke stap in de strijd voor eerlijke concurrentie in de dierenmedicatiemarkt binnen de EU. De uitkomsten kunnen grote gevolgen hebben voor hoe bedrijven opereren in deze sector en voor de beschikbaarheid van behandelingen voor huisdieren met gewrichtsaandoeningen.

De Europese Commissie moet nu bepalen of Zoetis de wet heeft overtreden en welke maatregelen nodig zijn voor een eerlijke markt. De veterinaire sector en anderen wachten gespannen op de uitkomst van dit onderzoek.

Bron: ND. Foto; Inhauscreative voor Canva

Meer over: