Ga naar de inhoud

Succesvolle artrosebehandeling bij honden blijkt ook voor mensen geschikt

Update:
Artrosebehandeling-voor-honden-geschikt-voor-mensen

Een nieuwe veelbelovende pijnbehandeling voor honden met artrose kan mogelijk in de toekomst ook mensen met dezelfde aandoening helpen. Dit blijkt uit een recent onderzoek dat is ontwikkeld met verschillende partners, waaronder het Universitair Medisch Centrum Utrecht en ReumaNederland.

Tijdens het onderzoek is bij de behandeling tegen pijn bij honden de ontstekingsremmende pijnstiller celecoxib (CXB) direct in het gewricht gespoten. Getest werd of langdurige pijnstilling het resultaat zou zijn. Bij honden met artrose bleef het grootste deel van de dieren inderdaad pijnvrij en liepen ze niet meer kreupel na de behandeling.

Artrose komt zeer veel voor bij mensen en gezelschapsdieren

Artrose is een veel voorkomende gewrichtsaandoening bij mensen en gezelschapsdieren zoals honden. Wereldwijd lijden miljoenen mensen dagelijks aan de gevolgen van gewrichtsslijtage. Het is een ziekte die gepaard gaat met langdurige ontstekingen en die het gehele gewricht en bijbehorende weefsels aantast. Hierdoor is het voor de patiënten moeilijker om dagelijkse activiteiten uit te voeren die voorheen zo vanzelfsprekend waren en daarvoor is dit onderzoek zo’n belangrijke mijlpaal.

Gewrichtspijn bij honden

Artrose bij honden wordt vaak aangeduid als osteoartritis en kan zich ontwikkelen als gevolg van een combinatie van genetische factoren, veroudering, overmatig gewrichtsgebruik en letsel. Net als bij mensen kan artrose bij honden leiden tot stijfheid, pijn en een verminderde mobiliteit. Honden met artrose kunnen moeite hebben met traplopen, springen, wandelen en zichzelf verzorgen. Andere symptomen zijn veranderingen in gedrag en temperament, zoals een verhoogde prikkelbaarheid, angst of agressie.

Hoewel de symptomen van artrose vergelijkbaar kunnen zijn bij honden en mensen, verschillen de behandelingen. Voor mensen zijn medicijnen en operaties soms de beste optie, terwijl voor honden andere behandelingen, zoals gewichtsbeheersing, oefeningen, fysiotherapie, supplementen en veranderingen in voeding, vaak effectief zijn. Tot nu! Uit dit onderzoek blijkt dat dezelfde methode geschikt is voor zowel honden als mensen.

Vervolgonderzoek ook voor behandeling voor mensen

De intentie van de onderzoekers is om in 2025 vervolgstudies bij mensen te doen. Mogelijk helpt deze nieuwe behandeling bij honden met artrose straks ook mensen met deze chronische ziekte.

Het is belangrijk om een dierenarts te raadplegen als je denkt dat je hond artrose heeft, zodat er een juiste diagnose en geschikte behandeling volgt. Eerder schreven wij al over Lamabloed, dé oplossing voor artrosepatiënten en over invloeden van het weer bij gewrichtspijn.

Bron: ReumaNederland

Meer over: