Ga naar de inhoud

Freek Vonk woedend en verdrietig over zijn ontdekte en gedode anaconda

Update:
slang

De gigantische anaconda die nationale dierenvriend Freek Vonk een paar maanden geleden ontdekte in het Braziliaanse Amazonegebied is dood. Dat meldt de bioloog op Instagram. Volgens Vonk is de slang doodgeschoten. “Ik ben zo verdrietig en tegelijkertijd ook zo woedend!”

Het bijna 7 meter lange reptiel dier was volgens Vonk ijzersterk. Het feit dat ze nog vele jaren voor nakomelingen kon zorgen, maakte zijn ontdekking betekenisvol voor de biodiversiteit in de jungle.

Lees verder onder video’s >>

 Zwemmen met anaconda ‘meest bijzonder moment van mijn leven’

Freek Vonk en zijn team noemen het doden van de anaconda slang ‘ziek’ en ‘intriest’. Als onderzoeker verbonden aan het Naturalis Biodiversity Center zwom hij met de gigantische slang. Dat maakte diepe indruk op hem. Deze ontmoeting beschrijft hij als één van de meest bijzondere momenten van zijn leven. 

Lees verder onder bericht >>>

Pleidooi voor harde aanpak 

De bioloog belooft de herinnering aan de de wurgslang levend te houden. Door zijn werk en passie voor de natuur blijft hij mensen inspireren en bewustmaken van het belang van natuurbehoud. Hij hoopt dat de daders worden gevonden en vervolgd. Er loopt al een politieonderzoek. Vonk pleit voor een harde aanpak tegen dit soort slachtingen die de natuur onnodig schaden.

Lees verder onder bericht >>>

Vonk blijft inspireren

Het tragische verlies van de Anaconda zegt alles over de kwetsbaarheid van de natuur. Het laat zien hoe menselijke acties directe en vaak vernietigende gevolgen kunnen hebben voor wilde dieren en ecosystemen. Vonk belooft, met zijn werk en passie voor de natuur, mensen te blijven inspireren en bewustmaken van het belang van natuurbehoud, daarmee hopend dat tragische verliezen in de toekomst voorkomen worden.

Wist je dit over anaconda’s?

Deze imposante reptielen, vooral bekend om hun verbazingwekkende omvang en kracht, vormen een intrigerend aspect van de Zuid-Amerikaanse regenwouden.

Anaconda’s, met de groene anaconda als symbool van grootsheid, zijn meesters zowel op het land als in het water. Ze manoeuvreren behendig door de kronkelende waterwegen van de Amazone en de Orinoco, waar ze jagen op een gevarieerd dieet van vogels, vissen, knaagdieren en zelfs grote prooien zoals herten en kaaimannen.

Wat hen echt uniek maakt, is hun vermogen om te gedijen in zowel droge als waterrijke omgevingen. Deze slangen zijn uitstekende zwemmers, waardoor ze prooien kunnen besluipen en vangen terwijl ze moeiteloos door rivieren en moerassen glijden.

Maar het zijn niet alleen de jachtvaardigheden van anaconda’s die indrukwekkend zijn. Ook hun voortplantingsgewoonten zijn opmerkelijk. In plaats van eieren te leggen, baren ze levende jongen, soms wel tot 40 of 50 per worp.

Helaas worden deze majestueuze reptielen bedreigd door menselijke activiteiten, zoals habitatvernietiging en illegale handel. Het behoud van hun natuurlijke leefgebieden is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat toekomstige generaties kunnen blijven genieten van de aanwezigheid van deze iconische slangen.

Bronnen: Omroepwest, NOS. Foto: ArtisticOperations van Pixabay voor Canva

Meer over: