Ga naar de inhoud

Beroemde katten: ken jij deze katten allemaal?

Update:
Beroemde katten

Hoeveel bekende katten kan jij opnoemen? Youtube of andere social media staan vol met kattenvideo’s. Mensen houden van katten, geen wonder dat er zoveel beroemde katten in films, series en boeken zijn te vinden. 

Wij hebben ze voor je opgezocht. Hoeveel beroemde katten ken jij?

We hebben de meest bekende katten op een rijtje gezet

Nederland heeft door de jaren heen enkele beroemde katten gehad die de harten van het publiek hebben veroverd. Deze katten hebben vaak sociale media veroverd en zijn uitgegroeid tot ware internet beroemdheden. Deze voorbeelden weerspiegelen de diversiteit van katten karakters in verschillende media, van kinderboeken tot televisieseries en strips. Komen ze je bekend voor? Hier zijn enkele voorbeelden uit binnen- en buiteland:

  • Poes Minoes (uit “Minoes” door Annie M.G. Schmidt): in het boek “Minoes” van Annie M.G. Schmidt verandert Minoes, een poes, in een vrouw. Het verhaal draait om haar avonturen en de relatie met de mensen in het stadje.
  • De Kat van Ome Willem (uit “De Film van Ome Willem”): dit was een populaire kindertelevisieserie in Nederland. Ome Willem had een kat als metgezel in de show.
  • Poes Piet (uit “Ja zuster, nee zuster”): “Ja zuster, nee zuster” is een populaire Nederlandse televisieserie uit de jaren 60. Poes Piet is een personage in deze serie en woont in het Rusthuis Klivia.
  • Schildpadkat (uit “De Schildpadkat” door Paul Biegel): in het boek “De Schildpadkat” van de Nederlandse auteur Paul Biegel, speelt de schildpadkat een belangrijke rol. Het is een magisch en avontuurlijk verhaal waarin de kat een intrigerende metgezel is.
  • Frummel: een zwart kitten dat de hoofdrol speelt in de kerstreclame van de Staatsloterij, waardoor hij een herkenbaar en geliefd personage werd.
  • Abatutu: een Nederlandse kat die bekendheid heeft vergaard door zijn verschijning in verschillende films. Abatutu’s charme en acteertalent hebben hem geliefd gemaakt bij het publiek. 

Een kat als filmster

De tekst gaat onder de video verder >>

  • Imperia: een lapjespoes die voorkomt in enkele werken van Louis Couperus, waardoor ze een literaire plaats heeft in de Nederlandse cultuur.
  • Knikkebeen: (Eng.: Crookshanks) De kat van Hermelien Griffel in de Harry Potter-boek- en filmreeks. Knikkebeen heeft een bijzonder uiterlijk en speelt een rol bij het ontrafelen van magische mysteries.
  • Mevrouw Norks: (Eng. Mrs. Norris) De kat van Argus Vilder in de Harry Potter-serie. Mevrouw Norks lijkt een oogje te houden op de leerlingen van Zweinstein en heeft een onheilspellende aanwezigheid.
  • Salem: de zwarte kat uit Chilling Adventures of Sabrina (te zien op Netflix). Hij voegt humor en magie toe aan de serie.
  • Loedertje: kat die voorkomt in de strips van Jan, Jans en de Kinderen.

Loedertje uit Jan Jans en de Kinderen

  • Pepijn de Kater: figuur uit de Fabeltjeskrant. Kwam voor in het jaar 1968.
  • Boterbloem : (Eng.: Buttercup) kat van Primrose Everdeen uit The Hunger Games (te zien op Netflix).
  • De katten uit de musical Cats: deze beroemde musical, gebaseerd op het werk van T.S. Eliot, heeft talloze kattenkarakters met unieke persoonlijkheden en muzikale nummers. De daarop gebaseerde film bracht deze kleurrijke personages naar het witte doek.
  • Felix the Cat (uit “Felix the Cat”): Felix the Cat is een van de oudste animatiekarakters, gemaakt in de jaren 1910. Hij is een zwarte kat met een grote glimlach en een avontuurlijke instelling.
  • Bagheera (uit “The Jungle Book”): geen huiskat maar wel een grote zwarte katachtige! Bagheera is een zwarte panter en een van de personages uit Rudyard Kipling’s “The Jungle Book”. Hij is verantwoordelijk voor de opvoeding van Mowgli.
  • Sylvester (uit “Looney Tunes”): Sylvester the Cat is een grijze tuxedo-kat uit de “Looney Tunes” en “Merrie Melodies” -tekenfilms van Warner Bros. Hij staat bekend om zijn pogingen om Tweety Bird te vangen.
  • Thomas O’Malley & Duchess (uit “The Aristocats”): Thomas O’Malley is een charmante zwerfkat, terwijl Duchess een elegante witte huiskat is. Beide personages spelen een belangrijke rol in de Disney-film “The Aristocats”. 

Bekende katten uit tekenfilms

De tekst gaat onder de video verder >>

  • Lucifer (uit “Assepoester”): Lucifer is de slechte kat in Disney’s “Assepoester”. Hij maakt deel uit van het complot van de boze stiefmoeder.
  • Cheshire Cat (uit “Alice’s Adventures in Wonderland”): de Cheshire Cat is een mysterieuze en glimlachende kat uit Lewis Carroll’s uit Alice in Wonderland!. Hij verdwijnt vaak en verschijnt op onverwachte momenten. 
  • Puss in Boots (uit “Shrek” en “Puss in Boots”) De gelaarsde kat: Puss in Boots, ook bekend als Antonio Banderas’ stem in de animatiefilms “Shrek” en “Puss in Boots”, is een charmante zwaardvechtende kat met grote ogen en een Spaans accent.
  • Sergeant Tibbs: dit is de kat uit 101 Dalmatiërs tekenfilm.
  • Garfield (uit “Garfield”): Garfield is een luie, lasagne liefhebbende oranje kat uit de stripreeks “Garfield”, gecreëerd door Jim Davis. Hij is ook verschenen in geanimeerde tv-series en films.
  • Figaro (uit “Pinokkio”): Figaro is de kleine kat die als huisdier van Geppetto en later van Minnie Mouse in Disney’s “Pinokkio” verschijnt.
  • Snowbell: een kat uit de film “Stuart Little”. Snowbell is de huiskat van de familie Little en speelt een rol in de avonturen van Stuart, de muis.
  • Si & Am (uit “Lady en de Vagebond”): Si en Am zijn de Siamese katten uit Disney’s “Lady en de Vagebond”. Ze zorgen voor de nodige chaos in het leven van Lady.
  • Lil Bub. Eén van de beroemdste katten ter wereld, Lil Bub, is overleden. Het Amerikaanse beestje had zo’n 2,5 miljoen volgers op Instagram en was vooral populair omdat haar tong door een aangeboren afwijking altijd uit haar bek hing.

Lil Bub (net als Grumpy Cat) bekende social media katten

  • Don Corleone’s kat: hoewel de naam onbekend is, heeft de kat van het personage Don Corleone uit “The Godfather” een iconische rol in de film. De kat is vaak te zien terwijl Don Corleone belangrijke beslissingen neemt.
  • Mr Jinx (uit “Meet the Parents”): Mr Jinx is de kat in de film “Meet the Parents”. Zijn komische timing en ongelukkige naam zorgen voor humoristische momenten.
  • Dasha (The Savitsky Cats): Dasha is de leider van The Savitsky Cats, een groep getrainde katten die verbazingwekkende kunsten vertonen. Ze hebben hun talenten laten zien op America’s Got Talent en zijn onderdeel van de Netflix-documentaire ‘Inside the Mind of Cats’.
  • Spot: de kat van Luitenant Data uit “Star Trek: The Next Generation”. Spot is bekend om zijn aanwezigheid op het ruimteschip Enterprise en de genegenheid van Data.
  • Hello Kitty: Hello Kitty, de schattige witte kat met een strikje, is een wereldwijd fenomeen dat de harten van mensen van alle leeftijden heeft veroverd. Ze is een icoon in de wereld van merchandising en popcultuur.
  • Tom (van “Tom & Jerry”): Tom is de kat in de eeuwige strijd met de muis Jerry in de klassieke animatieserie “Tom & Jerry”. Zijn constante pogingen om Jerry te vangen leveren tijdloos vermaak op.
  • Azrael (uit “de Smurfen”): Azrael is de slechte kat van de boosaardige tovenaar Gargamel in de “Smurfen”-tekenfilmserie.

Whiskas katten, bekende commercial sterren

Deze zeer gewilde kattensoort schittert al jaren in vele Whiskas reclames.

De tekst gaat onder de video verder >>

Zorgen om Scottish Fold katten door rol in film Argylle

Al eerder schreven wij over de toegenomen interesse in de Scottish Fold katten en Marktplaats die onder vuur lag. Deze kattensoort is de laatste tijd erg in trek én in de media!

Bekijk de trailer van de film hieronder >>

Katten zijn meer dan een metgezel

Terwijl we de lijst van beroemde katten doornemen, beseffen we dat deze pluizige wezens niet alleen onze favoriete metgezellen zijn in het echte leven, maar ook essentiële elementen van de verhalen die ons blijven boeien. Ze hebben een speciale plaats ingenomen in ons collectieve geheugen en blijven een bron van vreugde en verwondering voor mensen van alle leeftijden.

Laat ons blijven genieten van de veelzijdigheid en charme van deze beroemde katten, wetende dat ze niet alleen op het scherm en op papier leven, maar ook in ons dagelijks leven als geliefde metgezellen, vrienden en inspiratiebronnen. De wereld van de katten is er een van speelsheid, mysterie en warmte, en we kunnen alleen maar dankbaar zijn voor de vele manieren waarop ze ons leven verrijken. Mis jij een kat in deze lijst? Laat het ons weten.

Meer over: