Ga naar de inhoud

Meldpunt 144 ‘Red een Dier’: record aantal meldingen van dierenleed in 2023

Update:
144 red een dier

Er is een verontrustende toename van meldingen van dierenmishandeling en verwaarlozing. Dit benadrukt de politie die de noodzaak ziet om de capaciteiten van het meldpunt 144 ‘red een dier’ uit te breiden.

Het aantal meldingen waar de teller op uit gaat komen dit jaar uit gaat komen wordt geschat op 150.000. Dat is een alarmerend hoog aantal. Wat kan jij doen? Lees verder. 

Politie wil versterking bij meldpunt 144 ‘Red een Dier’

Het meldpunt 144 ‘Red een Dier’ speelt een belangrijke rol bij het beoordelen van meldingen en het bepalen of de veiligheidsdiensten of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit moeten ingrijpen. Daarvoor is uitbreiding uitbreiding noodzakelijk. De politie geeft aan dat de huidige capaciteit op zijn maximum zit.

Dierenpolitie kan drukte nog amper aan

Het meldpunt 144 ondervindt beperkingen vanwege de operationele uren, met een piek overdag. Het overschot aan meldingen tijdens de avonduren leidt vaak tot het bellen van noodnummers zoals 0900 of 112. De politie pleit daarom voor meer personeel met versterking van een team met specialisten.

De tekst gaat verder onder het Instagram-bericht >>

Per jaar zijn er nu slechts 300 agenten met een specialisme die zich buigen over ongeveer 50.000 gevallen. En die houden zich ook bezig met andere gebieden zoals witwassen, huiselijk geweld, zedendelicten en dierengevechten.

Waar komt die explosieve stijging vandaan?

Misschien komt de explosieve stijging door de coronapandemie. Tijdens de lockdowns vanwege COVID-19 kozen veel mensen ervoor om een huisdier te adopteren voor gezelschap. Maar sommigen deden dit zonder te begrijpen hoeveel zorg een huisdier nodig heeft. Dat kan leiden tot problemen, zoals verwaarlozing of per ongeluk verkeerde behandeling van de dieren.

Mensen die niet goed weten hoe ze voor hun huisdieren moeten zorgen, kunnen ze per ongeluk in gevaar brengen. Ook ervaren huisdieren zelf stress door veranderingen, bijvoorbeeld doordat hun baasjes weer naar hun werk gaan na al het thuiswerken tijdens de pandemie.

Het is goed om mensen aan te moedigen om huisdieren te adopteren, maar het is belangrijk om ook te leren hoe je goed voor ze moet zorgen. Door te leren over de juiste verzorging, training en hoe huisdieren zich gedragen, kunnen we helpen om problemen van verwaarlozing of verkeerde behandeling te verminderen.

Meldpunt 144 ook voor overleg bij vermoedens van dierenleed

144 beperkt zich niet tot noodgevallen, maar is ook bereikbaar voor vragen of consultaties over dierenleed. Het team is toegewijd aan het bieden van begeleiding en hulp. Als jij het vermoeden hebt dierenmishandelaars te kennen in jouw buurt aarzel dan niet en bel met het landelijk meldpunt 144.

Hoe kan ik helpen tegen dierenmishandeling?

Hoe kan ik helpen tegen dierenmishandeling? Voor het melden van dierennoodgevallen of het zoeken naar de dichtstbijzijnde dierenambulance neem je ook contact op met meldpunt 144. De medewerkers verwijzen je dan door naar de juiste hulpverleners. En als je door de drukte bij het meldpunt er niet doorheen komt, overweeg dan het gebruik van alternatieve noodnummers zoals 0900 of 112.

Bron: Dierenbescherming, EenVandaag.

Meer over: