Ga naar de inhoud

Hertenkampen blijven bestaan, ondanks houdverbod hobbydieren

Update:
Hertenkampen blijven behouden

Demissionair minister Piet Adema van Landbouw verzekert de voortzetting van hertenkampen, ondanks het onlangs opgelegde houdverbod op hobbydieren. In deze uitzondering zijn vooral dam- en edelherten meegenomen vanwege de lange traditie van hertenkampen in Nederland. Wat houdt de uitzondering nog meer in?

Het betekent ook dat de fokkerij met deze hertensoorten kan blijven bestaan. De minister maakt een uitzondering op het verbod om hobbydieren te houden, waardoor het fokken van dam- en edelherten nog steeds mogelijk blijft.

Educatieve waarde en dierenwelzijn

Adema benadrukt de belangrijke rol van hertenkampen in de Nederlandse geschiedenis en hun significante waarde voor veel burgers. Naast het feit dat deze kampen mensen in staat stellen om met diverse dieren te leren kennen, hebben ze ook duidelijke educatieve voordelen.

Welzijn van de dieren blijft wel voorop staan

Toch drukt de minister op het belang van strikte criteria voor hertenkampen en de noodzaak voor veehouders om voor het welzijn van de dieren te zorgen. Hiervoor zijn specifieke regels opgesteld. De herten hebben voldoende ruimte nodig en de omgeving moet overeenkomen met hun natuurlijk gedrag.

Reacties op het besluit

Onder de ondersteuners van de beslissing bevindt zich de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging. Deze partij ziet de hertenkampen als een essentieel onderdeel van het behoud van de hertenpopulatie en de bevordering van biodiversiteit. Ze beargumenteren ook dat het fokken van herten in gecontroleerde omgevingen zoals hertenkampen helpt om de druk op wilde populaties te verminderen.

De Dierenbescherming is het niet eens met de minister. Zij vinden het fokken van herten in hertenkampen onnodig en dat het welzijn van de dieren niet gegarandeerd wordt. Daarom hebben ze bezwaar gemaakt tegen de beslissing en pleiten zij voor het houden van herten in professionele commerciële fokkerijen alleen.

Huidige stand van hertenkampen

Er zijn ongeveer 300 hertenkampen in Nederland. Hier worden verschillende soorten herten gehouden, de meeste fokken dam- en edelherten. Naast de educatieve doeleinden worden de dieren in sommige hertenkampen ook gebruikt voor vleesconsumptie.

Het besluit van de minister betekent dat hertenkampen blijven bestaan en er mag nog worden gefokt met dam- en edelherten. Het welzijn van de dieren en het naleven van strikte criteria zijn hierbij van cruciaal belang.

Waarom worden herten soms afgeschoten

Bekijk de uitleg in deze video >>

Bron: AD, nu.nl

Meer over: