Ga naar de inhoud

Zeehondenpups in gevaar: 4 gebeten door loslopende honden op Haags strand

Update:
Zeehonden

Een zorgwekkende trend ontwikkelt zich langs de Haagse stranden. Loslopende honden hebben zeehondenpups aangevallen. 4 zeehondjes, waarvan sommige minder dan 3 weken oud waren, raakten ernstig gewond.

Door deze incidenten maakt de dierenambulance zich ernstig zorgen. Bekijk hier de uitzending van Hart van Nederland waarin dit probleem wordt besproken.

Tekst gaat onder de video verder >>

Incidenten verspreid over de kust

2 van de aangevallen pups werden gevonden op het strand van Kijkduin. Nog een zeehondje met een beet in zijn flipper lag op het Zuiderstrand in Scheveningen. Terwijl deze ernstigste gewonde pup, aangevallen door een golden retriever, werd gevonden op het Zwarte Pad in Scheveningen. “In de afgelopen dagen zijn er 4 pups gebeten, maar het gebeurt veel vaker. We halen aan de lopende band gewonde zeehondjes van het strand af”, beklaagde John Buijs van de dierenambulance zich.

Advies voor strandbezoekers

Iedereen die van plan is om het strand te bezoeken, zou extra voorzichtig moeten zijn. Vooral als ze met hun hond willen wandelen. John Buijs drong er bij mensen op aan om hun hond aangelijnd te houden als ze een zeehond opmerken en het strand te scannen voorafgaand aan hun wandeling. Hij voegde eraan toe: “De pups zijn vaak moe en liggen uit te rusten. Mensen en honden leveren hen veel stress op. Jaag het dier dus ook niet terug de zee in.”

Respecteer de natuur

Naast de waarschuwing over loslopende honden, benadrukt Buijs ook hoe belangrijk het is om respect te tonen voor de zeehonden en hun leefomgeving. “Het maken van selfies met zeehonden is ronduit ongepast”, stelt hij, en suggereert dat mensen minimaal 30 meter afstand moeten houden voor een foto. Nog belangrijker, hij herinnert iedereen eraan dat het verstoren van de rustplaatsen van deze zeehondjes, vooral die van de zeer jonge pups, leidt tot ernstige stress en kans geeft op verwondingen.

Bron: Omroepwest. Foto: Talpa.

Meer over: