Ga naar de inhoud

Geboorte jonge kiwi’s in het wild geeft hoop

Update:
Kiwi

Er zijn 2 kiwi’s geboren in Wellington, de hoofdstad van Nieuw-Zeeland. Een primeur die een zeldzaam glimpje hoop biedt voor het voortbestaan van de kiwi’s. Dit is het eerste geregistreerde geval in de geschiedenis van de stad.

Nu dacht je misschien in eerste instantie dat het om zo’n groene vrucht met een harig bruine jasje ging. Maar nee hoor, het gaat om een met uitsterven bedreigde loopvogel. De vondst van de jonge dieren is een blijde gebeurtenis die de nationale dierenbeschermingsinspanningen nieuw leven inblaast.

Het Capital Kiwi Project

Sinds 2016 is er een intensief beschermingsprogramma opgezet, bekend als het Capital Kiwi Project, met het doel deze nationale loopvogel terug te brengen naar de stad. Het project zet zich in voor het herstel van de kiwi-populatie door hun natuurlijke leefomgeving te beschermen, roofdieren te bestrijden en bewustzijn te creëren over hun precaire situatie.

Bekijk hier de video van een jong exemplaar dat 5 jaar geleden in Nederland werd geboren. Tekst gaat onder de video verder. >>

De ontdekking

De vreugdevolle ontdekking van het met veren beklede nest, verborgen achter een gordijn van dode takken in een onopvallende heg, werd gevierd als een overwinning op de vele uitdagingen die deze unieke vogelsoort te verduren heeft gehad. Kiwi’s leven meestal op de grond, gebruikmakend van hun uitzonderlijke reukvermogen om voedsel te vinden.

Met hun snorharen als een muis en dinosaurusachtige poten, zijn deze nachtdieren een prikkelende paradox van oude overlevingsstrategieën en moderne uitdagingen. Ze zijn volledig aangepast aan het leven op de grond, maar dit maakt hen ook extra kwetsbaar voor roofdieren.

Uitdagingen en beschermingsinspanningen

Voor de koloniale tijd waren er naar schatting ongeveer 12 miljoen kiwi’s in Nieuw-Zeeland. Het aantal is echter drastisch afgenomen door de inmenging van honden, katten, ratten en hermelijnen, die allemaal roofdieren zijn voor de kiwi. Er wordt geschat dat er nu ongeveer 70.000 kiwi’s zijn, maar de populatie daalt elk jaar met 2 procent. Bovendien haalt een ontstellende 95 procent (!) van de in het wild geboren kiwi’s hun eerste levensjaar niet.

Ter bescherming van deze kwetsbare soort worden er 5.000 vallen geplaatst in en rond de Makara-regio, een cruciaal leefgebied voor kiwi’s. Deze samenwerking tussen natuurbehoudorganisaties, lokale bewoners en scholieren helpt ervoor te zorgen dat de omgeving vrij blijft van gevaarlijke roofdieren.

De toekomst van de Kiwi

In totaal zijn er 63 kiwi’s uitgezet in Makara, in de hoop dat deze stappen leiden tot een toename van de kiwi-populatie. De herintroductie van deze nachtelijke loopvogels, samen met voortdurende natuurbeschermingsinitiatieven, zou de kiwi in de toekomst weer een vertrouwde aanwezigheid in de stad kunnen maken.

De geboorte van deze 2 jonge kiwi’s betekent meer dan alleen hun eigen overleven. Het is een teken van hoop en vernieuwing voor een soort die tegen de verwachtingen in heeft gevochten. Door middel van inspanningen zoals het Capital Kiwi Project, hoopt Nieuw-Zeeland de kiwi terug te brengen van de rand van uitsterven. Zodoende floreert dit nationale icoon straks opnieuw in de stedelijke bossen.

Bron: NRC. Foto: Lupa Creative

Meer over: