Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Magnetron schoonmaken: stappenplan en tips

Is het tijd om je magnetron eens grondig schoon te maken? Ongemerkt kan daar namelijk best wat vet en andere viezigheid opgehoopt raken. We leggen uit hoe je dit klusje snel en makkelijk klaart.

Het is belangrijk om je magnetron regelmatig goed schoon te maken. Niet alleen omdat dat hygiënisch is, je maakt er immers je eten in klaar, maar ook omdat je magnetron dan langer meegaat. Het is aan te raden om hem in ieder geval iedere maand aan een poetsbeurt te onderwerpen.

Hoe je dat het beste doet, leggen we je graag uit.

Benodigheden:

  • Magnetronbestendige kom
  • Citroen
  • Schoonmaakazijn
  • Schoonmaaksoda
  • Microvezeldoek
  • Droge doek
  • Ovenwanten

Stap 1: het vuil losweken

Het kan best dat er spetters of voedselresten binnen in de magnetron aangekoekt zitten. In plaats van heel hard te gaan schrobben, kun je dit vuil eerst proberen los te weken. Dit doe je door een magnetronbestendige kom te vullen met water, een paar scheuten schoonmaakazijn en citroensap. Verwarm de kom vervolgens 5 tot 10 minuten op maximaal vermogen en laat het hierna nog een paar minuten staan. De stoom van het water zal vervolgens het vuil losweken. Wees wel voorzichtig met het verwijderen van de kom met water, want die is heet! Gebruik daarom ovenwanten. Is nog niet alles losgeweekt? Dan kun je ook een speciale vetspray voor magnetrons en ovens gebruiken om de oven hiermee in te sprayen.

Stap 2: aan de slag met een sopje

Haal nu de stekker van de magnetron uit het stopcontact en haal alle losse onderdelen eruit, zoals de draaiplaat en draaiwiel. Maak vervolgens een sopje van warm water en een eetlepel schoonmaaksoda en maak hiermee de binnenkant van de magnetron schoon. Je kunt dit doen met een microvezeldoek. Zorg er wel voor dat je deze tussendoor regelmatig afspoelt, zodat je het vuil uit de magnetron echt goed weghaalt.

Je kunt de losse onderdelen ook met het sopje afdoen, of je kunt deze in de gootsteen afwassen of in de vaatwasser plaatsen. Neem na het soppen alles nog eens af met een schone, droge doek en zorg dat alle onderdelen in de magnetron goed droog zijn.

Stap 3: maak de buitenkant schoon

Vergeet ook zeker de buitenkant van de magnetron niet. Vaak verzamelt er flink wat stof in de ventilatieopeningen en ook in de randen van het deurtje kan vuil vast komen te zitten. Ook dit kun je afdoen met het sopje dat je eerder hebt gemaakt. Is je magnetron wit en is deze na verloop van tijd aan de buitenkant verkleurd? Dit is bij witgoed vaak lastig te voorkomen, dit verkleurt door zonlicht. Wat dan kan helpen is om de magnetron aan de buitenkant in te smeren met citroensap en dit minimaal een uur in te laten trekken. Maak dit vervolgens weer schoon met een sopje van water en schoonmaakazijn. Citroen heeft een blekende werking, dus dit kan de kleur van de magnetron weer opfrissen.

Lees ook:

Auteur: Quirine Brouwer