Ga naar de inhoud

Ontdek 15 praktische toepassingen van citroen

Update:
Citroenen in het huishouden: 10 tips

Citroenen zijn niet alleen verfrissend, gezond en smaakvol in gerechten en drankjes. Ze zijn ook buitengewoon veelzijdig als het gaat om huishoudelijke toepassingen én persoonlijke verzorging. Ontdek deze 15 tips!

In dit artikel ontdek je enkele handige tips en trucs om optimaal gebruik te maken van citroenen in je dagelijks leven. Of het nu gaat om schoonmaken, verzorgen of opfrissen, citroenen zijn je beste vriend!

15 tips wat je kunt doen met citroen

1. Magnetron reinigen

Heeft je magnetron last van ingebrande vlekken en nare geurtjes? Snijd een citroen in plakjes en doe ze in een kom met water. Plaats de kom in de magnetron en verwarm deze gedurende 5 minuten. De stoom van het citroenwater zal vuil en geur losmaken, zodat je de magnetron daarna gemakkelijk kunt schoonvegen.

2. Natuurlijke luchtverfrisser

Maak je eigen natuurlijke luchtverfrisser door citroenschillen en een paar kruidnagels in een pan met water te koken. Laat het mengsel zachtjes pruttelen op het fornuis en geniet van de verfrissende geur die zich door je huis verspreidt. Tijdens het koken kun je vieze geuren (denk aan bloemkool) tegengaan, door wat citroen toe te voegen aan je kookwater.

3. Roest verwijderen

Citroensap is een geweldige natuurlijke roestverwijderaar. Knijp wat citroensap op het roestige oppervlak, laat het een paar uur inwerken en schrob vervolgens met een borstel. Herhaal indien nodig tot de roest verdwenen is.

4. Je haar een tintje lichter

Wil je je haar op een natuurlijke manier een tintje lichter maken? Breng wat citroensap aan op je haar voordat je de zon in gaat. Het citroensap heeft een blekend effect en kan je lokken geleidelijk aan oplichten. Let op: doe dit niet te vaak, het kan je haar ook beschadigen.

5. Anti-muggenmiddel

Citroenen helpen om muggen op afstand te houden. Snijd een citroen doormidden en steek er enkele kruidnagels in. Plaats de citroenen op een schaal en zet ze op je terras of in de buurt van open ramen om muggen af te weren.

6. Tandsteen verwijderen

Heb je last van tandsteen of verkleuringen op je tanden? Meng wat citroensap met wat zuiveringszout om een pasta te maken. Poets voorzichtig je tanden met deze pasta om tandsteen en vlekken te verminderen. Spoel daarna grondig je mond.

7. Natuurlijke ontvetter

Citroensap is een krachtige ontvetter. Gebruik het om vetvlekken van potten, pannen en keukenoppervlakken te verwijderen. Het laat ook een verfrissende geur achter.

We hebben nog meer tips om aangekoekte pannen schoon te krijgen.

Gele toiletbril? Zo maak je hem schoon

Een gele toiletbril ziet er vies uit en is niet bepaald hygiënisch. Gelukkig zijn er verschillende manieren om zo’n toiletbril schoon te maken en weer te laten glanzen als nieuw. Heb jij ook last van gele aanslag op je wc-bril?

Ontdek wat citroen kan doen voor een gele toiletbril.

8. Reiniging van koper en messing

Maak je koperen en bronzen voorwerpen glanzend schoon met een mengsel van citroensap en zout. Wrijf het mengsel over het oppervlak, spoel het af en polijst het op met een zachte microvezeldoek.

9. Natuurlijke handontsmetter

Citroensap is van nature antibacterieel en werkt daarom ook goed als een effectieve handontsmetter. Het verwijdert onaangename geuren en laat je handen fris ruiken. Gebruik daarna wel een beetje handcrème om schraalheid tegen te gaan.

10. Geurverwijderaar voor de koelkast

Plaats een kommetje met vers citroensap in de koelkast om ongewenste geurtjes te absorberen en je koelkast fris te houden.

11. Citroen als conserveermiddel

Dé truc tegen verkleuring van groente en fruit? Gewoon een beetje citroensap erover sprenkelen. En om slappe sla terug tot leven te wekken, laat je hem gewoon een uurtje weken in een kom met water en citroensap.

12. Vlekkenverwijderaar

Vlekken op je tafelkleed (of je eigen kleding)? Citroen is een echte vlekkenkampioen! Meng wat citroensap met zout en wrijf het over de vlek. Ook je snijplank kun je reinigen met citroen.

13. Glansmiddel

Maak je kraan glanzend schoon door er een halve citroen over te wrijven. Nog even met een droog doekje erover en klaar!

14. Antiplak

Ga kleverige rijst of pasta tegen door een paar druppeltjes citroensap toe te voegen aan het kookwater.

15. Metabolisme stimuleren

Citroen pept je metabolisme enorm op en helpt je lichaam om vet te verbranden. Start daarom je dag iedere ochtend met een glas warm citroenwater.

Meer over: