Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Onhygiënisch wc-gedrag; dit moet je erover weten

Het zal je verbazen, maar veel mensen zijn eigenlijk best viespeuken. Zonder je smetvrees aan te willen praten: sommige verschonen hun beddengoed eens in de twee maanden, maken de badkamer maximaal twee keer per jaar grondig schoon en vijftig procent van de Nederlanders wast z’n handen niet als ‘ie naar het toilet is geweest. Gruwelijk! Deze 7 vieze toilet-gewoontes moet je meteen afleren.

Tekst gaat verder onder de advertentie

In het kader van Global Handwashing Day deed onderzoeksbureau Gallup een grote enquête naar alledaagse hygiëne. Uit dat onderzoek kwamen wij - als Nederlanders - als slechtste uit de bus. Slechts de helft van alle Nederlanders wast z’n handen als ‘ie naar de wc is geweest.

Niet alleen een vies idee, maar ook onverstandig: door ongewassen handen na toiletbezoek kun je jezelf en je huisgenoten besmetten met het noro-virus of met E. Coli-bacteriën, en daar kun je knap ziek van worden. Goed om te weten: Bosnië kwam uit het onderzoek als schoonste land, want daar komt maar vier procent van de mensen met vieze handen de wc weer uit.

Hygiëne voor de toilet

Tijd voor een opfrisser van je goede opvoeding: herken jij deze 7 vieze toilet-gewoontes, of doe jij dit nooit?

1. Snel-snel je handen wassen

We beginnen met de belangrijkste: was je handen. Door de corona-maatregelen is er extra aandacht voor het goed wassen van de handen. Niet alleen na toiletbezoek, maar ook als je boodschappen hebt gedaan of als je hebt geniest of gehoest. Goed handen wassen is niet je handen even nat maken onder de kraan en dan weer afdrogen, maar minimaal drie minuten wassen met water en zeep. Neem dan ook je polsen en de rug van je handen mee, en sop goed tussen je vingers. Afspoelen en afdrogen, en dan kun je er weer tegenaan.

2. Verkeerd afvegen

Vooral vrouwen komen in de problemen als ze verkeerd afvegen na poepen of plassen. Nooit van achteren naar voor, maar altijd van voor naar achteren. De reden: die E. Colibacterie komt uit de ontlasting bij de plasbuis, en omdat vrouwen maar een korte plasbuis hebben, kan die bacterie makkelijk een blaasontsteking veroorzaken.

3. Staand plassen

Een voorrecht voor mannen, en vrouwen zijn er waarschijnlijk stiekem jaloers op: staand plassen. In een openbaar toilet heel goed voorstelbaar, zeker als er urinoirs zijn, maar thuis of op bezoek kunnen mannen beter gaan zitten, ook voor een plas. Bij het staand plassen spetteren piepkleine druppels urine meters van de pot af. Niet alleen op de vloer (bah), maar ook op je eigen broek, schoenen en handen. Sorry heren, ga maar even zitten!

4. Vies handdoekje

Als je toch op de wc zit, kijk even om je heen. Die handdoek naast het fonteintje, hoe lang hangt dat er al? Gooi dat regelmatig in de was, want het is natuurlijk een broeinest voor allemaal bacteriën en narigheid. Ben je in een openbare gelegenheid, dan is het beter om zo’n handdoekje te mijden en je handen droog te vegen aan je spijkerbroek of droog te wapperen in de lucht.

Assortiment gastendoekjes voor de toilet

5. Doortrekken met de klep open

Bij het doortrekken verdwijnt wat je boodschap het riool in, maar je verspreidt ook een fijne nevel van waterdruppeltjes, met daarin wat viezigheid, door de hele wc-ruimte of badkamer. Heb je een toilet in je badkamer en trek je altijd door met de klep open, dan is de kans groot dat er urinedeeltjes en poepbacteriën op de handdoeken en de tandenborstels zijn gespetterd. Heel vies, dus doe die klep dicht als je doortrekt.

6. Te snel weer vertrekken

Vooral als je niet op je eigen wc bent, vertrek je er het liefst zo snel mogelijk weer. Neem toch een paar seconden extra om goed uit te plassen. Dat is vooral voor mannen belangrijk, het voorkomt zo’n natte stip in je onderbroek. Check dan ook even of je de wc netjes achterlaat: is de pot schoon, ligt er niks op de vloer en is de wc-rol nog vol?

7. Mobiel mee naar de wc

Dat doet bijna iedereen, vooral thuis: tijdens het toiletbezoek even een berichtje sturen of een spelletje op de mobiele telefoon spelen. En dan kun je nog zo netjes je handen wassen en de wc netjes achterlaten, met je vieze handen heb je toch je telefoon aangeraakt. En die gebruik je verder de hele dag. Maak je telefoon af en toe goed schoon en weersta de verleiding om op de wc op je telefoon te kijken.

Lees ook:
- En als je de wc niet eens haalt? Dit wil je weten over ongewenst urineverlies.
- Krijg je schoonmaakkriebels van dit artikel? 8 geniale schoonmaaktips voor de badkamer, je kunt meteen aan de slag!

Bron: Statista
Auteur: Sabina Posthumus