Ga naar de inhoud

Dit moet je doen tegen ongewenst urineverlies

Update:

Ruim anderhalf miljoen Nederlanders heeft last van incontinentie. Dat zijn niet alleen zwangere vrouwen, maar ook doodgewone mannen en vrouwen die tot hun schrik soms wat urine verliezen. Hoe kan dat? En wat kun je doen om onverwachte nattigheid in je ondergoed te voorkomen?

Heb je na een harde nies of hoestbui wel eens ‘oei’ gedacht? Even gesprongen op de trampoline van de kinderen en dan een sprintje getrokken naar de wc? Of bij een flinke inspanning, zoals het tillen van zware boodschappentassen of een zware sportoefening, gemerkt dat je wat urine verliest? Gênant, maar niet meer dan dat, want veel mensen boven de 40 jaar hebben af en toe of regelmatig last van ongewenst urineverlies. Gelukkig kun je er genoeg tegen doen.

Zwangerschap en de overgang

Veel vrouwen maken tijdens of na een zwangerschap kennis met ongewenst urineverlies. De bekkenbodemspieren verslappen en hun blaas wordt in elkaar gedrukt door de groeiende buik. Ook na de bevalling kunnen spieren een tijdje slapper zijn. Maar dat gaat vanzelf weer over, niks om je zorgen over te maken. Slappe bekkenbodemspieren zijn meestal de oorzaak van urineverlies. Dat geldt ook voor vrouwen in de overgang. Doordat het lichaam minder oestrogeen produceert, verzwakken de bekkenbodemspieren en de schedewand.

Ook mannen

Er wordt weinig over gepraat, maar ook mannen kunnen last hebben van incontinentie. 1 op de 4 mannen boven de 40 jaar heeft er mee te maken. De oorzaak kan een vergrote prostaat zijn. In de loop van de jaren blijft een prostaat doorgroeien, dat is een normaal verschijnsel. Daardoor kun je niet meer goed uitplassen en blijf je na een toiletbezoek nog lang nadruppelen. Neem de tijd op de wc en plas zo goed mogelijk uit. Maak je je zorgen over de vergrote prostaat? Ga dan voor een controle langs de huisarts om uit te sluiten dat er meer aan de hand is.

Overgewicht speelt een grote rol bij urineverlies

Wist je dat overgewicht vaak een grote boosdoener is bij incontinentie. Overtollig buikvet legt extra druk op de blaas, wat leidt tot verzwakte of slecht functionerende bekkenbodemspieren. Na verloop van tijd kan dit onvrijwillig urineverlies veroorzaken. Als je echter besluit om af te vallen, kun je merken dat jouw incontinentiesymptomen aanzienlijk verbeteren of zelfs verdwijnen na 3 tot 6 maanden. Met langdurig gewichtsverlies en het handhaven van een gezond gewicht, is het mogelijk om de symptomen volledig te elimineren na meer dan 18 maanden.

10 tips om urineverlies te voorkomen

Incontinentie kan een bron van schaamte zijn, evenals fysieke en emotionele nood. Het goede nieuws is dat het met de juiste aanpak mogelijk is om de ernst van incontinentie te verminderen en de controle over je blaas te nemen. Om urineverlies te voorkomen, is het belangrijk om de onderliggende oorzaak te achterhalen. Wij geven 10 tips om urineverlies te verminderen of te voorkomen:

  1. Doe aan blaastraining. Dit omvat het beheersen van je blaas en het verminderen van de drang om vaker te plassen. Je kunt dit doen door regelmatig kleine hoeveelheden water te drinken en dranken te vermijden die cafeïne en alcohol bevatten.   
  2. Ga regelmatig naar het toilet. Een volle blaas kan leiden tot ongewenst urineverlies, dus het is belangrijk om voldoende te plassen.  
  3. Probeer krachttraining. Door het versterken van de bekkenbodemspieren, kan urineverlies tegengegaan worden. Regelmatige lichaamsbeweging helpt ook om de bekkenbodemspieren te versterken.   
  4. Beperk het gebruik van diuretica (plaspillen). Omdat diuretica de blaas kunnen irriteren, kunnen ze urineverlies verergeren. Diuretica werken vochtafdrijvend.   
  5. Zorg voor een kalme, ontspannen omgeving. Stress kan leiden tot urineverlies, dus het is belangrijk om een rustige omgeving te creëren.  
  6. Medicijnen tegen incontinentie. Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar die urineverlies kunnen verminderen of voorkomen.  
  7. Drink voldoende. Het is ook belangrijk om je blaas gezond te houden. Dit betekent het drinken van voldoende water.  
  8. Vermijd voedingsmiddelen die irriterend zijn zoals: citrusvruchten, tomaat en gekruid eten. Ook dranken met cafeïne, theïne, koolzuur en alcohol kunt u beter laten staan. Dit soort voeding kan ervoor zorgen dat je meer drang krijgt om naar het toilet te moeten.  
  9. Eet de juiste voeding: Broccoli, champignons, koolsoorten en soja(saus). Deze kunnen het incontinentieprobleem verminderen met 40 procent. Het toevoegen van sojasaus is gunstig om de PSA waardes (Prostaat Specifiek Antigeen: een eiwit specifiek voor prostaatcellen) laag te houden. Champignons kunnen ondersteuning bieden om problemen te voorkomen, het bevat een hoog selenium gehalte wat gunstig is voor de prostaat.  
  10. Om ‘s nachts geen of minder last te ervaren van incontinentie is het raadzaam om 2 uur voor het slapen niet meer te drinken.

Train die spieren!

Die bekkenbodemspieren spelen een grote rol bij het controleren van de urine, zowel bij mannen als bij vrouwen. Geef die spieren regelmatig een flinke workout, dan kan ongewenst urineverlies worden voorkomen. Maar hoe train je deze spieren? Met zogenaamde kegeloefeningen, waarbij je de bekkenbodemspieren een paar seconden aanspant en dan weer ontspant. Doe die oefeningen elke dag, dan merk je snel effect. Het mooie is: het valt niemand op dat je je bekkenbodemspieren traint, dus je kunt de oefeningen doen wanneer je maar wilt. Je kunt de bekkenbodemspieren ook trainen door tijdens het plassen te stoppen, weer verder te plassen, weer te stoppen. Plassen in morse-code, daar kun je het mee vergelijken.

Extra veiligheid: incontinentie-materiaal

Hoe vaak je ook hoort en leest dat je je voor urineverlies niet hoeft te generen, blijft het een ongemakkelijke situatie. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan kun je kiezen voor incontinentie-materiaal. Hoeft niemand te weten, want het zijn allang niet meer die krakende dikke luiers waar onze ouders en grootouders mee rondliepen. Het zijn kleine, discrete verbandjes die er ook voor zorgen dat je niet naar urine ruikt. Verlies je meer urine dan een paar druppels, dan kun je kiezen voor speciale onderbroeken die eruit zien als gewoon ondergoed. Gewoon bij de drogist te koop, niks om je voor te schamen!

Overleg met een arts

Ten slotte is het belangrijk om open te zijn met je (huis)arts en eventuele veranderingen in levensstijl te bespreken die nuttig kunnen zijn. Dit kan inhouden dat je wijzigingen aanbrengt in jouw dieet, meer traint of medicijnen gebruikt. Indien nodig zal je arts je doorverwijzen naar een specialist.

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: