Ga naar de inhoud

Winterzwemmen: 7 tips om het veilig te doen

Update:
winterzwemmen

Er is geen andere training die zoveel gunstige effecten op de gezondheid heeft als een korte duik in ijzig water. Het is een impuls voor je immuunsysteem, een krachtige stimulans voor je bloedsomloop en stofwisseling, en een oppepper voor je hormoonbalans. Ontdek hier de voordelen van winterzwemmen.

Alles wat je nodig hebt, is een vleugje discipline en de bereidheid om in actie te komen om jezelf te trakteren op dit helende bad in ijskoud water. Maar doe het wel op een goede manier.

De voordelen van winterzwemmen en wakzwemmen

Hoewel het niet als muziek in de oren klinkt, is het een enorme aanrader om een korte duik te nemen in ijskoud water. Waarom? Een kort moment van onderdompeling in ijskoud water is een krachtige stimulans voor je lichaam en geest. Het prikkelt je zenuwstelsel en activeert je immuunsysteem, waardoor het beter in staat is om infecties te bestrijden.

Bovendien zorgt het voor een intense verbetering van je bloedsomloop. Je hartslag versnelt, wat de doorbloeding bevordert en helpt bij het transporteren van voedingsstoffen door je lichaam. Daarnaast spoort deze uitdaging je lichaam aan om meer warmte te produceren, wat leidt tot een verhoogd metabolisme en zelfs het verbranden van extra calorieën.

De hormonale reactie op de kou verbetert je humeur en vermindert stress, waardoor je je na deze verfrissende duik energieker en alerter voelt. En dit was nog niet alles: Regelmatig winter- of wakzwemmen kan je energieniveaus verhogen en je lichaam helpen om beter om te gaan met stressoren. Het verbetert je algehele uithoudingsvermogen.

Gelukshormonen komen vrij

Vergeet de risico’s niet

Hoewel je waarschijnlijk door deze hele waslijst aan voordelen het liefst gelijk naar het koude water rent, moeten we je ook wijzen op de risico’s. We horen je denken: waar is nou toch dat addertje onder het gras? Of in dit geval, ijswak? Komt ie. Blootstelling aan extreme kou kan een schok-reactie veroorzaken, wat kan leiden tot hyperventilatie of zelfs onderkoeling als het niet op de juiste manier wordt aangepakt.

Mensen met bepaalde gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten of ademhalingsproblemen, lopen mogelijk een verhoogd risico en moeten voorzichtig zijn. Daarnaast kan onervarenheid in het omgaan met koud water leiden tot paniekreacties, die op hun beurt de veiligheid in gevaar kunnen brengen. Het is essentieel om het voorzichtig en geleidelijk op te bouwen, om de risico’s tot een minimum te beperken bij het betreden van ijzige wateren.

Vergeet de kritiek op de Wim Hof-methode niet. Die was er ook niet voor niets.

Winterzwemmen: 7 tips om het veilig te doen

Een duik in ijskoud water vergt voorbereiding en een zorgvuldige aanpak om het op een veilige en effectieve manier te doen. Hier zijn een paar stappen die je kunt volgen:

1. Bouw langzaam op

Begin met kortere blootstellingen aan koud water en verleng deze geleidelijk naarmate je lichaam eraan gewend raakt. Begin bijvoorbeeld met een snelle onderdompeling of douchebeurt van enkele seconden.

2. Ademhalingstechnieken

Voordat je het water ingaat, focus op rustige en diepe ademhaling om jezelf te kalmeren. Tijdens de blootstelling aan koud water kan gecontroleerd ademen helpen om je lichaam te laten wennen.

3. Kies het juiste moment

Vermijd extremen, zoals direct na een zware maaltijd of wanneer je uitgeput bent. Kies een rustig moment waarop je ontspannen bent en jezelf goed voelt.

4. Bescherm je lichaam

Draag indien mogelijk beschermende kleding zoals een wetsuit om je lichaam te isoleren tegen de extreme temperaturen.

5. Rustig in het water

Ga langzaam het water in om je lichaam te laten wennen. Vergeet niet rustig te bewegen en jezelf niet te overhaasten.

6. Wees alert op je lichaam

Luister altijd naar je lichaam. Als je je ongemakkelijk voelt, duizelig wordt of begint te rillen, verlaat dan onmiddellijk het water en warm jezelf op.

7. Warm na afloop op

Nadat je uit het koude water bent gekomen, kleed je je snel aan en warm jezelf op met behulp van warme kleding en dranken.

Er zijn verschillende officiële sportverenigingen online te vinden die winterzwemmen begeleiden of je kunt je aanmelden bij 1 van de facebook groepen voor winterzwemmers. Succes!

Reportage over winterzwemmen

Meer over: