Ga naar de inhoud

Wim Hof-methode: is dat wel zo gezond?

Update:
Wim-hof-methode

Er is steeds meer ophef rond de Iceman Wim Hof en zijn befaamde Wim Hof-methode. Deze methode, bestaande uit een combinatie van meditatie, ademhalingstechnieken en blootstelling aan kou, ligt compleet onder vuur.

Er zijn onlangs verschillende beschuldigingen naar voren gekomen van onderzoeksjournalist Scott Carney. Hij brengt de methode in verband met minstens 13 verdrinkingen. Wat is de Wim Hof-methode precies, is het gevaarlijk en is de iceman echt schuldig? Je leest het hier!

Wat is de Wim Hof-methode?

De Wim Hof-methode combineert ademhalingsoefeningen, blootstelling aan koude en meditatie om fysieke en mentale voordelen te bevorderen. De methode wordt door Hof en zijn aanhangers geprezen vanwege de beweerde voordelen, waaronder verbeterde immuniteit, verhoogde energie, vermindering van stress en angst, en een verbeterde fysieke prestatie. De methode bestaat uit 3 pijlers:

1. Ademhalingstechniek

De ademhalingsoefeningen zijn gericht op een diepe, krachtige ademhaling gevolgd door een moment van retentie, waarbij de adem enige tijd wordt ingehouden. Deze ademhalingsoefeningen kunnen leiden tot een verandering in de zuurtegraad van het lichaam en zorgen voor een verhoogde zuurstofopname.

2. Blootstelling aan kou

Dit omvat technieken zoals koud douchen, ijsbaden of blootstelling aan koude omgevingen. Door de blootstelling aan koude wordt het lichaam gestimuleerd om zijn interne temperatuur te reguleren en het immuunsysteem te activeren.

3. Mindset en meditatie

De Wim Hof-methode benadrukt het ontwikkelen van een sterke mindset en mentale focus. Meditatie speelt hierbij een rol om mentale rust en controle te bevorderen.

Tekst gaat onder de video verder >>

Dood van 13 mensen door de Wim Hof-methode?

Iedereen die over de Wim Hof-methode sprak, was razend enthousiast. Er zijn honderden boeken en filmpjes over gemaakt. Hoewel er een paar mensen waren die het niet helemaal met de iceman eens waren, kwam er nooit echt kritiek. Tot nu.

De kritiek op de methode komt uit onverwachtse hoek. Scott Carney, die voorheen een groot bewonderaar was van Wim Hof, bracht onlangs een documentaire uit waarin hij 13 sterfgevallen koppelt aan de Hof-methode. Waaronder een tragisch incident met een 17-jarig meisje uit Californië, dat verdronk in een zwembad na het uitvoeren van de technieken van Hof. Deze sterfgevallen waren te wijten aan ‘shallow water blackouts’, waarbij mensen flauwvallen na intense ademhalingsoefeningen terwijl ze in of onder water zijn.

Is de methode gevaarlijk?

Opvallend is dat Scott Carney ooit een pleitbezorger van de Wim Hof-methode was. Hij heeft zelfs een boek (‘Oerkracht’) erover geschreven. Hij beschouwde Hof als een goede vriend. Zijn kritiek is nu gericht op Wim Hof zelf, niet alleen op de methode. Carney noemt Hof roekeloos en vergelijkt hem met een skydive-instructeur die beweert dat alles veilig is, maar geen reserveparachute meeneemt.

Kritiek weerlegd: Wim Hof niet schuldig

Dominique Stulens, de eerste Belgische Wim Hof-instructeur, weerlegt de kritiek van Carney en benadrukt dat het om verschillende oefeningen gaat. De specifieke Wim Hof-ademhalingstechniek kan inderdaad flauwvallen veroorzaken door hypoxie (zuurstoftekort). Maar Wim Hof waarschuwt juist om deze oefening niet in het water uit te voeren. De ademhalingsoefening die Hof wel in het water demonstreert, houdt minder risico in en gaat gepaard met 10 diepere ademhalingen gevolgd door een korte onderdompeling.

Combinatie van hyperventilatie en onderdompeling is gevaarlijk

Vooral de combinatie van hyperventilatie en onderdompeling in koud water kan gevaarlijk zijn en wordt door sommige experts als riskant beschouwd. Het wordt daarom aanbevolen om voorzichtig te zijn en de Wim Hof-methode onder begeleiding van een gecertificeerde instructeur te leren en uit te voeren. Helemaal als je gezondheidsproblemen hebt. Mensen die interesse hebben in de methode, moeten zich grondig laten informeren en rekening houden met hun eigen fysieke en mentale gezondheid voordat ze de technieken proberen. Bepaalde risicogroepen, zoals mensen met epilepsie, hoge bloeddruk, hartklachten of zwangerschap, mogen niet deelnemen aan de workshops.

Meer over: