Ga naar de inhoud

Kauwtabletten: dit is dé reden waarom je erop moet kauwen

Update:
kauwtabletten-waarom-kauwen

Kauwtabletten doorslikken. Volgens onderzoek is dit iets wat zo’n 35% van de Nederlanders doet. Super dom (als we dat zo mogen zeggen), want je moet niet voor niets kauwen op deze tabletten.

Vraag je je wel eens af: Is het ‘erg’ als je kauwtabletten toch gewoon in 1 keer doorslikt? In dit artikel gaan we dieper in op de redenen waarom je dit beter niet doet. Kauwen is namelijk gunstig voor de effectiviteit en veiligheid van het geneesmiddel. Lees hier waarom het raadzaam is om op kauwtabletten te kauwen.

1. Snellere opname

Door kauwtabletten te kauwen, wordt het oppervlaktegebied van het medicijn vergroot. Hierdoor wordt het sneller opgenomen in de bloedbaan. Het medicijn of supplement werkt op deze manier beter dan wanneer het wordt doorgeslikt als een heel tablet.

2. Betere verdeling

Het kauwen van kauwtabletten zorgt ervoor dat het medicijn of supplement goed wordt verdeeld in de mond. Hierdoor beginnen bepaalde werkzame stoffen al in de mondholte te werken voordat het wordt doorgeslikt. Kauwen bevordert de absorptie door contact met mondweefsels, wat de biologische beschikbaarheid verbetert.

3. Minder belastend voor het spijsverteringsstelsel

Sommige medicijnen en supplementen kunnen irriterend zijn voor de maag en de darmen. Door kauwtabletten te kauwen en een deel van de opname in de mond te laten plaatsvinden, vermindert de belasting van het spijsverteringsstelsel.

4. Betere smaak en acceptatie

Kauwtabletten zijn vaak ontworpen met smaakstoffen om ze aangenamer te maken. Het kauwen van een tablet zorgt ervoor dat je de smaak beter waarneemt, wat de acceptatie en therapietrouw kan verbeteren, vooral bij kinderen of mensen die moeite hebben met het slikken van pillen.

5. Snellere Werking

Voor sommige voedingssupplementen of medicijnen is een snelle werking belangrijk. Het kauwen van een tablet kan helpen de actieve bestanddelen sneller in de bloedbaan te brengen, wat resulteert in een snellere werking.

Voordelen van kauwtabletten

Kauwtabletten zijn handig voor onderweg omdat ze geen water nodig hebben om te slikken. Dit maakt het gemakkelijker om supplementen in te nemen tijdens drukke momenten of wanneer je niet direct toegang hebt tot water. Sommige kauwtabletten zijn voorzien van een breuklijn, waardoor je ze gemakkelijk kunt halveren of doseren. Door te kauwen kun je de tablet gemakkelijker in de gewenste dosis verdelen.

Bedenk wel dat niet alle tabletten geschikt zijn om te kauwen. Raadpleeg altijd de instructies op het etiket of een zorgverlener voor gebruik.

Meer over: