Draai voor klassieke weergave

Wat is het normale zuurstofgehalte en wat is saturatie

Je ademt per dag ongeveer 15.000 keer in en uit. Je lichaam haalt zuurstof uit de lucht, dat vervolgens in de longen wordt afgegeven aan het bloed. Dit is erg belangrijk, want zuurstof is onmisbaar voor ons lichaam. De hoeveelheid zuurstof in het bloed wordt (zuurstof)saturatie genoemd. Wat is een normaal zuurstofgehalte en hoe meet je dit?

Hoe meet je je zuurstofpercentage? 

Het zuurstofgehalte in je bloed meet je met een saturatie- of zuurstofmeter. Dit zijn compacte, draadloze apparaatjes. Als een soort van wasknijper, klem je die om je vinger. De meter straalt vervolgens een grote hoeveelheid licht uit. Hiermee wordt gemeten hoeveel zuurstof er in je bloed zit. De uitslag heb je binnen een paar minuten. Je kunt de meting laten doen bij een dokter, maar je kunt het ook zelf. Een saturatie- of zuurstofmeter is (online) te bestellen bij de drogist.

Een zuurstofmeter is al verkrijgbaar vanaf € 9,95

Sommige artsen hebben kritiek op deze manier van meten. Door beweging, koude vingers, kunstnagels en bloedarmoede kan de uitslag worden beïnvloed. Als het mogelijk is, wordt er daarom een bloedgasonderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek brengt in kaart hoe goed de longen zuurstof aan het bloed toevoegen en kooldioxide uit het bloed verwijderen. Deze meting wordt gedaan met bloed uit de slagader, waarvoor je geprikt dient te worden.

Wat is een normaal zuurstofpercentage?

De hoeveelheid zuurstof in het bloed wordt weergeven in procenten. Als je gezond bent, heb je een zuurstofpercentage van 95% tot 100% in het bloed. Is de saturatie lager dan 90%? Dan is er sprake van een tekort. Dit wordt ook wel desaturatie genoemd. Als je hier soms last van hebt, is er vaak niks aan de hand. Komt het vaker voor, dan kan dit voor klachten zorgen. Zo zijn je spieren minder krachtig en kan het schadelijk zijn voor je organen. Als jouw saturatie lager is dan 94%, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Symptomen laag zuurstofgehalte 

  1. Sufheid
  2. Benauwdheid
  3. Onrust 
  4. Verwardheid

Hoe krijg je meer zuurstof in het bloed?

Wil je meer zuurstof in je bloed? Je hebt hier een klein beetje invloed op. Beweeg voldoende, ga regelmatig naar buiten voor frisse lucht, rook niet, ontspan voldoende en eet genoeg ijzerrijke producten.

Zuurstofgehalte en corona

Een laag zuurstofgehalte in je bloed is één van de symptomen van het coronavirus. Dat mensen zich zorgen maken over een infectie met het virus, mag duidelijk zijn. De vraag naar saturatiemeters is sinds de corona-uitbraak enorm gestegen, zelfs verdubbeld. Toch hoeft een laag zuurstofgehalte niet te betekenen dat je besmet bent met corona. Mensen met desaturatie kunnen bijvoorbeeld last hebben van COPD, astma of slaapapneu. Hier kan je huisarts je meer informatie over geven.

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts

Lees ook:

Bronnen: Zorgvannu.nl, Sanquin 
Auteur: Ilse Bloemendal