Ga naar de inhoud

Aan déze 7 klachten herken je een slecht functionerende bloedsomloop


Een slecht functionerende bloedsomloop kan tijdelijk voorkomen. Hoe vaker je last hebt, hoe groter de gevaren. Het begint met spataderen en bloedpropjes, maar het kan uiteindelijk ook leiden tot een beroerte of hartaanval. Het is daarom goed om op tijd de symptomen van een slecht functionerende bloedsomloop te herkennen.

Margriet.nl heeft de symptomen voor je op een rij gezet. Heb jij aanhoudend last van deze klachten? Dan is een bezoekje aan de huisarts niet onverstandig.

Zo werkt de bloedsomloop

Hoe zit het ook alweer? Zoals de naam al zegt, voorziet de bloedsomloop het hele lichaam van bloed. Zo worden er overal voedingsstoffen en zuurstof geleverd, en kunnen de afvalstoffen weer worden afgevoerd. Op die manier kan het lichaam optimaal functioneren. In het hart en de longen bevindt zich de kleine bloedsomloop: hier wordt zuurstof in opgenomen. In de grote bloedsomloop wordt het zuurstofrijke bloed vervolgens door het hele lichaam verdeeld.

Slecht functionerende bloedsomloop

Wanneer deze bloedsomloop slecht functioneert, wordt het bloed niet goed rondgepompt. Hierdoor worden vocht en afvalstoffen niet goed afgevoerd óf wordt er zelfs niet genoeg zuurstof aan bepaalde delen van het lichaam geleverd. Veel mensen hebben er regelmatig last van, bijvoorbeeld als ze lang in één houding zitten. Beweging stimuleert de bloedsomloop. Oók roken, een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes, slecht cholesterol en erfelijkheid kunnen een oorzaak zijn.

Symptomen van slechte bloedsomloop

Hoe weet je nu of jouw bloedsomloop goed of slecht functioneert? Want wanneer je hier vaak last van hebt, kan dit op lange termijn leiden tot een verhoogd risico op allerlei andere klachten. Er zijn een aantal signalen waar je op kunt letten, die een teken zijn van een slecht functionerende bloedsomloop:

1. Verkleuringen van de huid

Als je donkere vlekken of andere plotselinge huidverkleuringen ziet, kan dit een teken zijn. Er komen namelijk niet genoeg voedingsstoffen bij je huid, waardoor er veranderingen optreden. Je merkt het ook aan een droge huid.

2. Vermoeidheid

Hoe beter je organen functioneren, hoe beter jij je voelt. Bij slecht functioneren krijgen je organen namelijk minder zuurstof en voedingsstoffen aangeleverd, waaronder ook je hersenen. Dit kan leiden tot vermoeidheid en een verminderde concentratie of geheugen. Andere oorzaken van aanhoudende vermoeidheid vind je hier.

3. Koude handen en voeten

Het vervoer van bloed regelt ook de temperatuur van je lichaam. Als je een slechte circulatie hebt, merk je dit aan koude handen en voeten, omdat de uiteinden van je lichaam niet genoeg bloed aangevoerd krijgen.

4. Spierpijn

Als je de hele dag in één houding hebt gezeten of gestaan, kan het dat je aan het einde van de dag last hebt van stijve spieren. Je spieren hebben dan te weinig zuurstof en voedingsstoffen gekregen. Bovendien worden afvalstoffen ook niet goed afgevoerd. Zorg ervoor dat je gedurende je werkdag regelmatig in beweging bent, door even de trap te nemen of een wandeling te maken tijdens de lunch.

5. Gezwollen voeten

Na lang stilzitten (bijvoorbeeld in het vliegtuig) houd je op bepaalde plekken meer vocht vast, zoals je enkels en voeten. Als deze na lang stilzitten gezwollen aanvoelen, kan dit een teken zijn van een verminderde bloedsomloop. Blijf je lang van de klachten last houden, is het wel verstandig om naar de dokter te gaan, omdat dit ook een symptoom is van andere, serieuzere aandoeningen.

6. Haaruitval en broze nagels

Als je bloedsomloop minder goed functioneert, worden er minder zuurstof en voedingsstoffen rondgepompt. Je lichaam maakt dan keuzes: waar laten we de verminderde voorraad voedingsstoffen naartoe gaan? Het kiest voor essentiële systemen, en ‘dode’ dingen – als je haar en nagels – moeten het ontgelden. Dit resulteert in haartuitval en zachte nagels die makkelijk afbreken.

7. Trage spijsvertering

Als je uren na het eten nog steeds vol zit, is dat een signaal dat je spijsvertering niet goed werkt. Ook dit is weer een symptoom, omdat de bloedtoevoer naar je darmen niet goed is. Die kunnen niet optimaal hun werk doen, waardoor je last krijgt van verstopping, winderigheid of brandend maagzuur.

Wat kun je hier tegen doen?

Als je regelmatig last hebt van de bovenstaande klachten, dan is de kans groot dat jouw bloedsomloop niet optimaal functioneert. Gelukkig kun je zelf de bloedsomloop stimuleren met een aantal simpele aanpassingen.

  • De eerste daarvan is meer bewegen. Hoe meer jij beweegt, hoe beter de doorbloeding in je lichaam.
     
  • Ook je voedingspatroon heeft invloed op je bloedcirculatie:
    a) Zo leidt een gebrek aan vocht tot dikker bloed, waardoor het minder goed door je lichaam gepompt wordt. Benieuwd of jij genoeg water drinkt? Controleer dat eens!
    b) Stelselmatig ongezond eten kan tot dichtgeslibde aderen leiden. Eet daarom gezond en gevarieerd.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Margriet.nl.

Meer over: