Ga naar de inhoud

Zó herken je de eerste symptomen van diabetes


De eerste symptomen van diabetes kunnen heel subtiel zijn. Ongeveer een 3e van alle mensen met diabetes heeft helemaal geen symptomen. In dit artikel leggen we uit hoe je signalen van suikerziekte herkent en wat de risicofactoren zijn.

Wat is diabetes?

Diabetes is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuikerwaarde niet meer in evenwicht kan houden. Hierdoor komt er te veel glucose in het bloed. Glucose is een vorm van suiker. Daarom wordt diabetes ook wel suikerziekte genoemd. Het hormoon insuline speelt een sleutelrol bij het op peil houden van de hoeveelheid glucose in het bloed.

Er zijn twee hoofdtypen diabetes: type 1 en type 2. Type 1 diabetes is wanneer het lichaam geen insuline produceert, en type 2 diabetes is wanneer het lichaam insuline niet goed gebruikt.

4 symptomen die duiden op diabetes 

Hoe weet je of je diabetes hebt? Het antwoord op deze vraag is niet gemakkelijk: de symptomen kunnen voor iedere persoon anders zijn. Niet iedereen heeft duidelijke klachten. Mensen kunnen jarenlang rondlopen zonder dat ze door hebben dat ze diabetes hebben. De volgende 4 symptomen kunnen wijzen op diabetes: 

1. Veel dorst

Het meest voorkomende symptoom van diabetes is verhoogde dorst. Misschien drink je meer water dan normaal en plas je vaker dan normaal. Je kunt ook een droge mond hebben en erg hongerig voelen. Ons lichaam heeft per dag gemiddeld 30 ml water per kilogram lichaamsgewicht nodig. Dit komt neer op 8 tot 10 glazen water per dag, wat zo’n 2 liter is. Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer 6 á 7 keer, waarvan soms 1 keer ’s nachts. Andere, vroege symptomen van diabetes zijn jeuk, vermoeidheid, wazig zien en trage genezing van wonden. 

2. Seksuele problemen

Zowel mannen als vrouwen met diabetes krijgen op den duur last van seksuele problemen. Hier wordt nauwelijks over gepraat en dat is een slechte zaak. Mannen krijgen met name last van impotentie. Ze kunnen geen (goede) erectie meer krijgen. 95% van de mannen boven de 70 kan geen erectie meer krijgen. Dit is bij mannen met diabetes 10 jaar eerder. Ook jongere mannen met diabetes hebben kans op erectieproblemen. Door te hoge suikerwaarden kunnen vrouwen last krijgen van een uitgedroogde vagina, schimmelinfecties en een droge, jeukende huid.

3. Wisselende gezichtsscherpte

Een vroeg signaal dat er iets niet in de haak is, is wanneer je het ene moment scherp ziet en het andere moment juist wazig. 

4. Spierpijn in je benen of last van je voeten

Als je merkt dat je bijvoorbeeld spierpijn krijgt in je benen of voeten, terwijl je niets hebt gedaan wat dit kan verklaren, dan doe je er verstandig aan om naar de huisarts te gaan. Een diabetische voet is een bekend gevolg van diabetes type 2 en het is vervelend om daarmee verder door het leven te gaan. Een diabetische voet begint met:

  • Koude voeten
  • Stijfheid
  • Spierpijn.
  • Tintelingen voelen
  • Verlies van gevoel
  • Wondjes die niet meer goed genezen 

Is diabetes gevaarlijk of dodelijk?

Er is niet 1 definitief antwoord op deze vraag, aangezien de ernst van diabetes van persoon tot persoon sterk kan verschillen. In het algemeen wordt diabetes beschouwd als een ernstige, chronische aandoening die tot veel complicaties kan leiden als het niet wordt behandeld. Deze complicaties kunnen variëren van mild (zoals frequent urineren) tot ernstig (zoals nierfalen of blindheid), en in sommige gevallen kan diabetes dodelijk zijn.

6 risicofactoren die diabetes veroorzaken

De kans dat je diabetes hebt neemt toe naarmate je aan meer risicofactoren voldoet. Andersom geldt dat wanneer je veel van de volgende 6 risicofactoren kunt afvinken, de kans heel groot is dat je diabetes ontwikkelt: 

  1. Overgewicht. Overtollig vet verhoogt de kans op diabetes  
  2. Alcohol drinken. Er is geen directe oorzaak maar het verergert diabetes  
  3. Je beweegt nauwelijks. Hierdoor kunnen suikers niet worden afgevoerd  
  4. Erfelijkheid. Ongelukkige genen in de familie verhogen jouw kans  
  5. Roken. Rokers lopen een 30 tot 40% hogere kans op diabetes type 2  
  6. Een omgeving met veel ongezonde mensen. Als mensen in je omgeving ongezond leven is de kans groot dat je in hun voetsporen treedt

Herken signalen zo vroeg mogelijk

Levensstijl is een grote factor en diabetes komt bijna niet voor onder mensen die gezond leven. Wanneer je overgewicht hebt kun je als eerste stap afvallen. Als je twijfelt over klachten of symptomen is het altijd beter om naar een huisarts te gaan en daar metingen te laten verrichten. Hij kan je precies vertellen of je ziek bent en wat je nu moet doen.Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: