Ga naar de inhoud

Meer kans op diabetes en kanker door verhoogd niveau van eiwit prostasine

Update:

Voor een Zweedse studie zijn meer dan 4.000 volwassenen, ouder dan 22 jaar, gevolgd. Dit onderzoek laat zien dat mensen met zeer hoge prostasinebloedspiegels 76% meer kans hebben om diabetes te ontwikkelen. Bovendien lijken zij 43% meer kans te hebben om te sterven aan kanker. Lees hier hoe dat zit.

Prostastine is een nieuwe, potentiële risicomarker

Het nieuwe onderzoek is gepubliceerd in Diabetologia – het tijdschrift van de European Association for the Study of Diabetes (EASD). Dit onderzoek werpt een nieuw licht op het biologische verband tussen diabetes en kanker. Volgens de onderzoekers is prostastine een nieuwe, potentiële risicomarker voor de ontwikkeling van diabetes en van kanker. Dit geldt vooral bij personen met hoge bloedglucosewaarden. 

Personen met verhoogde niveaus van zowel bloedsuikerspiegel als prostasine lijken een significant hoger risico op overlijden door kanker te hebben. De onderzoeksresultaten houden stand na correctie van een breed scala aan invloedrijke factoren, zoals leeftijd, geslacht, tailleomtrek, rook- en drinkgewoonten, LDL, (slecht) cholesterol en medicatie. Onderzocht is het verband tussen prostasinebloedspiegels en kankersterfte. De bloedmonsters van het onderzoek zijn afkomstig van meer dan 4.000 Zweedse volwassenen van middelbare leeftijd. Deze zijn meer dan 10 jaar geleden afgenomen als onderdeel van de lopende Malmö Diet and Cancer Study – en is uitgevoerd in Malmö, een stad in Zuid-Zweden sinds 1993.

Meest uitgebreide analyse tot nu toe

Volgens co-hoofdauteur professor Gunnar Engström van de Universiteit van Lund is dit de meest uitgebreide analyse in zijn soort tot nu toe. “Het werpt een nieuw licht op het biologische verband tussen diabetes en kanker”, zegt hij. “Prostasine kan slechts een indicator zijn dat ziekte kan optreden, of dat er een verband is”, aldus Engström. Hij noemt de resultaten ‘opwindend’.

Uit dit onderzoek blijkt dat mensen met diabetes type 2 ongeveer 2 keer zoveel kans hebben om pancreas-, endometrium- en leverkanker te ontwikkelen, een 30% hogere kans hebben op het ontwikkelen van darmkanker en een 20% verhoogd risico op borstkanker. De oorzaken van deze mechanismen zijn nog niet duidelijk. Geneesmiddelen die worden gebruikt voor de behandeling van een hoge bloedsuikerspiegel kunnen hier verandering in brengen.

Wat doet het eiwit prostasine?

We hebben tot nu toe niet veel gehoord of gelezen over prostasine, wat is het precies? Het eiwit prostasine is voornamelijk te vinden in epitheelcellen die de oppervlakken en organen van het lichaam bekleden. Het is een stimulator van *epitheliale natriumkanalen, die de natriumbalans, het bloedvolume en de bloeddruk reguleren. Gebleken is dat prostasine hyperglykemie (hoge bloedsuikerspiegel) – geïnduceerde tumorgroei onderdrukt en geassocieerd is met glucosemetabolisme.

*Natriumkanalen: zijn cruciaal voor de voortplanting van elektrische activatie in neuronen, hartspiercellen en enkele andere celtypen.

Er is tot nu toe weinig bekend over het verband tussen prostasine, diabetes en kankersterfte. Interessant is dat prostasinespiegels een betere voorspeller bleken te zijn van diabetes bij jongere deelnemers en mensen met lagere bloedglucosespiegels en een betere nierfunctie.

Marker voor kankergevoeligheid vanwege eiwit prostasine

Eerste auteur (Dr. Xue Bao van het Affiliated Hospital of Nanjing University Medical School in Nanjing, China) geeft aan dat prostasine in de toekomst als waarschuwingsmarkering kan dienen. “Aangezien prostasine
een rol speelt bij het reguleren van verschillende diabetes-geassocieerde biologische routes die ook betrokken zijn bij het begin en de promotie van sommige kankers, kan het mogelijk in het proces van hoge bloedsuikerspiegel tot kanker bemiddelen. Of op zijn minst dienen als een marker voor kankergevoeligheid bij deelnemers met een hoge bloedsuikerspiegel. Om dit meer in detail te bekijken, is het nuttig voor toekomstige studies om de exacte oorsprong van prostasine in het bloed te traceren en om te bepalen of er een oorzakelijk verband is tussen prostasine en diabetes”, aldus Bao.

Onderzoek is observationeel en beperkt

De auteurs geven aan dat de studie observationeel is en wijzen op verschillende beperkingen. Zo wordt de studie beperkt door het gebruik van 1 dataset uit 1 Zweedse stad. Hierdoor zijn de bevindingen mogelijk niet toepasselijk op andere populaties. Een andere kanttekening is dat prostasinespiegels werden gemeten met behulp van bevroren bloedmonsters die meer dan een decennium waren opgeslagen. De waarden zijn hierdoor mogelijk niet hetzelfde als in verse monsters. Daarbij werden de prostasineniveaus op één tijdstip gemeten en is er geen onderscheid gemaakt tussen de diabetestypen.

Meer over: